بر همين اساس سازمان سنجش و آموزش كشور جزئيات انتخاب رشتههاي تحصيلي اينترنتي براي داوطلباني كه مجاز به انتخاب رشتههاي تحصيلي در كنكور سراسري 90 شدهاند و همچنين ممنوعيت انتخاب رشته براي برخي از داوطلبان كنكور را اعلام كرده است. در مرحله نخست اعلام نتايج، عملكرد داوطلبان به صورت كارنامه داوطلبان گروههاي آموزشي رياضي- فني، تجربي، انساني، هنر و زبان تنظيم و روي سايت سازمان سنجش آموزش كشور به آدرس www.sanjesh.org قرار داده شده است.
از همينرو هر يك از داوطلبان شركتكننده در آزمون سراسري سال 90 ميتوانند به منظور اطلاع از نتيجه آزمون خود و مشاهده كارنامه نتايج اوليه و پرينت از آن به سايت سازمان سنجش آموزش كشور مراجعه و با وارد كردن شماره پرونده، نام كاربري، رمز ورود و شماره شناسنامه يا شماره داوطلبي، نامخانوادگي، نام، شماره شناسنامه و سال تولد يا شماره پرونده، كد رهگيري و شماره شناسنامه اقدام كنند.
البته داوطلبان مجاز به انتخاب رشتههاي تحصيلي در اين آزمون، لازم است براي دريافت دفترچه راهنماي انتخابرشته تحصيلي يا از سايت سازمان سنجش يا از باجه مركزي پست در شهرها اقدام كنند.
گفتني است تصوير پاسخنامههاي 75 هزار نفر اول گروههاي آزمايشي علوم رياضي، علوم انساني و علوم تجربي و 10 هزار نفر اول گروههاي آزمايشي هنر و زبانهاي خارجه نيز از فردا در سايت سازمان سنجش منتشر ميشود.
آغاز انتخاب رشته
از ساعت 14 روز دوشنبه 17 مرداد
دفترچه راهنماي انتخاب رشته از ساعت 14 روز دوشنبه 17 مرداد تا روز يكشنبه 23 مرداد در باجه مركزي پست شهرستانها و در شهرستانهاي بزرگ در مناطق پستي شهرستانها توزيع ميشود. آن دسته از داوطلباني كه مجاز به انتخاب رشتههاي تحصيلي شدهاند، در صورت تمايل به دريافت دفترچه ميتوانند با مراجعه به مراكز پستي شهرستان محل اقامت خود و با پرداخت مبلغ هفت هزار ريال (700 تومان) بهعنوان كارمزد توزيع دفترچه راهنماي انتخاب رشته به شركت پست جمهوري اسلامي ايران، نسبت به دريافت آن اقدام كنند.
دفترچه راهنماي انتخاب رشته تحصيلي براي دانشگاهها و موسسات آموزش عالي سال 90 در پنج گروه آزمايشي ارائه ميشود. دفترچه گروه آزمايشي علوم رياضي و فني و گروههاي آزمايشي هنر و زبانهاي خارجي به رنگ مشكي، دفترچه گروه آزمايشي علوم تجربي و گروههاي آزمايشي هنر و زبانهاي خارجي به رنگ سبز و دفترچه گروه آزمايشي علوم انساني و گروههاي آزمايشي هنر و زبانهاي خارجي به رنگ آبي است.
در اين دفترچه تمامي شرايط و ضوابط اختصاصي رشتههاي مختلف تحصيلي دورههاي روزانه، شبانه، نيمهحضوري، مجازي و بينالملل دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي، رشتههاي تحصيلي مؤسسات پذيرش دانشجو به روش نيمهمتمركز، دانشگاه پيامنور (آموزش از راه دور)، مؤسسات آموزش عالي غيرانتفاعي و غيردولتي و مراكز تربيت معلم وابسته به وزارت آموزش و پرورش منتشر شده است.
داوطلبان مجاز به انتخاب رشته تحصيلي كنكور 90، ميتوانند كد رشته محلهاي مورد نظر خود را برابر ضوابطي مندرج در دفترچه راهنماي انتخاب رشته استخراج و به ترتيب تقدم علاقه مرتب كنند. پس از آن، كد رشتههاي انتخابي خود را ابتدا در فرم پيشنويس مندرج در دفترچه درج و پس از اطمينان از صحت كد رشته محلهاي انتخابي در مدت يك هفته براساس دستورالعمل نحوه انتخاب رشته اينترنتي با وارد كردن شماره پرونده، نام كاربري، رمز ورود و شماره شناسنامه يا شماره پرونده، كدرهگيري و شماره شناسنامه نسبت به ثبت كدرشته محلهاي تحصيلي مورد علاقه خود اقدام كنند.
داوطلبان فقط يك بار
اجازه انتخاب رشته دارند
داوطلبان پس از تاييد نهايي كدرشتههاي انتخابي شماره رمز 15 حرفي توسط سيستم بهعنوان رسيد دريافت ميكنند. اين رسيد پس از انجام كامل مراحل و ارسال اطلاعات در يك صفحه مجزا ارائه ميشود و داوطلبان بايد توجه داشته باشند كه فقط يك بار اجازه انتخاب رشته به هر داوطلب داده ميشود و در صورت انتخاب رشته و دريافت رسيد 15 حرفي به هيچ عنوان اجازه تصحيح و يا انتخاب رشته مجدد را ندارند.
به داوطلبان توصيه ميشود پس از دريافت رسيد از بخش مشاهده اطلاعات حتما از فهرست كدرشتههاي انتخابي خود در فرم انتخاب رشته اينترنتي كه بالاي آن رسيد 15 حرفي و شماره پرينت درج شده است، يك نسخه پرينت تهيه و آن را تا زمان اعلام نتايج نهايي نزد خود نگهداري كنند.
اعلام شرايط ممنوعيت
براي انتخاب رشته
تمامي دانشآموزان دوره پيشدانشگاهي به شرط قبولي و اخذ گواهينامه دوره پيشدانشگاهي حداكثر تا شهريورماه 1390 حق انتخاب رشته خواهند داشت. پذيرفتهشدگان دورههاي روزانه (اعم از متمركز يا نيمهمتمركز) آزمون سراسري سال 1389 كه بدون اخذ مجوز شركت كردهاند، نيز حق انتخاب رشته ندارند.
براساس ضوابط آزمون سراسري سال 90 منحصرا آن دسته از داوطلباني كه داراي مدرك پيشدانشگاهي يا شاغل به تحصيل در دوره دانشگاهي بودهاند، مجاز به ثبتنام و شركت در آزمون بوده، بنابراين آن دسته از داوطلبان نظام جديد آموزش متوسطه كه به دوره پيشدانشگاهي راه نيافتهاند، مجاز به ثبتنام و شركت در آزمون سراسري سال 90 نبودهاند و چنانچه در آزمون شركت كرده و مجاز به انتخابرشته تلقي شده باشند، مجاز به تكميل فرم انتخابرشته نيستند و در صورت تكميل فرم انتخاب رشته از گزينش نهايي حذف و برابر مقررات با آنان رفتار خواهد شد.
داوطلبان شركتكننده در آزمون سراسري سال 1390 كه ديپلم آنان كار دانش يا فني و حرفهاي نظام جديد است، طبق ضوابط مجاز به شركت در آزمون نبودهاند، مگر اينكه داراي مدرك فوقديپلم باشند يا دوره پيشدانشگاهي را گذرانده باشند.
ظرفيت پذيرش گروههاي آزمايشي به تفكيك دورههاي مختلف
پس از اعلام نخستين مرحله نتايج كنكور سراسري 90، دكتر ابراهيم خدايي، معاون سازمان سنجش آموزش كشور از پذيرش نهايي 582 هزار داوطلب در كنكور امسال خبر داد و ظرفيت پذيرش دانشجو به تفكيك گروههاي آزمايشي و دورههاي مختلف را اعلام كرد. در كنكور امسال 999 هزار و 139 داوطلب مجاز ميشوند كه از اين تعداد بيش از 62 درصد داوطلبان زن هستند.
ظرفيت پذيرش به تفكيك گروههاي آزمايشي بدين صورت است كه در گروه آزمايشي علومرياضي، 233 هزار و 738 داوطلب پذيرفته ميشوند. در گروه آزمايشي علوم رياضي 31 هزار و 215 داوطلب در دوره روزانه، 188 داوطلب در مناطق محروم، 615 داوطلب ويژه فرهنگيان شاغل رسمي و پيماني وزارت آموزش و پرورش، 11 هزار و 782 داوطلب در دوره شبانه، 130 داوطلب در دوره نيمهحضوري، 136 هزار و 492 داوطلب در دانشگاه پيامنور، 50 هزار و 43 داوطلب در موسسات آموزش عالي غيردولتي و غيرانتفاعي، هزار و 680 داوطلب در دوره مجازي و 30 داوطلب در دانشگاههاي بينالملل پذيرفته ميشوند.
در گروه آزمايشي علومتجربي نيز 343 هزار و 147 داوطلب مجاز شدند كه از اين تعداد 123هزار و 686 داوطلب پذيرفته ميشوند.
در گروه آزمايشي علومتجربي در دوره روزانه 38هزار و 331 داوطلب، در مناطق محروم 97 داوطلب، ويژه فرهنگيان شاغل رسمي و پيماني وزارت آموزش و پرورش يكهزار و 231 داوطلب، در دوره شبانه هفت هزار و 132 داوطلب، در دوره نيمهحضوري 182 داوطلب، در دانشگاه پيامنور 60 هزار و 956 داوطلب، در موسسات آموزش عالي غيردولتي و غيرانتفاعي 14هزار و 532 داوطلب، در دوره مجازي280 داوطلب و در دوره بينالملل 945 داوطلب پذيرفته ميشوند.
در گروه آزمايشي علومانساني نيز 301 هزار و 57 داوطلب مجاز شدهاند كه در دوره روزانه 15 هزار و 406 داوطلب، در مناطق محروم 67 داوطلب و در دوره ويژه فرهنگيان شاغل رسمي و پيماني وزارت آموزش و پرورش 5 هزار و 164 داوطلب پذيرفته ميشوند. همچنين در گروه آزمايشي علومانساني نيز در دوره شبانه شش هزار و 580 داوطلب، در دوره نيمهحضوري يك هزار و 148 داوطلب، در دانشگاه پيامنور 147هزار و 240 داوطلب، در موسسات آموزش عالي غيردولتي و غيرانتفاعي 14هزار و 486 داوطلب، در دوره مجازي 720 داوطلب و در واحد بينالملل 30 داوطلب و در كل 190 هزار و 841 داوطلب پذيرفته ميشوند.
به گفته خدايي 26 هزار و 928 داوطلب در گروه آزمايشي هنر مجاز شدهاند اما در اين گروه آزمايشي 20 هزار و 853 داوطلب پذيرفته ميشوند كه از اين تعداد دو هزار و 339 داوطلب در دوره روزانه، شش داوطلب در مناطق محروم، 753 داوطلب در دوره شبانه، 13هزار و 720 داوطلب در دانشگاه پيامنور، چهار هزار و پنج داوطلب در موسسات آموزش عالي غيردولتي و غيرانتفاعي و 30 داوطلب در واحد بينالملل پذيرفته ميشوند.
در گروه زبان نيز 94 هزار و 269 داوطلب مجاز ميشوند، كه ظرفيت پذيرش اين گروه به تفكيك دورههاي مختلف بدين صورت است. در اين گروه در دوره روزانه دو هزار و 211 داوطلب، در دوره مناطق محروم پنج داوطلب و در دوره شبانه 999 داوطلب پذيرفته خواهند شد. همچنين 200 داوطلب در دوره نيمهحضوري، هشت هزار و 175 داوطلب در دانشگاه پيامنور، سه هزار و 320 داوطلب در موسسات آموزش عالي غيردولتي و غيرانتفاعي كه در مجموع 14 هزار و 910 داوطلب پذيرفته ميشوند.
اختصاص سهميه كنكور و تسهيلات پذيرش در 9 استان محروم
سهميهها و تسهيلات پذيرش در مناطق محروم نيز براي گروههاي مختلف رياضي و فني، تجربي، علوم انساني، هنر و زبان در كنكور سراسري سال 90 اعلام شد؛ بهطوري كه براساس ضوابط و مصوبات مربوطه داوطلبان با توجه به شرايط خود ميتوانستند متقاضي يكي از سهميههاي اعلامشده شوند و بر همين اساس نيز ميتوانند انتخابرشته كنند. شركتكنندگان متقاضي سهميه مناطق با توجه به ملاكهاي زير جزو يكي از مناطق 1، 2 و 3 محسوبشده و در كارنامه اوليه آنها در نظر گرفته شده است.
سهميه شاهد و ايثارگر شامل جانبازان انقلاب اسلامي، شاهد، رزمندگان، آزادگان و سهميه خانواده شهدا ميشود كه توضيحات درخصوص اين سهميهها در دفترچه شماره يك كنكور سراسري سال 90 درج شده است. جانبازان (با جانبازي 25 تا 69 درصد)، همسران (شهدا، مفقودين، آزادگان، جانبازان با جانبازي 50 درصد به بالا) و آزادگان جزو سهميه رزمندگان محسوب شده و تابع ضوابط مربوط به اين سهميه هستند.
داوطلبان مشمول سهميه شاهد و ايثارگر، فقط يك بار ميتوانند با استفاده از سهميه مربوط در رشتههاي تحصيلي دوره روزانه (از سال 68 به بعد) پذيرفته شوند؛ اين داوطلبان مجاز به استفاده مجدد از سهميه نيستند. داوطلباني كه با استفاده از سهميه شاهد و ايثارگر در دورههاي شبانه، پيامنور، غيرانتفاعي، نيمهحضوري و مجازي آزمون سراسري پذيرفته شوند، در صورت انصراف از قبولي اوليه، منحصرا يك بار ديگر مجاز به استفاده از سهميه مذكور خواهند بود.
داوطلبان واجد شرايط استفاده از تسهيلات مربوط به فرزند يا همسر جانباز 25 تا 49 درصد در صورتي كه مجاز به انتخاب رشته شوند لازم است كد 12 رقمي را از سايت ايثار دريافت كنند.
حداقل 40 درصد از ظرفيت هر يك از كدرشتههاي ناحيهاي، قطبي و كشوري دوره روزانه دانشگاهها و موسسات آموزش عالي واقع در استانهاي ايلام، بوشهر، چهارمحال و بختياري، سيستان و بلوچستان، كردستان، كرمانشاه، كهكيلويه و بويراحمد، لرستان و هرمزگان به داوطلبان بومي اين استانها تخصيص مييابد.
گفتني است داوطلبان بومي شهرستانهاي بم، زرند، دورود و بروجرد به شرط داشتن سه سال سكونت در اين شهرستانها يا يكي از بخشهاي تابعه يا فوت پدر يا مادر در زمان وقوع زلزله، ميتوانند كدرشتههاي اختصاصي اين شهرستانها را از بخشهاي مربوط در اين دفترچه انتخاب كنند. در صورت پذيرفتهشدن در اين كدرشتهها، داوطلبان بايد گواهي مربوطه را در زمان ثبتنام به موسسه قبولي خود ارائه كنند در غير اينصورت قبولي آنها لغو ميشود.
استفادهكنندگان از سهميه مناطق 2 و 3 نيز (براساس ضوابط مربوط به تقسيمبندي سهميهها) علاوهبر تعهدات شرعي و اخلاقي كه به عهده دارند به دليل امتيازاتي كه در پذيرش سهميهاي از آن برخوردار شدهاند، بايد متعهد شوند كه پس از گذراندن دوره تحصيلي در مقطع رشتهاي كه پذيرفته شدهاند (براي برادران پس از انجام خدمت وظيفه عمومي) به مدت دو برابر زمان تحصيل در هر يك از نقاط ايران (به تشخيص سازمانهاي ذيربط)، نسبت به ايفاي تعهد خود اقدام كنند.
شايان ذكر است پذيرفتهشدگان تمامي رشتههاي تحصيلي ذيربط در تمامي سهميههاي مختلف بايد متعهد شوند كه پس از فارغالتحصيلشدن در صورت نياز سازمانها و ادارات دولتي و ارگانها و نهادهاي انقلاب اسلامي و به تشخيص مراجع ذيصلاح در صورت عدم نياز سازمانها و ارگانهاي مذكور، در بخش خصوصي به تشخيص و معرفي وزارت كار و امور اجتماعي خدمت كنند.

داوطلبان دقت کنید فقط يك بار فرصت انتخاب رشته دارید
چكاوك ابراهيمي: بالاخره پس از گذشت 40 روز از زمان برگزاري چهلويكمين كنكور سراسري 90 نتايج مرحله نخست، اعلام و بسياري از داوطلبان با نتيجه زحماتشان روبهرو شدند. از فردا نيز فرآيند انتخاب رشته آغاز ميشود و داوطلبان بايد بر اساس امتياز كسبكرده نسبت به انتخاب رشته اقدام كنند.