درخصوص روابط ايران و عربستان برخي معتقدند كه بعد از تحولات منطقه روابط دو كشور به سردي گراييد در حالي كه پيش از وقوع اين تحولات نيز روابط دوستانهاي بين دو كشور برقرار نبود، علت كدر بودن روابط ايران و عربستان در دوره فعلي چيست؟
ارتقاي سطح روابط با كشورهاي همسايه و كشورهاي منطقه جزو اصول سياست خارجي ايران است بنابراين فكر ميكنيم رابطه ايران و عربستان ميتواند در ظرفيتهاي بسيار بالاتري ارتقا پيدا كند و حتما روابط خوب بين ايران و عربستان ميتواند به نفع مردم دو كشور و منطقه باشد. برخي اختلاف نظرهاي سياسي ممكن است درخصوص تحولات منطقه بين دو كشور وجود داشته باشد كه با رايزنيهايي كه صورت ميگيرد بايد سعي كنيم عملكرد مناسبتري در منطقه داشته باشيم و آنچه به نفع منطقه است در دستوركار كشورهاي همسايه ازجمله عربستان قرار بگيرد. ما نظرات خود را در اين زمينه اعلام كردهايم.
درمورد تحولات بحرين، ايران اعلام آمادگي كرده بود كه براي خروج اين كشور از حالت پيچيده كنوني كمك كند. آيا پيشنهاد ايران به اطلاع مقامات بحريني رسيده است؟
ما كه اعلام كردهايم راه رسيدن به يك نقطه مطلوب در داخل بحرين اين است كه نيروهاي خارجي از اين كشور بيرون بروند و تظاهرات مسالمتآميز مردم سركوب نشود و به خواستههاي آنان توجه شود و گفتوگوهاي بحريني- بحريني برقرار شود. اگر كشورهاي منطقه ازجمله بحرين خواهان يك حضور مقتدرانه در منطقه باشند بايد حمايت مردمي بالايي كسب كنند و بهترينش اين است كه در يك فضاي مناسب حرف مردم را بشنوند و سعي كنند در يك چارچوب مورد توافق طرفين خواستههاي مردم را محقق كنند.
بعد از تحولات اخير بحرين، گويا آمريكا قصد دارد ناوگان دريايي خود را از بحرين خارج كرده و در كشور ديگري در منطقه مستقر كند. موضع ايران در اين رابطه چيست؟
البته اين خبر منتشر شده اما توسط مقامات موثق رسما تاييد نشده است. ما فكر ميكنيم اگر آمريكاييها ميخواهند اين منطقه وضعيت بهتري داشته باشد و منافع خودشان را بيشتر در نظر بگيرند بايد دركل ناوگان خود را از اين منطقه ببرند. حضور اينها هم براي آنها زحمت ميشود هم براي كشورهاي منطقه.
درمورد يمن اين سوال مطرح است كه آيا عبدالله صالح همچنان از نظر جمهوري اسلامي ايران مشروعيت دارد؟
آنچه مردم بپسندند مورد احترام ماست. اگر در داخل يمن مردم نسبت به وجودعبدالله صالح و ادامه حضورش نظر مثبت داشته باشند مورد احترام ماست. اگر اكثريت مردم معتقد باشند عبدالله صالح فرد مناسبي براي ادامه حاكميت نيست، آنچه را كه مردم ميپسندند از آن حمايت ميكنيم.
در مورد قذافي چطور؟
فرقي نميكند. در همه كشورها.
به لحاظ تداوم روابط سياسي چطور؟تا چه زماني ما با اين افراد بهعنوان مقام مسوول در كشورهاي خود تعامل خواهيم كرد؟
ما معتقديم تحولاتي كه در اين كشورها در حال وقوع است مسائل داخلي اين كشورهاست و ساير كشورها نبايد در آنها مداخله داشته باشند، بايد اجازه دهند مردم خواستههاي خود را مطرح كنند. اگر اكثريت مردم يك كشور خواسته مشروعي داشته باشند حتما آن خواسته بايد محقق شود. در يك كشور ممكن است مردمي كه خواستههايي را ابراز ميكنند اكثريت جامعه را تشكيل ندهند. اگر اكثريت نباشند معني آن، اين نيست كه خواسته اقليت مورد بيتوجهي قرار بگيرد، بلكه به آن نيز بايد توجه شود.
هرازگاهي رسانههاي بحريني خبرهايي منتشر ميكنند مبنيبر اينكه چندايراني بازداشت يا به اعدام محكوم شدند و... ارزيابي شما از انتشار اين اخبار چيست؟
خيلي از اين مسائلي كه به صورت رسانهاي منتشر ميشود براي دامن زدن به پروژه ايرانهراسي و ايجاد اختلاف بين ايران و كشورهاي منطقه است و يك توطئه صهيونيستي جريان دارد كه درگيريهاي منطقهاي ايجاد كنند. بحثهاي ايراني- عربي را در منطقه بهعنوان يك فتنه دنبال ميكنند. همينطور درگيري بين شيعه و سني را. به نظر ما اين فتنهها، فتنههاي صهيونيستي است. آنها فكر ميكنند اگر اين اختلافات را ايجاد كنند و به آن دامن بزنند خودشان در امان خواهند بود و موضوع تهديد اصلي رژيم صهيونيستي براي منطقه فراموش خواهد شد.
در رابطه با پيشنهاد گام به گام روسيه اعلام كرده بوديد كه هنوز دريافت نشده است، آيا همچنان ايران در جريان آن نيست؟
بالاخره مقامات با يكديگر تماس خواهند داشت و جزئياتش مشخص خواهد شد.
تاكنون تماسي در اين رابطه نبوده؟
تماس كه هست، ايران و روسيه رايزنيهاي مستمري دارند و فكر ميكنيم اين رايزنيها ميتواند به نفع دو كشور و منطقه باشد و اين مسير را دنبال ميكند.
آيا آقاي احمدينژاد بناست در اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل شركت كند؟
هنوز چيزي كه مبنيبر عدم شركت ايشان باشد دريافت نكردهايم، طبق روال، معمولا آقاي رئيسجمهور در اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل شركت ميكند ما هم خبري كه تصميم جديدي را نشان بدهد دريافت نكردهايم.
گويا قرار است بحث تشكيل دولت فلسطين در اين اجلاس مطرح شود. آيا ايران بهعنوان يك موافق جدي با اين پيشنهاد در مجمع فعاليت خواهد كرد؟
از ابتداي انقلاب تاكنون ما يكي از قويترين حاميان ملت فلسطين بودهايم و جزو اولين اقدامات ما اين بود كه سفير رژيم صهيونيستي را از كشورمان بيرون كرديم و سفارتش را در اختيار فلسطين قرار داديم. بنابراين هر اقدامي كه بتواند بخشي از حقوق مردم فلسطين را تامين كند ما فكر ميكنيم قدم مثبتي است البته اين به معناي آن نيست كه همه حقوق ملت فلسطين محقق ميشود اما بايد حركت ما به سمتي باشد تا ريشه بحران در منطقه برطرف شود و سرزمين فلسطين به فلسطينيها بازگردانده شود و حكومت مردمي توسط خود فلسطينيها ايجاد شود.
اخيرا كاخ سفيد در سندي نام خليج فارس را جعل كرده بود كه بعد از مخالفتهاي صورتگرفته اقدام به اصلاح اين اشتباه كرد. نظرتان در اين رابطه چيست؟
بله، نام واقعي منطقهاي كه برخي سعي ميكنند نام آن را تحريف كنند خليج فارس است. در همه اسناد تاريخي و بينالمللي ذكر شده و هر جا كه تخلفي صورت بگيرد ما به شدت اعتراض و رسما آن را دنبال ميكنيم ضمن اينكه همه ايرانيان در داخل كشور يا خارج بسيار نسبت به اين مساله حساسيت دارند و واكنش نشان ميدهند و همانطور كه اشاره كرديد اين يكي از نمونههايي است كه مجبور شدند اشتباه خود را تصحيح كنند.
خبري منتشر شده كه انگليس سفير جديدش در ايران را انتخاب و به وزارت خارجه ايران معرفي كرده است. آيا تاييد ميكنيد؟
تا جايي كه من اطلاع دارم فرد جديدي معرفي شده اما معرفي سفير و تاييدش مراحل مختلفي دارد كه بايد اين مراحل را طي كند و زمان ميبرد. ما اين مراحل را بايد طي بكنيم تا نتيجه قطعي مشخص شود.
ايران چطور؟ آيا گزينه خود براي تصدي سفارت ايران در انگليس را مشخص كرده است؟
ما هنوز سفيري معرفي نكردهايم.
اين به بحث كاهش روابط با انگليس مرتبط است؟
بالاخره نوع سياستهاي دولت انگليس در رابطه با ملت ما به گونهاي بوده كه مقداري تاثير منفي خود را در روابط گذاشته، ما هيچ تصميمي در رابطه با كاهش روابط اتخاذ نكردهايم اما خود به خود در معرفي سفير هم هيچ اقدام و شتابي در كار نبوده است.
بيانيهاي از طرف وزارت خارجه در رابطه با آميا منتشر شد كه اعلام شده بود ايران بهزودي گزارشي پيرامون آن منتشر خواهد كرد. چه زماني اين اقدام صورت خواهد گرفت؟
ما حادثه تروريستي آميا را محكوم كرديم و با خانواده قربانيان ابراز همدردي داشتيم، اعلام كرديم جريانات خاصي در آرژانتين مايل نيستند مسببان واقعي اين اقدام تروريستي مشخص شوند و سعي ميكنند اتهامي را به اتباع ما بزنند. ما با توجه به اينكه بر بيگناهي اتباع خود اصرار داريم و اجازه نميدهيم چنين اتهاماتي به ما نسبت دهند براي روشن شدن حقايق و زواياي پنهان اين حادثه تروريستي در يك چارچوب حقوقي بر اساس مقررات دو كشور اعلام آمادگي كرديم و منتظريم تا طرف آرژانتيني آمادگياش را اعلام و كميته حقوقي بتواند بحثها را دنبال كند.
اخيرا در رابطه با تحركات گروهك تروريستي پژاك دولت عراق مواضع ضدو نقيضي اتخاذ كرد و ضمن احضار سفير ايران اقدام به صدور بيانيهاي در محكوميت اقدامات اين گروهك داشت ارزيابي شما در اين رابطه چيست؟
وجود گروهكهاي تروريستي در هر كشوري علاوه بر اينكه ميتواند تهديدي براي كشورهاي همسايه باشد، مردم خود همان كشور را نيز ميتواند متحمل خسارتهاي سنگين كند. پس هيچكس حاضر نيست از گروهكهاي تروريستي حمايت كند. اين تحركات و ناامنيها كه در مرزهاي ما با عراق بهوجود آمد با برخورد قاطعانه نيروهاي دفاعي كشورمان مواجه شد و كشورهاي منطقه در جريان اين مساله قرار گرفتند و رايزنيهايي كه صورتگرفته نشاندهنده عزم جدي همه كشورها براي مقابله با تحركات تروريستي بوده است.
آيا در اين رابطه سفير عراق به وزارت خارجه احضار يا دعوت شده است؟
با مقامات عراقي در تماس هستيم و آنها را در جريان همه مسائل قرار ميدهيم.
تعدادي از نمايندگان مجلس طرح سوال از وزير امور خارجه را در رابطه با موازيكاري در وزارت خارجه مطرح كردهاند. آيا موازيكاري در وزارت خارجه را قبول داريد؟
ما موردي را كه نشاندهنده اين مساله باشد الان نداريم. بهويژه از زماني كه دكتر صالحي مشغول به كار شده است فكر ميكنيم كه وزارت خارجه نقطه اصلي هماهنگي كارهاي سياست خارجي است و موردي را كه نشاندهنده يك اقدام موازي در كنار دستگاه سياست خارجي باشد، نداريم.

تصميمي براي كاهش رابطه با انگليس نگرفتهايم
رامين مهمانپرست سخنگوي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در گفتوگويي مشروح با مهر به تبیين مواضع كشور در حوزههاي مختلف پرداخت كه مشروح اين گفتوگو به اين شرح است.