مرد شماره يك برنامه فني هستهاي صلحآميز ايران در پاسخ به سوالي درباره فرآيند غنيسازي در تاسيسات فردو و دليل انتقال غنيسازي در سطح 20درصد از نطنز به اين تاسيسات تاكيد كرد: چون تاسيسات غنيسازي در نطنز ايمن نبود و برنامه توليد سوخت رآكتور تهران و رآكتورهاي آتي در كشور نيز نيازمند توليد ميزان بيشتر اورانيوم با غناي 20 درصد است، از اين رو غنيسازي 20 درصد به تاسيسات فردو منتقل ميشود.
برنامهاي براي غنيسازي
بالاي 20 درصد نداريم
رئيس سازمان انرژي اتمي با تاكيد بر اينكه حتما برنامه ساخت و طراحي رآكتورهاي آتي در كشور در اختيار آژانس بينالمللي انرژي اتمي قرار خواهد گرفت، گفت: تبليغات و ادعاهاي غرب مبنيبر قصد ايران براي غنيسازي بالاي 20 درصد نادرست است و چنين برنامهاي را در دستوركار نداريم. عباسي در عين حال اظهار داشت: قصد داريم ميزان توليد اورانيوم 20 درصد را تا حدي بالا ببريم كه ذخيره مناسب از سوخت با اين درصد غنا داشته باشيم تا اگر در خلال فعاليتها به سيستمهاي ما آسيبي وارد يا تعميراتي انجام شد، مواد مورد نياز را در اختيار داشته باشيم.
فردو نكته پنهاني ندارد
رئيس سازمان انرژي اتمي، تاسيسات غنيسازي فردو را يك سايت عادي دانست و گفت: اين سايت مانند سايت نطنز، نكته پنهاني در آژانس بينالمللي انرژي اتمي ندارد و ملاحظات پدافند غيرعامل كه درخصوص سايت نطنز رعايت شده، درباره سايت فردو نيز رعايت شده است. عباسي تصريح كرد: ملاحظات پدافند غيرعامل ايجاب ميكرد كه بخش حساس تاسيسات به زير زمين منتقل شود. معاون رئيسجمهوري تاكيد كرد: آژانس بينالمللي انرژي اتمي از جزئيترين اطلاعات مربوط به ميزان غنيسازي اطلاع دارد و علاوهبر آگاهي از محل نگهداري توليدات، اين محلها را نيز پلمب ميكند و در زمان مورد نياز براي دسترسي به اين توليدات، اين موضوع به اطلاع آژانس ميرسد.
تفكيك غنيسازي 5/3 و 20 درصد كار آژانس را تسهيل ميكند
عباسي با تاكيد بر اينكه سايت فردو، سايت ويژه و مسالهداري نيست، گفت: اتفاقا براي اينكه آژانس بينالمللي انرژي اتمي در بازرسيها به سهولت عمل كند، غنيسازي در سطوح سه و نيم و پنج درصد را تفكيك كردهايم و سايت فردو را به غنيسازي 20 درصد اختصاص دادهايم. خبرنگار ايرنا با اشاره به توافقات صورت گرفته با معاون امور پادمانهاي آژانس درباره ترتيبات پادماني سايت فردو از رئيس سازمان سازمان انرژي اتمي پرسيد: آيا علاوه بر نصب دوربين و حضور بازرسان، تمهيدات پادماني ديگري نيز اجرا خواهد شد؟ عباسي پاسخ داد: اقدامات پادماني درخصوص سايت فردو با نطنز مشابه است با اين تفاوت كه كنترل آژانس بر سايت فردو در زمينه مقدار توليد اورانيوم غني شده در سطح 20 درصد است و مقادير توليدي در سايت نطنز، سه و نيم تا پنج درصد است. معاون رئيسجمهوري و رئيس سازمان انرژي اتمي ايران با تاكيد بر اينكه سايت غنيسازي نطنز با قوت به كار خود ادامه خواهد داد، اظهار داشت: اين سايت در آينده بهطور حتم توسعه خواهد يافت.
دكتر فريدون عباسي روز دوشنبه در ادامه در پاسخ به سوال ديگري درباره چشمانداز فعاليت سايت نطنز با توجه به انتقال غنيسازي 20 درصد به فردو، شبهات مطرح شده درباره تعطيلي سايت نطنز را رد كرد و گفت: تاكيد ميكنم شبهات مطرح شده درباره تعطيلي نطنز به اشتباه برداشت شده و به هيچوجه چنين تصميمي گرفته نشده است.
معاون رئيسجمهوري افزود: فعاليت سايت نطنز در حد ماشينآلاتي كه در آن نصب شده، ادامه خواهد داشت و به هيچوجه اين سايت تعطيل نخواهد شد. رئيس سازمان انرژي اتمي با تاكيد براينكه براي تامين سوخت رآكتورهاي كشور در آينده، نياز است ماشينآلات مورد نياز ساخته و نصب شود، تصريح كرد: افراد درباره تعطيلي نطنز تبليغ نكنند زيرا اين سايت با قوت به كار خود ادامه ميدهد و در آينده بهطور حتم توسعه مييابد.
جزئيات حضور معاون آمانو
در تهران
در ادامه از رئيس سازمان انرژي اتمي سوال شد با توجه به سفر اخير معاون امور پادمانهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي و بازديد وي از تاسيسات هستهاي ايران، چه توافقاتي حاصل شده است؟
عباسي پاسخ داد: معاون مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي به همراه دو نفر از مديران زيرمجموعه خود به ايران سفر كرد كه اين سفر به دنبال ملاقات اخير اينجانب با آمانو در وين و بهعنوان مقدمهاي براي مذاكرات بيشتر با آژانس انجام شد.
معاون رئيسجمهوري گفت: هيات آژانس بينالمللي انرژي اتمي به دليل پراكندگي سايتهاي هستهاي در سطح كشور، در مدت حدود پنج روز حضور خود در ايران، بازديدهايي از سايت فردو، كارخانه توليد سوخت در اصفهان، رآكتور IR40 اراك و كارخانه آب سنگين در مجاورت اين رآكتور و نيز نيروگاه اتمي بوشهر و مراحل راهاندازي آن داشت.
عباسي خاطرنشان كرد: در اين سفر بحث بازرسي مطرح نبود، چرا كه در تمامي اماكن و تاسيسات هستهاي ايران بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي حضور دارند و از جزئيات فعاليتها مطلع هستند.
وي گشايش باب مذاكرات با آژانس بينالمللي انرژي اتمي را از اهداف سفر هيات آژانس به كشورمان عنوان كرد و ادامه داد: اين ديدار همچنين به اين منظور انجام شد كه اطلاعات هرمن ناكارتس (معاون امور پادمانهاي آژانس) درباره تاسيسات صلحآميز هستهاي ايران به روز شود چرا كه قبلا ناكارتس به همراه اولي هاينونن (معاون سابق پادمانهاي آژانس ) براي بازديد از تاسيسات به ايران سفر ميكرد.
رئيس سازمان انرژي اتمي ايران گفت: در اين سفر، جزئيات بيشتري از فعاليتهاي صلحآميز هستهاي كشور را در اختيار ناكارتس قرار داديم ازجمله اينكه اجازه داديم از تاسيسات آب سنگين اراك ديدار كند.
وي افزود: هيات اعزامي آژانس بينالمللي انرژي اتمي همچنين از تحقيقات انجام شده درباره سانتريفيوژهاي نسل جديد بازديد كرد و با فعاليتها و پيشرفتهاي جديد جمهوري اسلامي ايران در اين زمينه آشنا شد.
عباسي در عين حال تاكيد كرد: البته اين موارد، پنهان نبوده چراكه از يك سو، رصدهاي فضايي انجام ميشود و از سوي ديگر، بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي حضور دارند و گروهي از آنها هم به تناوب وارد كشور ميشوند و گزارشهاي مورد نياز را به آژانس بينالمللي انرژي اتمي ارائه ميكنند.
آژانس سوالات خود را
رسمي اعلام كند
خبرنگار ايرنا از رئيس سازمان انرژي اتمي پرسيد: آيا معاون آمانو در سفري كه به تهران داشت و نيز مذاكراتي كه با او داشتيد، متقاعد شد كه آژانس بينالمللي انرژي اتمي بايد براي آغاز همكاريهاي جديد، مداليته سال 2007 ميلادي را كامل و خاتمه يافته اعلام كند؟ عباسي پاسخ داد: جمهوري اسلامي ايران مطابق مداليته مورد توافق با آژانس بينالمللي انرژي اتمي عمل كرده و پاسخهاي لازم را نيز ارائه داده است.
رئيس سازمان انرژي اتمي تصريح كرد: مساله از نظر ما حل شده و تاكيد ما نيز در ملاقات با يوكيا آمانو مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي اين بود كه آژانس اعلام كند اين موضوع تمام شده است.
وي اظهار داشت: متاسفانه آمانو در نامههاي ارسالي خود برخلاف گذشته، بر يكسري مسائل ادعايي كه در اختيار ايران گذاشته نشده، تاكيد داشته است. رئيس سازمان انرژي اتمي ايران افزود: آنها ميگويند در اين رابطه مسائلي وجود دارد كه مورد بررسي آنها قرار گرفته و ضروري است كه از سوي ايران پاسخ داده شود. معاون رئيسجمهوري تصريح كرد: تا زماني كه موارد و سوالات بهطور رسمي در اختيار ما گذاشته نشده، ما نيز بهطور رسمي نميتوانيم به آن پاسخ دهيم.
بررسي موارد ادعايي مشروط
به گامهاي جدي آژانس است
معاون رئيسجمهوري و رئيس سازمان انرژي اتمي ايران با بيان اينكه مذاكرات انجام شده در وين و تهران، مقدمهاي براي اعلام آمادگي ايران به ادامه گفتوگو درباره سوالات و ابهامات جديد است، تاكيد كرد: بررسي موارد ادعايي مشروط به برداشتن گامهاي جدي از سوي آژانس، براي حل مساله است.
معاون رئيسجمهوري اظهار داشت: اين مساله نيز مشروط به آن است كه آژانس يك قدم جدي بردارد و نشان دهد اختيارات لازم را براي حل مساله دارد.
رئيس سازمان انرژي اتمي با بيان اينكه «به نظر ميرسد آژانس تا حدودي تحت فشار قرار دارد»، افزود: در گفتوگوهاي خود با آمانو و همكاران وي سعي كرديم به آنها كمك كنيم تا اين اطمينان را داشته باشند كه ميتوانند در نشست شوراي حكام آژانس در شهريورماه جاري و نيز اجلاس عمومي سالانه، گام مثبتي بردارند. عباسي در عين حال گفت: اين مذاكرات ربطي به مسائل قبلي ندارد و مربوط به موارد جديدي است كه مطرح شده است.
گفتوگوها بايد با حد و مرز
و ادعاها محدود باشد
معاون رئيسجمهوري اظهار داشت: در مذاكرات خود با آژانس تاكيد كرديم كه اگر بخواهيم گفتوگويي در اين زمينه داشته باشيم، بهطور حتم بايد حد و مرزي وجود داشته باشد. رئيس سازمان انرژي اتمي در توضيح اين مساله گفت: منظور ما اين است كه بايد اين ادعاها فقط در چند مورد محدود مطرح شده باشد و ادامه نيابد، زيرا در صورتي كه هزار ادعا درباره مسائل هستهاي كشورمان داشته باشند، ما موظف به پاسخگويي به آنها نيستيم. عباسي سابقه آژانس را در طرح موارد ادعايي برخي كشورهاي عضو درباره برنامه هستهاي صلحآميز ايران يادآور شد و تاكيد كرد: ما مطمئن هستيم كه اگر بار ديگر مذاكره خود با آژانس درباره موارد ادعايي را آغاز كنيم، كشورهاي عضوي كه با فعاليتهاي كشورمان در همه زمينهها خصومت دارند، بار ديگر مسائل جديدي را مطرح خواهند كرد. وي تصريح كرد: با طرح موارد ادعايي جديد، بار ديگر اين كشورهاي عضو كه با بسياري از فعاليتهاي ما ازجمله موضوع صلحآميز هستهاي كشورمان دشمني دارند، فرصتي پيدا خواهند كرد كه بار ديگر مسائل جديدي را مطرح كرده و اسنادي بسازند و آنها را به آژانس ارائه كنند.
ادبيات گزارشنويسي آمانو
بايد تغيير كند
رئيس سازمان انرژي اتمي ايران در پاسخ به اين سوال كه منظورتان از گامهاي جدي آژانس در قبال پاسخگويي ايران به سوالات محدود چيست؟ گفت: آژانس بينالمللي انرژي اتمي بايد ادبيات گزارشنويسي خود را تغيير دهد زيرا اين نوع ادبيات، مورد قبول جمهوري اسلامي ايران نيست. وي با تاكيد بر اينكه آژانس ميتواند و بهطور قانوني نيز بايد نوع ادبيات گزارشدهي خود را درباره موضوع هستهاي كشورمان تغيير دهد، افزود: پس از بازديدي كه هرمن ناكارتس از تاسيسات هستهاي كشورمان داشته و ما نيز با وي همكاري كرديم، اين تغيير ادبيات بايد انجام شود. عباسي با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران در موضوع هستهاي خود مساله پنهاني ندارد كه در اختيار آژانس نگذاشته باشد، تصريح كرد: ما فقط ميخواهيم از حقوقمان بهرهمند شويم و بعد به تكاليف خود عمل كنيم.

برنامهاي براي غنيسازي بالاي 20درصد نداريم
معاون رئيسجمهوري و رئيس سازمان انرژي اتمي جمهوري اسلامي ايران از تفكيك برنامه غنيسازي اورانيوم در سطوح 5/3 و 20 درصد در تاسيسات نطنز و فردو خبر داد و گفت: سايت فردو، همانند سايت نطنز است و اقدامات پادماني درباره فردو نيز با نطنز مشابه است. دكتر فريدون عباسيدواني در گفتوگو با ايرنا به مناسبت هفته دولت همچنين اظهار داشت: با توليد اورانيوم 20 درصد از ميزان مورد نياز براي تهيه سوخت رآكتور تحقيقاتي تهران عبور كردهايم.