گروه اقتصاد تدبیر: روزنامه میلیت چاپ ترکیه در گزارشی به بررسی -آنچه به ادعای این روزنامه- روند همکاری بانک هالک ترکیه با ایران بوده، پرداخته است.این گزارش با یادآوری اینکه بنابر ارزیابی مجله فوربس؛ هالک بانک در 5 سال گذشته پرسرعت ترین رشد را در میان بانکهای اروپای داشته است، ادعا می کند:
با شروع تحريم ايران از سوی غرب ،ترکيه تلاش های خود را برای دور زدن تحریم ها به ویژه در صنایع نفت و گاز آغاز کرد. برنامه ای که به سه طریق از سوی ترک ها دنبال شد:شیوه اول اینکه : اگر فروشنده و خريدار به توافق برسند، پرداخت از طريق ريال و لير ترک انجام شود. دوم اينکه :تجارت مرزي گسترش یابد و برای این منظور حمل و نقل هوایی نیز ذیل تجارت مرزی قرار گرفت.طریق سوم نیز بدینگونه بود که که اگر دیگر بانک ها این شیوه را نپذیرفتند، هالک بانک، حسابي را به نام ايران افتتاح کند تا پول هايي که بايد در برابر واردات نفت و گاز به ايران پرداخت شود به صورت طلا در اين حساب نگهداري شود .
نویسنده گزارش می افزاید:"در اين مورد دو مشکل وجود داشت يکي اينکه در سيستم بانکداري ترکيه چيزي به نام حساب طلا وجود نداشت و دوم اينکه مشخص نبود حق برداشت از حساب هالک بانک از ان چه کسی است؟"
به گزارش تدبیر ملیت در ادامه می نویسد: رفع مشکل اول به بانک مرکزي واگذار شد. بانک مرکزي گشايش حساب طلا را پذيرفت و تلاش کرد اين شیوه را در دیگر بانک ها نیز راه اندازی کند. به اين شکل خريد و فروش طلا در اقتصادترکیه سیر صعودی یافت . يامن تورونار، نویسنده این گزارش در ادامه آورده است:" نکته مهم در سامانه حساب هاي طلا اين بود که منبع طلايي که به بانک ها ارایه مي شد، مورد بازخواست قرار نمي گرفت. به اين ترتيب طلايي که منبع آن مشخص نبود به راحتي به سامانه بانکداري تزريق مي شد. بانک ها طلايي را که در اختیار داشتند به شکل دلخواه به بانک مرکزی انتقال می دادند و و بانک مرکزي نيز آن را به خارج از کشور منتقل مي کرد. به اين ترتيب بانک مرکزي نيز به نوعی در این پول شويي دخیل بود".
نویسنده میلیت در ادامه این گزارش می افزاید:
" به اشخاص مشخصي اختيار داده شده بود که از حساب طلاي ايران در هالک بانک به هر اندازه اي که می خواهند طلا برداشت کنند اما نکته قابل توجه آن بود که اين طلا به ارزهايي چون دلار و يورو تبديل شود و يا در صورت ضرورت امکان پرداخت به شکل لير ترکیه امکانپذیر باشد و در نهايت براي واردات کالا به ايران مورد استفاده قرار گیرد".
به ادعای نویسنده گزارش: "دولت وقت ايران که با معضل تحریم روبرو بود خود را آماده کرده بود تا در برابر واردات کالا به ايران و دور زدن تحريم ها، کمیسیون 15 درصدی بپردازد. در اين روش اگرچه برای تجارت با اروپایی ها برنامه ریزی نشده بود اما از این طریق غربی ها هم می توانستند به راحتی تحریم ها را دور بزنند. کما اینکه براي پرداخت هزينه هاي تجارت با ايران از شعبه هاي هالک بانک در اروپا استفاده مي شد".
نویسنده گزارش در ادامه ادعا کرده است که ناتوانی غرب در ممانعت از ادامه برنامه هسته ای آنان را به سازش با ایران واداشت اما این امر باعث نشد که غرب تلاش ایران برا ی دور زدن تحریم ها را نادیده بگیرد .ملیت در این باره می نویسد:"در سفر اخیر اردوغان به آمریکا، موضوع هالک بانک مطرح شد اما اردوغان بدان توجهی نکرد اما اعلام رسمی تخلف این بانک از سوی مقامات آمریکایی باعث شد که هالک بانک در اواسط ماه ژوئن همکاري خود با ايران را متوقف کند اما دیگر دیر شده بود و حالا این بانک در کانون توجهات محافل و رسانه های ترکیه قرار گرفته و اقدامات علیه آن آغاز شده بود".
مطالب مرتبط
بسته خبری-تحلیلی«تدبیر» درباره تحولات ترکیه/ به روز رسانی می شود