وي پس از اخراج ديپلماتهاي ليبي توسط دولت انگليس در اوايل مردادماه سال جاري، از سوي شوراي انتقالي بهعنوان سفير موقت ليبي در لندن انتخاب شد. النقوه پيش از منصوبشدن بهعنوان سفير ليبي در لندن، بهعنوان نويسنده در روزنامههاي الشرقالاوسط و الحيوه نيز فعاليت داشته است. مصاحبه وي با روزنامه تايم را پيرامون تحولات ليبي ميخوانيم.
نگرانيهايي در مورد مجمع انتقالي ملي وجود دارد كه آيا ميتواند گرهگشايي كند و درصورتي كه ليبي وارد جنگهاي قبيلهاي شود آيا شما نگران اين مساله نيستيد؟
البته كه نه. به نظر من آنها توانايي آن را دارند. زيرا كشور را به مدت شش ماه و شهرهاي مختلف را در شرق و غرب اداره كردهاند. در مصراته، ثبات و امنيت وجود دارد. آنها حتي موسسات دولتي را هم در اختيار دارند. رفتار بسيار خوبي در قبال كشور و در قبال آينده كشور داشتهاند. پس من هيچ ترسي راجع به مشكلات ندارم. هيچ خلأيي وجود نخواهد داشت. هيچ اختلافي در مجمع انتقالي ملي وجود ندارد. در يك هفته يا 10 روز آينده آنها به طرابلس خواهند رفت و دولت انتقالي جديدي را بهوجود خواهند آورد. آنها مجمع انتقالي ملي را گسترش خواهند داد و نقشه راه خود كه چگونه ليبي را بهعنوان يك كشور دموكراتيك بازسازي كنند را تكميل خواهند كرد.
آيا شما طرفداران قذافي را در دولت راه خواهيد داد؟
بله. در برنامه آمده است كه آنها ميتوانند مشاركت كنند. بهخصوص در حفظ ثبات و امنيت. چون بيشتر آنها افسران پليس يا مأمور اطلاعات بودهاند و بسياري از آنها به روش خود – شخصي و سرّي- به انقلاب ملحق شدند و شوراي ملي انتقال اين را به خوبي ميداند.
اسلامگرايان تندرو چطور؟
به نظر من تعداد آنهايي كه شما تندرو ميخوانيد، خيلي كم است. اكثريت ليبياييها مسلمانان ميانهرو و مردمي خيلي عادي هستند. همه رهبران در شوراي ملي انتقال و كابينه انتقالي هماكنون در بين مردمي كه در غرب تحصيل كردهاند و اطلاعات زيادي راجع به دموكراسي غرب دارند، ادغام شدهاند و بقيه آنها هم افراد خبرهاي هستند كه اكنون كنترل كشور را در دست دارند.
آمريكا به دنبال پرونده بمبگذار لاكربي و انگليس به دنبال قاتل وون فلچر است. شما در برابر اين درخواستها چه كار خواهيد كرد؟
قذافي عامل انفجار لاكربي بود و با اين كار مشكل بسياري در جامعه جهاني بهوجود آورد. ولي ما آن را به دولت جديد، وقتي كه همهچيز سر و سامان يافت، واگذار ميكنيم. من دقيقا نميدانم آنها چه كار ميخواهند انجام دهند. ولي فكر ميكنم. مداركي كه حتما بايد نشان دهند را اعلام ميكنند تا مشخص كنند چه كسي مسوول حادثه لاكربي است. و اينكه چه كسي مسوول قتل فلچر و چه كسي مسوول حوادث ديگر بوده است. فكر ميكنم روزي اين اسناد افشا شده و از سوي وكلا و دادگاههاي ليبي بررسي خواهد شد.
اگر قذافي زنده دستگير شود، به نظر شما او در دادگاههاي ليبي محاكمه ميشود يا در دادگاههاي بينالمللي؟
من پاسخ اين سوال را به شوراي ملي و دولت انتقالي واگذار ميكنم. آنها تصميم ميگيرند. بحثهايي در مورد اولويت شده است، زيرا قذافي جرائم بسياري را در خود ليبي انجام داده، قبل از اينكه حادثه لاكربي يا فلچر اتفاق بيفتد. بعضي ميگويند اول او را در ليبي محاكمه كنيم و بعضي هم ميگويند او را بايد به دادگاه جرائم بينالمللي تحويل دهيم. ولي تصميمگيري نهايي بعدا خواهد بود. هيچكس نميتواند الان تصميمگيري كند.
ناتو تا چه زماني ميتواند آسمان ليبي را در اختيار داشته باشد؟
فكر ميكنم تا زماني كه قذافي و پسران او و همه وفاداران به وي فعاليتها و مقاومتهايشان را پايان بخشند. ناتو احتمالا تا چند هفته يا چند ماه آنجا خواهد بود. دقيقا نميدانم. ولي بايد آنجا باشند. زيرا به ليبي رفتند تا از مردم محافظت كنند و اين رويه ادامه دارد.
شما از 1978 كه از ليبي فرار كرديد، به اين كشور نرفتهايد، آيا اكنون بازخواهيد گشت؟
بله. بازخواهم گشت. شايد در بازسازي يك ليبي جديد شركت كنم. يك ليبي بعد از قذافي كه كشوري دموكراتيك باشد. اميدواريم پيشرفتهايي حاصل كنيم و چهره جديدي به ليبي بدهيم؛ چهرهاي كه متفاوت با قذافي باشد. با توجه به سن من شايد سخت باشد، ولي حداكثر تلاشم را براي كشور انجام خواهم داد. در مقالههايم، سخنرانيهايم و حتي در نوشتن قانون اساسي كشور.
آيا تا به حال فكر ميكرديد كه اينجا بنشينيد؟
خير. من سقوط قذافي را در رويا ميديدم ولي نه به اين زودي. بسيار ديرتر تصورش را ميكرديم. ولي وقتي خيزش تونس به موفقيت انجاميد و سپس خيزش مصر، من اين مقاله را در اينترنت منتشر كردم: «ليبي به كجا خواهد رفت؟ بعد از آنچه كه در تونس و مصري كه ليبي بين اين دو قرار دارد، اتفاق افتاد؟» پس حدس ميزدم كه خيزش شروع شود ولي مطمئن نبودم. اما الحمدلله، خيزش در مصر موفق بود كه خيلي به ما كمك كرد. چون اگر مبارك در مصر ميماند، ما هيچ شانسي نداشتيم و قذافي بر قدرت پافشاري ميكرد.
آيا ليبي ميتواند الهامبخش كشورهاي ديگر باشد كه بر ديكتاتورهاي خود غلبه كنند؟
فكر ميكنم بله. همانطور كه گفته ميشود، بهار عربي خيلي سريع در ميان كشورهاي زيادي پخش شد. پس اميدواريم كشورهاي ديگر هم ديكتاتوريشان را محو كنند.
آيا تا به حال توانستهايد به داراييهاي قذافي دست بيابيد؟
ما هر روز با وزارت خارجه در حال صحبت هستيم. اين اولويت شورای ملي انتقال و دولت انتقال ليبي است كه اين پولها را به دست آورد. براي خريد دارو، نيازهاي انساني، براي مدارس و بازسازي خانههايي كه در طول اين جنگ نابود شدند.
منبع: تایم

فكر نميكردم قذافي به اين زودي سرنگون شود
مهدی نجفی: محمود النقوه، نويسنده 74 سالهاي است كه بهخاطر انتشار نوشتهاي در سال 1970 در انتقاد به عملكرد رژيم قذافي، ديكتاتور سابق ليبي، دو سال را پشت ميلههاي زندان سپري كرد.