همزمان روز گذشته روزنامه حريت تركيه خبر از تقويت حضور نظامي اين كشور در آبهاي شرق مديترانه براي آنچه كه «پايان دادن به قلدري اسرائيل» خواند، داده و به نقل از يك مقام تركيه افزوده است: «شرق مديترانه ديگر جايي نخواهد بود كه نيروي دريايي اسرائيل بتواند دست به آزار و اذيت كشتيهاي غيرنظامي بزند.»
به نوشته حريت از اين پس تركيه گشتهاي خود در شرق مديترانه را افزايش خواهد داد و استراتژي تهاجميتري اتخاذ خواهد كرد.
وزير خارجه تركيه در سياست جديد دولت خود نسبت به اسرائيل كه ظهر جمعه اعلام كرد مهمترين اقدامات دولت متبوع خود را در مقابل عدم عذرخواهي اسرائيل از حادثه حمله به كاروان امدادرساني غزه در خردادماه 1389، اخراج سفير اسرائيل و معاونش از تركيه، كاهش سطح روابط ديپلماتيك و قطع روابط نظامي و اتخاذ تدابير دفاعي لازم براي حمايت از كشتيهايي كه در درياي مديترانه تردد ميكنند، دانست.
تركيه و اسرائيل مهمترين متحدان واشنگتن در منطقه محسوب ميشوند كه در سالهاي گذشته به واسطه تغيير سياستهاي منطقهاي حزب حاكم اسلامگراي تركيه از يكديگر روز به روز فاصله بيشتري يافتهاند. دولت واشنگتن روز جمعه در نخستين واكنش خود به اقدام تركيه در اخراج سفير اسرائيل از آنكارا، خواستار تجديدنظر در اين تصميم و بهبودي مجدد روابط دو طرف شد. همزمان روز گذشته داني دانون نايبرئيس پارلمان اسرائيل كه از رهبران حزب حاكم ليكود محسوب ميشود، با ارسال نامهاي به هيلاري كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا از واشنگتن خواست تا تركيه را در ليست كشورهاي حامي تروريسم قرار دهد. معاون رئيس كنست در اين پيام اظهار داشت: تركيه بسيار به ايران نزديك و به محور شرارت اضافه شده است!
دانون با درخواست از آمريكا براي پرداختن به مشكل تركيه پيش از آنكه فرصت از دست برود، اظهار داشت: تركيه از حدود خود فراتر رفته است. اين كشور از يك ناوگان (ناوگان آزادي كه به قصد شكستن محاصره غزه راهي اين منطقه شد) حمايت كرده و همچنين از تروريسم حمايت ميكند و به خود اجازه ميدهد كه از اسرائيل بخواهد از آنها عذرخواهي كند. عضو ارشد حزب ليكود همچنين از آمريكا خواست تحريمهايي اقتصادي و ديپلماتيك عليه آنكارا وضع كند تا تركيه رويكرد خود را تغيير دهد و مقابل تروريسم بايستد.
تركيه به اقدامات دولت دستراستي اسرائيل در سركوب فلسطينيها و سياستهاي شهركسازي و حملات به غيرنظاميان و كشتار شهروندان فلسطيني به شدت معترض است و در مقابل اسرائيل با محكومكردن سياست جديد تركيه در نزديكي به جهان عرب و دوري از تلآويو، اين سياستها را نتيجه حاكمشدن يك حزب اسلامگرا در تركيه ميداند و معتقد است اين حزب سياستهاي آنكارا را از مسير متعادل گذشته خارج كرده و به آن جنبه ايدئولوژيك و مذهبي بخشيده است.
استقرار رادارهاي ناتو
در خاك تركيه
دولت آنكارا همزمان با كاهش سطح روابط ديپلماتيك خود با اسرائيل به سطح كاردار، در اقدامي ديگر موافقت خود را با استقرار رادارهاي سيستم دفاع ضدموشكي ناتو در خاك اين كشور اعلام كرد. روز جمعه سخنگوي وزارت خارجه تركيه ضمن اعلام اين مطلب افزود كه كشورش تا پايان سال جاري ميلادي ميزبان بخشي از سيستم دفاع ضدموشكي ناتو خواهد بود كه بحث استقرار آن در خاك تركيه در ماههاي گذشته حرف و حديثهاي زيادي را برانگيخته بود. سخنگوي وزارت خارجه تركيه افزود اين سيستم از طرف آمريكا به ناتو تحويل داده شده و دربرگيرنده رادارهاي هشداردهنده است.
دولت تركيه يكي از شروط خود براي استقرار اين سيستم راداري در خاك خود را عدم استفاده اسرائيل از اطلاعات ناشي از اين سيستم عنوان كرده بود. آنكارا همچنين خواسته بود تا در استراتژي استقرار اين سامانه نظامي در خاك خود تهديدي عليه كشورهاي همسايه تركيه ازجمله ايران يا سوريه ذكر نشود ولي اين خواسته تركيه در حالي بود كه ايالات متحده آمريكا و برخي ديگر از متحدان اروپايي ناتو در توجيه استقرار اين سامانه نظامي در خاك اروپا مبحث تهديدات موشكي ايران را برجسته كرده و هدف اين سامانه نظامي را جلوگيري از تهديد موشكي ايران عليه اروپا اعلام ميكنند. اين همان نكتهاي بود كه روز جمعه و پس از اعلام تصميم تركيه بار ديگر در بيانيه وزارت دفاع آمريكا مورد تاكيد قرار گرفته است.

تركيه: به قلدري اسرائيل در دريا پايان ميدهيم
تدبیر خبر: با گذشت بيش از 15 ماه از حادثه حمله اسرائيل به كشتي تركيهاي ماوي مرمره و كشتن 9 شهروند تركيه در اين حمله، روابط آنكارا- تلآويو نهتنها بهبود نيافت بلكه با انتشار گزارش سازمان ملل درباره حادثه كشتي ماوي مرمره و توجيه تلويحي اقدام اسرائيل در حمله به اين كشتي در اين گزارش، آنكارا سفير اسرائيل در تركيه را اخراج كرد و تنش در روابط دوجانبه دو متحد ديرينه به بالاترين سطح خود در شش دهه گذشته رسيد.