گروه اقتصاد "تدبیر"،علی گلباز: "خودکشی پیشکش دولت، از سمت خود استعفا دهید" این جمله را احمد توکلی در واکنش به افشای فساد 3هزار میلیاردی دولت دهم گفته بود. پیش از این رکورد فساد مالی افشا شده در دست فاضل خداداد در سال 1374 و با مبلغ 123 میلیارد تومان بود که با اجرای حکم اعدام خداداد این پرونده بسته شد. این رکورد در دولت اصولگرای دهم در حالی شکسته شد که رد پای آن به سمت اطرافیان نمایندگان مجلس و برخی از اعضای رده بالای دولت دهم هم رسیده بود و افکار عمومی دستکم انتظار پذیرش مسئولیت این اتفاق را توسط شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد وقت داشتند.گمان بر این بود که وزیر اقتصاداحمدی نژاد استعفا می کند. اما حسینی دلیل عدم اسعفای خود را "بیارزش بودن استعفای خاموش در برابر استیضاح روشنگرانه" دانست و قسم خورد که از وقوع جرم در پرونده فساد بانکی اخیر بیاطلاع بوده است و مردم تنها پاسخی که دریافت کردند، "عذرخواهی" خشک و خالی بود.
فساد 3000 میلیاردی بزرگترین فساد تاریخ اقتصاد ایران نامیده شد ؛فسادی که بنا بر قول توکلی، نماینده تهران، ۱٫۵ برابر بزرگتر از بزرگترین رسوایی مالی آمریکا در سال ۲۰۰۹ میلادی است. برای 4 متهم این پرونده حکم اعدام ، جزای نقدی و رد مال صادر و نهایی شده است و پرونده مربوط به روسای بانک های ملی و صادرات هنوز در حال بررسی است و پرونده 4 نماینده مجلس شورای اسلامی ایران از دیگر متهمان جدا شده و به دادگاه کیفری استان تهران فرستاده شد؛این نمایندگان سرانجام در شعبه 76دادگاه کیفری استان محاکمه و برای آن ها احکامی صادر شد که به دلیل احراز مجرمیت سه تن از آنان پرونده برای رسیدگی به دیوان عالی کشور ارسال شد.
در اخرین روزهای پرونده دیگری هم از فساد گسترده مالی رو شد.مدیر شرکت ملی مس در آستانه خروج از کشور بازداشت شدد کسی که سالها مدیر عامل گروه خودرو سازی سایپا هم بوده. او با پول زیاد قصد سفر به ارمنستان را داشت که دستگیر شد.
ماجرا اما مسکوت ماند تا اینکه پور ابراهیمی عضو کمیسیون اقتصادی در نشست علنی مجلس در 16 مرداد امسال در تذکری شفاهی ضمن اینکه خواستار تسریع در بررسی طرح تحقیق و تفحص از شرکت مس از سوی هیئت رئیسه مجلس شد، گفت: اتفاقاتی در شرکت ملی مس افتاده است؛ ظرف یک ماه گذشته خبرها حاکی از این است که با تصویب هیات مدیره این شرکت، شرکتی به نام «ای پی »در خارج از کشور تاسیس شده و گزارش وزارت اطلاعات نیز حاکی از آن دارد که بالغ بر هزار میلیارد تومان به حساب شخصی واریز شده و متاسفانه منافع شرکت در حال از بین رفتن است. محسنی اژه ای سخنگوی دستگاه قضایی هم در پنجاهمین نشست خبری خود به تخلفات شرکت ملی مس اشاره کرد و گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده مشخص شد که آقای پ، معاونش و همدستاتش اقدام به خروج مقدار زیادی پول آن هم به صورت غیرقانونی به خارج از کشور کردهاند. در مورد روند پیگیری این پرونده اطلاع تازه ای در دست نیست. چند ماه پیش هم برخی منابع خبری، خبر از دستگیری یکی از مدیران سابق مناطق آزاد در مرزهای غربی کشور همراه یکی از نزدیکانش خبر داد.
این الباه پایان پرونده های فساد مالی با رقم های نجومی در زمان دولت احمدی نژاد نیست.گزارش اخیر کمیته تحقیق و تفحص مجلس از سازمان تامین اجتماعی نیز حکایت از برخی مفاسد اقتصادی در این سازمان ثروتمند دارد. در این گزارش تحقیق و تفحص نام بابک زنجانی هم به چشم می خورد. پرونده ای که عدد و رقم های آن نجومی است و هنوز در کشمکش تامین اجتماعی با زنجانی به سر می برد . بابک زنجانیالان در زندان است اما هنوز سرنوشت میلیارد ها دلار پول نفتی که پیش او مانده مشخص نیست.
هم زمان با ماجرای زنجانی کشور ترکیه هم گرفتار افشا یک فساد چند میلیارد دلاری است.دولت اردوغان گرفتار تصمیم سیستم قضایی این کشور برای مواجهه با پرونده فردی به نام رضا ضراب شده است.ضراب تاجری ایرانی الاصل است که زنجانی را رییس خود می نامد.
واکنش کشور های مختلف در برخورد با پرونده این فسادهای مالی متفاوت است. مثلا وزیر اقتصاد ترکیه ظفر چاقلایان در واکنش به بحران پیش آمده در پی ماجرای فساد مالی "هالک بانک" از سمت خود استعفا کرده است. وی دلیل استعفای خود را این گونه توضیح داده است: " من سمت خود را در وزارت اقتصاد ترک می کنم تا امکان روشنگری در باره این عملیات زشتی که دولت ما را هدف قرار داده است، فراهم آید." همراه با استعفا وزرای کشور و شهرسازی نیز از سمت خود استعفا دادند.
این که اعضای دولت یک کشور در صورت بروز این نوع تخلف های گسترده برای نشان دادن مسوولیت پذیریشان از سمت هایشان کنار می روند یک رفتار عمومی در میان سیاستمداران جهان است. در ایران اما خیلی شاهد این نوع مسوولیت پذیری ینستمی و پس از افشای هر فساد و تخلفی مسوولان بیشتر فرار به جلو می کنند و چنان رفتار می کنند که انگار هیچ سمتی نداشته اند.
در تفاوتی تامل برانگیز میان فساد 3000 میلیاردی با همین ماجرای فساد ترکیه افکار عمومی این انتظار را داشتند که مسئولان "مسئولیت" این اتفاق ها را بیشتر از یک عذر خواهی قبول کنند. اتفاقی که تاکنون خیلی شاهد ان رد ایران نبودیم.
احمد توکلی، نماینده تهران در زمان بررسی ماجرای فساد 3000 میلیاردی پس از پایان جسله مجلس با اشاره به اینکه یکی از مسئولان دولت ژاپن به دلیل فساد مالی اطرافیانش خودکشی کرده است، گفته بود: "خودکشی پیشکش دولت، از سمت خود استعفا دهید و بروید"؛کسی از دولت اما نرفت و همه تا لحظه آخر سر جایشان ماندند.
مطالب مرتبط
بسته خبری-تحلیلی "تدبیر" درباره بازداشت "بابک زنجانی"/به روز رسانی می شود
سوپر میلیاردر موبور در سربالایی اوین
اردوغان در بحران/ضراب در زندان/ابرو گریان/ زنجانی سرگردان