هفت دوره قبل اين جشنواره را اساتيدي داوري كرده بودند كه حدودا در يك محدوده عملكرد سليقهاي قرار ميگرفتند، همين سبب شده بود كه سبك و سياق داوري آثار در اين جشنواره دست شركتكنندگان در جشنواره بيايد؛ به همين دليل هم عدهاي از هنرمندان انگار كه پاي ثابت اين جشنواره باشند و حتما اثري از آنها در جشنواره راه پيدا خواهد كرد يك نوع حس مالكيت به آن پيدا كرده بودند؛ همين امر باعث به وجود آمدن حاشيهها و مباحثي در افتتاحيه جشنواره شد. حاشيهها و مباحثي مثل اينكه اگر شركتكنندهاي به دليل ضعف اثر آثارش به جشنواره راه پيدا نكند ادعا ميكردند داوري ضعيف بوده است، يا آثار انتخابشده سطح پايينتري دارند و فلان استاد چنين اخلاقي دارد و چنين برخورد سليقهاي نبايد با آثار ميشد، از مسائل بيمزه و غيرعلمي است. بنابراين بهعنوان دبير هشتمين جشنواره بينالمللي بسمالله لازم و ضروري ميدانم بگويم تمامي عزيزاني كه كارشان به جشنواره راه پيدا نكرده و اساتيدي كه چنين حرفهايي را ياد اين دانشجوها و دانشآموزانشان دادهاند، خوب است بدانيد كه تركيب هيات داوران و تنوع نوع نگاه و سليقه اين عزيزان به مقوله هنر گرافيك و همچنين جايگاه خلاقانه و علمي آنها ديگر جايي براي رفتارهاي تخريبي و توهينآميز به هيات داوري و برگزاركنندگان جايزه نميگذارد. البته اگر انصافي در ميان باشد. اگر نه كه براساس غرور و منممنمكردن و فرصتطلبيها رفتاركردن راه را بر حقيقت بستن است. چند وقتيست كه ما ايرانيان براي شخصيتگرفتن خود راهي نميرويم جز تخريب شخصيت بزرگان. چنين اخلاقي كمكم دارد به يك فرهنگ زشت عمومي تبديل ميشود. بهتر است طراحان گرافيك، جوانان و اساتيد جوان براي رسيدن به يك نگاه درست و آيندهاي پر احترام و ارزشمند پيش از آنكه سعي در به اثبات رساندن خود، سبك و مكتب خود داشته باشند اخلاق بياموزند و به هنرجويانشان هم ياد بدهند و همچنين يادشان نرود اگر واژه گرافيك هست و زير سايه آن داراي اسم و رسمي شدهاند چه كساني در ايران اين هنر را شأن و شخصيت دادهاند و آثار كدام اساتيد است كه گرافيك را اعتبار بخشيده و ميبخشد.
هشتمين جشنواره بسمالله تصميم دارد از سالهاي آتي با نگاهي كاربرديتر به حضور گرافيك در زندگي مردم به توليد، تكثير و ايجاد نمايشگاه بپردازد و از ساختن گنجينههاي به دردنخور براي مردمي كه خود گنجينههاي ماندگار تاريخ بصري جهان هستند خودداري خواهد كرد. گرافيك يك هنر كاربردي و ارتباطي است نه يك فعاليتي كه كلي هزينه دارد و دست آخر به هيچ درد مخاطبانش نخواهد خورد؛ گرافيك هنر يا فعاليتيست كه در زمان خودش بايد كار خودش را انجام بدهد؛ امسال آغازي براي تغيير رويه جشنواره بسمالله در دورههاي آينده است.
پينوشت: هشتمين جشنواره بينالمللي بسمالله، عصر 13 مرداد در فرهنگسراي نياوران افتتاح شد و آثار راهيافته به مرحله نيمهنهايي داوري در معرض ديد عموم قرار گرفتند. قباد شيوا، دكتر كامران افشارمهاجر و دكتر محمد خزايي داوران اين جشنوارهاند كه از بين 129 اثر رسيده به بخش مسابقه 11 اثر برتر را معرفي كردند.
*كارشناس ارشد گرافيك، عضو انجمن طراحان گرافيك ايران

بزرگان را تخريب نكنيم
ناصر نصيري : نكته قابلتوجه در مورد جشنواره امسال تغيير تقريبا جدي و كامل هيات داوران بود.