همچنين شيخالاسلامي براي وزارت «تعاون، كار و امور اجتماعي» با ۲۰۴ رأي موافق، ۳۱ رأي مخالف و ۱۰ رأي ممتنع؛ غضنفري براي وزارت «صنعت، معدن و تجارت» با ۲۱۸ رأي موافق، ۲۰ رأي مخالف و ۷ رأي ممتنع و عباسي براي وزارت «ورزش و امور جوانان» با ۱۶۵ رأي موافق، ۶۱ رأي مخالف و ۱۹ رأي ممتنع رأي اعتماد گرفتند. پيش از راي اعتماد مجلسيها بود كه محمود احمدينژاد به رسم معرفي همه وزرا همراه با عبدالرضا شيخالاسلامي، محمد عباسي و مهدي غضنفري، افراد پيشنهادي خود براي تصدي وزارتخانههاي جديد «كار، تعاون و تامين اجتماعي»، «ورزش و امور جوانان» و «صنعت، معدن و تجارت»، و رستم قاسمي، وزير پيشنهادي «نفت»، در جلسه علني مجلس حضور يافت و در سخناني كوتاه، از انتصاب اين افراد به سمتهاي مورد نظر در هيات دولت دفاع كرد. بعد از سخنان رئيسجمهور بود كه 16 نماينده به مدت چهار ساعت فرصت يافتند بهعنوان موافقان و مخالفان چهار فرد پيشنهادي سخن بگويند. رسيدگي به صلاحيت وزيران پيشنهادي به ترتيب حروف الفباي نام وزارتخانههاي آنان صورت گرفت و در پايان مذاكرات، و با خروج رئيسجمهوري و وزيران پيشنهادي از صحن مجلس، نمايندگان با ورقه در مورد اعتماد يا عدم اعتماد به هركدام از اين چهار نفر راي مخفي دادند. جلسه معرفي چهار وزير جديد در نوع خود داراي اهميت است زيرا اين راي اعتماد پس از چند ماه اختلاف نظر ميان دولتيها و مجلس سرانجام برگزار شد. اختلافاتي كه بر سر ادغام چند وزارتخانه توسط دولت بدون ارائه لوايح جداگانه و كسب موافقت مجلس شكل گرفت، اما جدا از همه اختلافات سرانجام، احمدينژاد ضمن ارائه لوايح مشخصي براي ايجاد وزارتخانههاي جديد و كسب راي موافق مجلس، روز ۵ مرداد با ارسال نامهاي براي هياترئيسه مجلس، افراد مورد نظر خود را براي تصدي سه وزارتخانه جديد و همچنين وزير جديد نفت را معرفي كرد.
احمدينژاد خطاب به مجلس:
به چهار وزير راي بدهيد
آقاي احمدينژاد در سخنان خود در جلسه راي اعتماد به وزرا گفت افرادي شايسته را براي تصدي چهار وزارتخانه مهم معرفي ميكند و با يادآوري تشكيل وزارتخانههاي جديد از طريق ادغام چند وزارتخانه قبلي، گفت «اصلاح ساختار اداري و كوچكسازي بدنه اصلي دولت پس از انجام مطالعات دقيق در اجرا، بايد با سرعت اتفاق افتد تا خللي در اداره امور كشور ايجاد نشود.» اشاره آقاي احمدينژاد به بندهايي از قانون برنامه پنجم توسعه است كه دولت را به كاهش شمار وزارتخانهها به منظور كوچك كردن بدنه دولت و صرفهجويي در هزينهها ملزم ميسازد. رئيسجمهوري گفت چهار وزير پيشنهادي افرادي شناختهشده براي نمايندگان مجلس هستند و در توصيف وزير پيشنهادي تعاون، كار و رفاه اجتماعي گفت آقاي شيخالاسلامي در سمتهاي معاونت استانداري، استانداري، رياست دفتر رئيسجمهوري و وزارت كار و امور اجتماعي به خوبي خدمت كرده و «فردي فكور، بابرنامه و دلسوز است.» وي مهدي غضنفري، وزير پيشنهادي صنعت، معدن و تجارت را نيز چهرهاي آشنا توصيف كرد و گفت وي «در مراحل قبلي موفق بوده و در تمام اين مراحل، با تسلط حوزه كاري خود را اداره كرده است.» محمود احمدينژاد از فرد پيشنهادي براي تصدي وزارت نفت بهعنوان شخصي ياد كرد كه در طول جنگ با عراق و پس از آن، خدمات قابل توجهي انجام داده و افزود «امروز تقريبا به هركجاي ايران سفر كنيم، آثار خدمات مخلصانه اين مرد قابل مشاهده است.» رئيسجمهوري گفت رستم قاسمي با بخش نفت هم آشنايي دارد و افزود كه انتظار ميرود با آغاز به كار در وزارتخانه نفت «مجموعه نفت را بيش از گذشته در خدمت كشور و منافع ملي متحول كند.» احمدينژاد سپس با شرح سابقه كاري وزير پيشنهادي ورزش و امور جوانان، از نمايندگان مجلس خواست تا به همه وزيران پيشنهادي راي اعتماد دهند.
وزير نفت: سرمايهگذار خارجي جذب ميكنم
رستم قاسمي وزير كه براي رفاع از خود پشت تريبون مجلس قرار گرفته بود، هم از رئيسجمهور براي معرفياش تشكر كرد و هم از وزراي پيشين و وعده داد تا براساس برنامه سند چشمانداز 20 ساله و قانون برنامه پنجم، اين وزارتخانه را مديريت كند. وي افزود: افتخار ميكنم كه يكي از سربازان سپاه پاسدارن انقلاب اسلامي هستم و در دوره صلح توانم را در حوزه سازندگي به كار بستهام و پروژههاي بزرگي را در قرارگاه خاتمالانبيا به سرانجام رساندهام. وزير نفت در خلال صحبتهاي خود و ارائه برنامههايش به چند نكته تاكيد كرد: 17 ميدان دريايي و خشكي نفتي و 5 ميدان گازي داريم كه هنوز برداشتها از آنها كافي نيست و ميكوشم تا با حمايت از اين ميادين، برداشت از آنها را سرعت ببخشم. افزايش صادرات گاز از طريق خطوط لوله را پيگيري كرده و آن را تا اروپا ادامه ميدهم. به توسعه بخش پتروشيمي نيز متناسب با رشد جهاني، سرعت خواهم داد. از بخش خصوصي در توليد و ارتقاي كالاي نفت نيز حمايت كرده و زمينه حضورشان در پالايشگاههاي نفتي را فراهم ميآورم. همچنين منابع مالي اي غير از منابع موجود ايجاد ميكنم، اعم از فروش اوراق قرضه، وامها، تلاش براي جذب سرمايهگذار داخلي و خارجي. توجه جدي به منابع انساني وزارت نفت از موضوعات مهمي است كه بايد حس اعتماد و بهرهوري آن را با وجود تغيير مديريت بسيار در اين وزارتخانه، بالا برد. رستم قاسمي همچنين در پايان دفاع خود خطاب به نمايندگان حاضر گفت: علاقهاي به كارهاي سياسي نداشته و ندارم و حضور در وزارت نفت را هم كار سياسي نميدانم، عضويت در دولت را هم به مثابه عضويت در حزب و گروه سياسي نميدانم.
شيخالاسلامي: به همه وعدههايم در تصدي وزارت كار عمل كردم
وزير پيشنهادي كار، تعاون و رفاه، بيش از آنكه به انتقادات نمايندگان به عملكرد گذشتهاش در وزارت كار بپردازد، به قرائت كلي برنامههايش پرداخت. عبدالرضا شيخالاسلامي پس از استماع سخنان مخالفان و موافقان وزارت دوبارهاش در كابينه دهم، در جايگاه ناطقان قرار گرفت و با قدرداني از خداوند براي توفيق خدمت به مردم، از مجلسيان بهخاطر حسن اعتمادشان براي ارائه راي اعتماد به وي بهعنوان وزير كار در دو سال گذشته تشكر كرد. او در ادامه مقدمات حرفهايش از تصميم مجلس در ادغام سه وزارتخانه كار و تعاون و رفاه تشكر كرد و آن را حائز ايجاد ظرفيتهاي جديدي خواند كه فارغ از اينكه چه كسي وزير آن باشد، به اعتلاي كشور خواهد انجاميد.
شيخالاسلام با تاكيد بر اينكه «در حوزه تعاون هم ظرفيتهاي زيادي وجود دارد كه ميتوان از آن بهرهمند شد.» گفت: حق آن است كه در اين عرصه سازوكارهاي منسجم براي حضور مردم در عرصه اقتصاد فراهم شود. بايد روح تعاون به كالبد جامعه دميده شود. برخلاف تبليغات سوئي كه ملت ما را به عدم روحيه كار جمعي متهم ميكنند من معتقدم كه روحيه كار جمعي و تعاون در ايران بالاست. مقام معظم رهبري هم اشارات فراواني به اهميت حوزه تعاون دارند.
وزير پيشنهادي به لوايح تدوين نشده اشاره كرد و تاكيد داشت: بايد لوايح تدوين نشده در عرصه تعاون را در اسرع وقت به مجلس فرستاد و قوانين قبلي را كاملا اجرايي كرد. حمايت مالي و مقرراتي، تجميع تعاونيهاي خرد و افزايش حمايت از مشاركت مردمي براي حضور در تعاونيها نيز از برنامههاي من است.
وي اظهار داشت: با افتخار در محضر مجلس ميگويم كه به همه وعدههايم براي تصدي وزارت كار عمل كردهام كه همه آنها يا به نتيجه رسيده يا هنوز در دست انجام است. افزايش هياتهاي حل اختلاف، كاهش تنشهاي محيطهاي كارگري، افزايش بازرسيهاي ادواري، اشتغال مجدد مقرريبگيران بيكارشده، افزايش كميتههاي حفاظت فني و شناسايي اتباع بيگانه شاغل در كارگاهها ازجمله اقدامات من در دو سال گذشته بود.
غضنفري: خودم را به مجلس
و رئيسجمهور پاسخگو ميدانم
وزير پيشنهادي صنعت و تجارت بيهيچ مخالفي پشت تريبون جاي گرفت و دفاع كوتاهي از برنامههايش كرد.
مهدي غضنفري كه تا پيش از اين وزير بازرگاني بود، سخنانش را با تشكر از رئيسجمهور براي انتخاب دوبارهاش، راي اعتماد گذشته نمايندگان، انصراف نمايندگان مخالف و محرابيان وزير صنايع قبلي آغاز كرد.
او نيز همچون شيخالاسلامي از ادغام سريع وزارتخانهها و راي موافق مجلس تشكر كرد و افزود: براي ورود به دهه پيشرفت و عدالت ما به وزارتخانهاي چابك و چالاك احتياج داريم كه براي گذر سريعتر از تحريمها ميتواند موثر باشد. وي ادامه داد: تجارت بهعنوان موتور حركت بايد صنعت را به عرصه جهاني ببرد تا رهنمود مقام معظم رهبري در جهاد اقتصادي محقق شود و ايشان به آرزويشان دست يابند كه چاههاي نفت بسته شده و اقتصاد كشور بر پايه توليدات غيرنفتي باشد. شرح برنامههاي وزارت جديدالتاسيس صنعت و تجارت بهنقل از غضنفري بدين شرح است: فراهمآوري حضور بخش خصوصي و ايفاي نقش بيشتر به اتاقهاي بازرگاني بهعنوان واسط ميان بخش خصوصي و دولت. معادن به دليل تجديدناپذيري اهميت والايي در حوزه اقتصاد دارد. وزارتخانه جديد 41درصد از اقتصاد كشور را بر عهده دارد كه تحقق برنامههاي آن در گروي هماهنگي بيشتر دولت و مجلس است. در مقابل قانون اساسي، مجلس و نمايندگان و شخص رئيسجمهور خودم را پاسخگو ميدانم. مقام عظماي ولايت، من امروز دوباره با مجلس راهي را آغاز خواهم كرد.
عباسي: هرگز به جريانات انحرافي اجازه ورود نميدهم
محمد عباسي آخرين وزير پيشنهادي دولت بود كه در جلسه مجلس به دفاع از برنامههايش پرداخت. وزير پيشنهادي ورزش كه ميگفت 100 نفر از نمايندگان براي موافقت با وي درخواست نوبت كردهاند، شخصا از غلامعلي حدادعادل بهعنوان يكي از اين نمايندگان تشكر كرد. البته وزير پيشنهادي، سخنانش را با تشكر از رئيسجمهور براي معرفياش و سخنان نماينده موافق و مخالف خود آغاز كرد. به گفته وي در دنيا همه مسوولان ورزشي در عرصه جهاني را ارج مينهند و عجيب است كه در مجلس مرا بهعنوان نايبرئيس فدراسيون ورزشكاران كبدي زير سوال بردند. عباسي كه ميگفت نكاتي در شأن مجلس نبود كه از تريبون مجلس گفته شود، ادامه داد: من در اين ماه مبارك رمضان از اين حرفها ميگذرم و از دوستاني كه احيانا به آنها اهانتي شده و گفته شده كه در مافيا هستند يا پولي گرفتهاند، ميخواهم بگذرم. او در ادامه خودش را يك فرد ولايتمدار معرفي كرد و گفت كه هرگز به جريانات انحرافي اجازه ورود نميدهد. وزير پيشنهادي ورزش گفت كه با كمك نمايندگان و در سايه ولايت ميكوشد تا تمامي برنامههايش را به اجرا درآورد. برنامههايي كه او آنها را كارشناسي و برآمده از قانون برنامه پنجم، سند چشمانداز 20 ساله و سازمان تربيتبدني ميخواند. وي بخشي از سخنان خود را به تمجيد از توانمنديهاي جوانان اختصاص داد و با بيان اينكه جوانان در همه جاي دنيا مهمند، ادامه داد: جوانان در ايران اسلامي عزيزند و خانوادهها دغدغههاي زيادي در مورد جوانان دارند. برنامههايي كه در مورد مراقبت از جوانان لازم است را در دستوركار خود قرار ميدهم كه بيشازپيش بدرخشند. عباسي از خاصيت بازدارندگي ورزش هم سخن گفت و اينكه همه توانش را براي ارتقاي ورزش كشور صرف خواهد كرد. وزير پيشنهادي ورزش گفت: افتخار ميكنم آمريكا اجازه حضور ما در عرصه ورزش جوانان را نداد. اگرچه سخنان وي بيشتر كليگويي بود اما با فريادهاي احسنت احسنت نمايندگان همراه شد. عباسي در پايان شعري هم در اهتمام به جايگاه ولايت خواند كه لاريجاني به شوخي گفت: شايد اين اشعار افاقه كند!
حاشيه جلسه رأی اعتماد
ديروز ساختمان سبز پارلمان يكي از پركارترين روزهاي كاري خود را در پيش داشت. چهار وزير از سوي محمود احمدينژاد، رئيسجمهوري براي گرفتن تصدي وزارتخانههاي نفت، ورزش و امور جوانان، كار و رفاه و تعاون و صنعت و معدن و تجارت با رأي مجلسيها مجوز ورود به كابينه دولت را اخذ كردند.
ساعت 9 صبح بود كه بهارستانيها روي صندليهاي خود قرار گرفته و منتظر ورود رئيسجمهور با همراهانش شدند.
البته اين انتظار 20 دقيقهاي زمان برد و رأس ساعت 20/9 دقيقه بود كه محمود احمدينژاد به همراه چهار وزير و محمدرضا باهنر و چندي از نمايندگان حامي دولت وارد مجلس شد. ورودي كه برخلاف جلسه رأي اعتماد سجادي گزينه پيشنهادي ورزش و جوانان با استقبال برخي نمايندگان مواجه شد.
استقبال نمايندگان و روبوسي با رئيسجمهور و وزراي پيشنهادي و اجتناب نمايندگان از دو–دو كردن به معناي مخالفت با نظرات ديگران اگرچه نكات جالب اين رأي اعتماد بهحساب ميآمد، اما از آن سو مخالفت علي مطهري از وزارت سردار قاسمي بر وزارتخانه نفت و دفاع رئيس مجلس از قاسمي از نکات جالب بود.
علي مطهري بهعنوان جديترين مخالف قاسمي با ارائه توضيحاتي تاكيد كرد بهدليل پيوند نظاميان با پستهاي سياسي به صلاح كشور نخواهد بود. مطهري در ادامه مخالفت خود بر اين موضوع تاكيد كرد كه مخالفت من با شخص قاسمي نيست چون او را فردي توانمند ميدانم اما مخالفت من با ورود نظاميان به پستهاي سياسي است.
البته اين هشدار واكنش رئيسمجلس را به همراه داشت و بهدنبال نطق مطهري، رئيس مجلس 5 دقيقه از وقت نماينده موافق را گرفت و به حمايت از قاسمي پرداخت. او كه ميگفت بنا ندارد در اين مسائل وارد شود دليل سخن گفتنش را جفايي كه به آقاي قاسمي و سپاه شده، دانست تا به گفته وي «اگر كسي از سپاه، مسووليت در كشور داشت ذنب لايغفر مرتكب نشده است.»
علي لاريجاني در پايان دفاع خود از قاسمي از نمايندگان خواست به صورت نمادين به وزير پيشنهادي نفت رأي بدهند كه اين درخواست با فرياد احسنت نمايندگان همراه شد. اوليا نماينده يزد كه دومين مخالف قاسمي بود در زماني كه قصد بالا رفتن و سخنراني را داشت با درخواست همكارانش براي نطق نكردن مواجه شد كه همه آنها را با «لبخند» پاسخ داد. او زماني هم كه پشت تريبون قرار گرفت در سخنان كوتاهي گفت «به خدا مخالفت يك نفر موجب نميشود آسمان به زمين بيايد.»