اما شرطگذاري نبايد باشد؛ يعني نه آقاي خاتمي و نه اصولگراها نبايد شرط و شروطي بگذارند اما همه معتقدند بايد قانون رعايت شود و اصلا رهبري هم تأكيد دارند بايد با رعايت قانون، فضاي امن سياسي پديد بيايد. شرايط را كسي نميتواند تعيين كند بلكه قانون است كه شرايط را تعيين ميكند. بخشهايي از گفت وگوي ايلنا با ابوالقاسم رئوفيان دبيركل حزب اسلامي ايرانزمين به شرح زير است:
چند ماه ديگر انتخابات نهمين دوره مجلس شوراي اسلامي را پيش رو داريم؛ به نظر جنابعالي با توجه به تحولات اخير در برخي از كشورها كه آنها را با بحران عدم مشروعيت و مقبوليت عمومي مواجه كرده است؛ چقدر ضرورت يك انتخابات پرشور و با مشاركت حداكثري در انتخابات پيش رو وجود دارد؟
نظام جمهوري اسلامي ايران از بدو تأسيس تاكنون داعيهدار نظام مردمسالاري ديني بوده و اعلام كرده كه ما حضور مردم را بهعنوان يك استراتژي و راهبرد دنبال ميكنيم. اصولا مشاركت حداكثري در پاي صندوقهاي رأي در انتخاباتهاي مختلف يكي از اصول و پايههاي اساسي استمرار حيات سياسي جمهوري اسلامي بوده و خواهد بود و به همين دليل همواره براي تحقق آن هم بايد تلاش شود. در سياستهايي هم كه امام خميني(ره) هميشه روي اجراي آنها اصرار داشتند و نيز سياستهايي كه از سوي رهبر معظم انقلاب مبنيبر حضور حداكثري مردم در تمام عرصهها و بهويژه انتخابات تبيين شده است، نظام ما را متمايز از ساير حكومتهاي دنيا كرده و از اين روست كه مردم ما همواره آنجا كه احساس كنند، بايد مشاركتشان را در عرصههاي مختلف نشان دهند، بهرغم گلايههاي خود از مسوولان و با وجود مشكلاتي ازجمله بيكاري، تورم، چالشهاي اجتماعي و...، وفاداري خودشان را به نظام جمهوري اسلامي ايران و واكسينه كردن آن در مقابل دشمنان را نشان ميدهند. به نظر من براي حضور حداكثري مردم در انتخابات آينده مجلس جاي نگراني نيست؛ و قطعا مردم حضور پيدا ميكنند؛ البته بهدليل شرايط موجود جهاني ضرورت يك انتخابات پرشور بيش از گذشته احساس ميشود كه البته براي تحقق آن بايد الزاماتي را رعايت كرد. ازجمله آنها اينكه مسوولان در وعدههايي كه به مردم ميدهند دقت كنند و چيزي را كه نشدني است وعده نداده و اعلام نكنند.
اگر امكان دارد درمورد اين وعدههاي نشدني كه به آن اشاره داشتيد، قدري بيشتر توضيح دهيد.
اصل در نظام جمهوري اسلامي مردمسالاري ديني، توجه به مردم و جلب رضايت مردم است كه گاهي كوتاهيهايي در اين خصوص از سوي مسوولان مخصوصا در دولتهاي نهم و دهم صورت گرفته است. كوتاهيهايي به لحاظ وعدههايي كه داده شده بدون اينكه اين وعدهها عملي شوند؛ اين وعدههاي بيعمل مشكلاتي را ايجاد ميكند كه رهبري معظم انقلاب هم در سخنراني چند شب گذشته خود به آن اشاره داشتند. مقام معظم رهبري گفتند مسوولان ما در كنار نقاط قوت خود بايد به اشتباهاتشان هم پي برده و به آن اذعان كنند و درنهايت براي رفع آنها تلاش داشته باشند چون آموزههاي ديني ما هم روي اين امر تأكيد دارند.
الزامات مشاركت حداكثري مردم در انتخابات آينده مجلس چيست و چه اقداماتي بايد انجام شود كه مردم با رغبت و اشتياق براي رأي دادن به كانديداي مورد نظر خود در سر صندوقها حاضر شوند؟
همواره براي ما چند نكته مهم است؛ اولين مورد آن اين است كه مردم حضور در صحنه داشته باشند كه اين يك اصل است و غفلت مسوولان از آن نظام را در معرض آسيب قرار ميدهد. يعني مشاركت حداكثري بايد يك اصل براي مسوولان ما باشد و براي تحقق آن برنامهريزي و راهكارهاي مختلف را بسنجند؛ درواقع براي تحقق اين مهم بايد مسوولان در دادن اطلاعات و آگاهيها به مردم براساس صداقت قدم بردارند و اعتماد عمومي با اين كار تقويت شود. نكته مهم ديگر اين است كه مسوولان ما بايد سلامت امر انتخابات را تضمين كنند؛ يعني مسوولان مربوطه اين تضمين را بدهند كه در انتخابات رقابت قانونمند و سالم بين نامزدها برگزار خواهد شد و ساز و كار آن هم از پيش براي مردم مشخص شود؛ از طرفي مسوولان مربوطه بايد با ايجاد فضاي بهرهمندي و برخورداري از فرصتهاي يكسان براي همه علاقهمندان به مشاركت در عرصه انتخابات، اين اطمينان را به مردم بدهند كه از هر اقدامي كه شائبه خدشه بر انتخابات را ايجاد ميكند دوري ميكنند و پرهيز دارند. همچنين بايد فضاي امن سياسي در جامعه ما تقويت شود. يعني قرار دادن فرصتهاي يكسان پيش روي افراد مختلف در عرصه فعاليتهاي انتخاباتي؛ يعني فضايي بدون هرگونه تخريب رقيب كه توجه به اين امر بسيار مهم ازجمله عوامل مثبتي است كه به مشاركت حداكثري منجر خواهد شد. همچنين مردم بايد مطمئن شوند كه شوراي نگهبان به نحوي اصولي و دقيق بهكار بررسي صلاحيتها ميپردازد؛ يعني مطمئن شوند از ناحيه شوراي نگهبان كارها به درستي انجام ميگيرد و از آن طرف هم افرادي كه صلاحيتشان تأييد ميشود حتما شايسته باشند. رهبر معظم انقلاب هم تأكيد داشتند كه مسوولان بايد از كارهايي كه باعث ايجاد شائبه ميشود پرهيز كرده و فضاي امن سياسي در جامعه تقويت شود. اگر اين كارها انجام نپذيرد يا اينكه از سوي دولت كارهايي صورت گيرد كه شائبههايي را در بين مردم ايجاد كند كه شايد برخي منافع خودشان را به منافع مردم ترجيح داده و حتي منافع مردم را قرباني منافع گروه و جريان خودشان ميكنند، طبيعي است كه به احتمال زياد مشاركت حداكثري مردم در انتخابات تحقق پيدا نكند.
شما در سخنانتان گفتيد كه دولت نبايد كارهايي را انجام دهد كه براي مردم شائبه ايجاد كند چراكه در اين صورت ممكن است مشاركت حداكثري مردم در انتخابات تحقق نيابد؛ چندي پيش سرلشكر فيروزآبادي نسبت به سوءاستفاده دولت از طرح هدفمندي يارانهها براي انتخابات آينده مجلس هشدار داده بودند؛ آيا اين هشدار سرلشكر فيروزآبادي در اين راستاست؟ و به نظر شما چه شده است كه فردي در اين سطح اين هشدار را ميدهد؟
درواقع اين اتفاقات و اين برنامهها در حال اجرا بوده كه شخصيتي چون سرلشكر فيروزآبادي در آن سطح و مقام اين هشدار را ميدهند. قطعا اين هشدار و تذكر برخاسته از احساس مسووليت سرلشكر فيروزآبادي و البته يكسري اطلاعاتي بوده كه ايشان به آنها دسترسي پيدا كرده است كه از بيتالمال و طرح هدفمندي يارانهها احتمال سوءاستفاده وجود دارد. در جريان رقابتهاي انتخابات رياستجمهوري سال 88 هم از سهام عدالت سوءاستفاده شد و 720 ميليارد توماني كه به اسم سهام عدالت توزيع شد موجبات اين سوالات و ابهامات را پديد آورد. قطعا اتفاقات ناگواري در شرف انجام بوده كه سرلشكر فيروزآبادي ميآيند و هشداري در اين سطح را ميدهند. اين سخن سردار از روي يك تصورات فردي نبوده بلكه قطعا از روي اطلاعاتي بوده كه ايشان به دست آوردهاند. قطعا اگر اين هشدارهاي دلسوزانه و مشابه آنها جدي گرفته نشود كمكم اين مسائل در ميان مردم ذهنيتي منفي ايجاد كرده و مشاركت حداكثري را با آسيب جدي مواجه ميكند. مسوولان بايد به گونهاي عمل كنند كه اين شائبه پيش نيايد كه از بيتالمال مسلمين و امكانات دولتي براي مقاصد و اهداف جريان خاص و به نفع خودشان و درنهايت رسيدن به كرسيهاي پارلماني سوءاستفاده ميشود كه قطعا اين شائبه مشاركت مردم را كاهش خواهد داد. درست نيست كه مسوولان ما براي رسيدن به اهداف خاص خودشان حاتمبخشي و ريخت و پاش كنند و قطعا همين نگراني بود كه سرلشكر فيروزآبادي را به اين واداشت كه اين هشدار بجا و دلسوزانه را بدهند كه اميدواريم مؤثر بيفتد و مسوولان هم آن را جدي بگيرند. قطعا اگر مردم احساس كنند كه اين هشدارهاي بجا و منطقي جدي گرفته نشده و تدابيري براي آنها اتخاذ نميشود، خود مردم وارد شده و هشدار خواهند داد چون مردم ما با كسي تعارف ندارند و نظام ما هم يك نظام كاملا مردمي و برگرفته از نظر مردم است و اسلام هم همين را ميخواهد.
مشاركت سلايق مختلف در انتخابات آينده مجلس شوراي اسلامي را چگونه ميبينيد؟
مشاركت سلايق مختلف در انتخابات آينده مجلس شوراي اسلامي يك امتياز و شرط لازم براي تحقق مشاركت حداكثري است. اگر ما خواهان مشاركت حداكثري صاحبان رأي هستيم، بايد سلايق مختلف اجازه حضور در صحنه را داشته باشند و وارد شوند. خداوند به عدد سلايق، علايق آفريده و قاعدتا سلايق مختلف بايد بيايند تا مشاركت حداكثري با حضور اكثريت شكل گيرد. به نظر بنده همه آنهايي كه سابقه كاريشان تهديدي براي نظام نبوده، ميتوانند درخصوص انتخابات اظهارنظر كرده و در اين انتخابات مشاركت كنند و شوراي نگهبان هم قطعا اين افراد را كه سابقه تهديدآميزي براي نظام نداشته تأييد صلاحيت ميكند؛ اصولا شوراي نگهبان كسي را بهخاطر اصلاحطلبي رد صلاحيت نميكند بلكه اگر كسي سابقه تهديدآميزي براي نظام داشته باشد نسبت به صلاحيتش نظر منفي داده ميشود.

مشاركت حداكثري الزاماتي دارد كه بايد تحقق پيدا كند
ابوالقاسم رئوفيان دبيركل حزب اسلامي ايران زمين در گفتوگوي تفصيلي با ايلنا، درخصوص سخنان چندي پيش سيدمحمد خاتمي رئيسجمهور پيشين كشورمان كه گفته بود در صورت محقق شدن شروطي كه لازمه مشاركت حداكثري هم هست اصلاحطلبان در انتخابات آينده مجلس شركت ميكنند، گفت: طبيعي است كه نهتنها آقاي خاتمي كه هر عقل سالمي ميگويد بايد قانون كاملا رعايت شود،