محمد احمديان پيمانكار ايراني پروژه ساخت و تكميل نيروگاه اتمي بوشهر كه در پاييز 88 مسووليت اين نيروگاه را به عهده گرفت، نسبت به پيگيري برنامه هستهاي كشور بهويژه در زمينه توليد 20 هزار مگاوات برق هستهاي با استفاده از انرژي هستهاي در 20 سال آينده نگاهي منطقي دارد؛ نگاهي كه به نظر با مطالعات دقيق فني و اقتصادي همخواني دارد. وي با بيان اينكه بهطور قطع در ساخت نيروگاههاي جديد اتمي وارد ميشويم، در عين حال ميگويد كه در ساخت نيروگاههاي جديد هستهاي احساسي و سياسي برخورد نميكنيم.
او خاطرنشان كرد: مراسم بهرهبرداري مقدماتي نيروگاه بوشهر با حضور سرگي كرينكو، رئيس روس اتم، كه همتاي دكتر فريدون عباسي، رئيس سازمان انرژي اتمي، است، برگزار ميشود. البته سرگي اشماتكو، وزير انرژي روسيه و مقامات پيشين روسيه كه در ساخت و تكميل اين نيروگاه فعاليت داشتند و براي حضور در اجلاس كميسيون مشترك همكاريهاي دو كشور در تهران هستند، به اين مراسم دعوت شدهاند.
بهنفع ماست كه كار را با روسها ادامه دهيم
مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش كه به چه شكل به سمت ساخت واحدهاي جديد نيروگاهي خواهيد رفت؟ با بيان اينكه بايد بين عوامل مختلف موثر در اين مساله تعادل ايجاد كرد، گفت: كشورهاي دنيا در برنامه هستهايشان براي توليد برق مبنا را بر يك فناوري خاص گذاشتهاند تا با اشراف بر آن فناوري هزينههاي دوره ساخت را كاهش دهند و در دوره بهرهبرداري با اطمينان بيشتري اين كار را انجام دهند و هم مشكلاتي كه براي از كار انداختن رآكتور و نگهداري پسماندها وجود دارد را به حداقل برسانند. البته در اين زمينه چين استثنا است كه به دليل حجم بالاي رشد و توسعهاي كه دارد همزمان چند فناوري را دنبال ميكند. احمديان ادامه داد: از اين جنبه بهنفع ماست كه كار را با روسها ادامه داده و فناوري واحد يكم نيروگاه بوشهر را براي واحدهاي بعدي مبنا قرار دهيم؛ البته با لحاظكردن اصلاحاتي كه درباره ايمني بيشتر رآكتورها بعد از حادثه فوكوشيما پيگيري ميشود.
تا پايان مهر ساختگاههاي نيروگاههاي اتمي جديد منتشر ميشود
وي درباره مكانيابي واحدهاي جديد نيروگاه اتمي با اشاره به اينكه انتخاب مكان نيروگاههاي اتمي از حساسيت بالايي برخوردار است و با توجه به عواملي ازجمله زلزله، جمعيت و دسترسي به منابع آب و نزديكي به شبكههاي برق بايد دقت لازم صورت گيرد، افزود: خوشبختانه اين مرحله را سازمان انرژي اتمي به نتيجه رسانده و تا پايان مهرماه مشاور ساختگاههايي كه در آينده ميتوانند تا 20 هزار مگاوات را براي كشور تامين كنند، مشخص ميكند. همچنين اقدامات براي مطالعه تكميلي زمينشناسي در ساختگاهها و تملك آنها و مراقبتهاي جمعيتي آغاز ميشود. اميدواريم مطالعه روي واحدهاي جديد هم به نتيجه برسد و بعد از تكميل و بهرهبرداري از واحد يكم نيروگاه بوشهر كار روي واحدهاي بعدي را شروع كنيم.
احمديان تاكيد كرد: يكي از گزينههاي ما در اين مسير همكاري با روسهاست، البته در نظر داريم ابتدا تكليف واحد يكم نيروگاه بوشهر مشخص شود و سپس ارزيابي واقعبينانهاي از عملكرد روسها در آن واحد داشته باشيم چون اين ارزيابي در ادامه همكاري ما با روسها اثرگذار خواهد بود.
خاموشي مورد اشاره در گزارش آژانس امري طبيعي بوده است
معاون عباسي درباره خاموشي نيروگاه بوشهر كه در گزارش اخير مديركل آژانس به آن اشاره شده است، گفت: در تمامي تاسيسات صنعتي بعد از مرحله نصب تجهيزات مرحله راهاندازي است كه تجهيزات و تاسيسات مورد آزمايش قرار ميگيرند. همچنين رفع بخشي از مشكلات و بررسي مسائل به بعد از شروع بهرهبرداري موكول ميشود. در نيروگاههاي هستهاي به دليل حساسيت بالايي كه روي مسائل ايمني وجود دارد تلاش بر اين است كه ايرادات در دوره راهاندازي با تستهاي گوناگون شناسايي شوند. از روزي كه رآكتور نيروگاه بوشهر بحراني شد با توجه به استانداردهاي ايمني در نيروگاههاي هستهاي بايد در هر مرحله توقف كنيم و بازبيني و تستهاي كاملي را انجام دهيم. در اين فرآيند برخي تجهيزات از آزمايشها موفق خارج نميشوند. بنابراين خاموشي مورد اشاره امري طبيعي بوده است. پس از اتصال به شبكه توان نيروگاه تا 350 يا 400 مگاوات افزايش مييابد.
احمديان درباره چگونگي نظارت آژانس بر كار نيروگاه بوشهر پس از بهرهبرداري كامل از آن، گفت: در گذشته از سوي آژانس گروههايي براي بازديد از نيروگاههاي هستهاي كه وارد مرحله بهرهبرداري ميشدند فرستاده ميشد و اين گروهها آمادگي نيروگاه براي بهرهبرداري را بررسي ميكردند و پيشنهادهايشان را براي بهبود كار مطرح ميكردند و اين بازديدها يكي از ابزارهاي مهم نظارت آژانس است. حدود يك سال قبل آژانس با اتحاديه جهاني بهرهبرداران نيروگاههاي اتمي با توجه به تخصصي بودن اين اتحاديه تفاهم كرد و بر اين اساس بازديدهاي اين اتحاديه مورد تاييد آژانس قرار گرفت و ميتواند جايگزين بازديد آژانس شود.
معاون نيروگاهي سازمان انرژي اتمي درباره قيمت نهايي ساخت و تكميل نيروگاه بوشهر گفت: اين سوال در ذهن خيلي از افراد جامعه است و متاسفانه اظهارنظرهاي غيردقيق در اينباره شده است. او با بيان اينكه به مصلحت نيست رقم دقيق قرارداد اكنون با توجه به اينكه فرآيند مذاكره يا مناقصه براي واحدهاي بعدي نيروگاهي را پيشرو داريم گفته شود، تصريح كرد: البته در هيچ كجاي دنيا مرسوم نيست كه رقم دقيق قراردادهايشان را اعلام كنند. در عين حال پرداختهايي در رابطه با قرارداد بين ايران و آلمان وجود دارد كه ارتباطي به روسها ندارد هرچند پيمانكار روس نسبت به زماني كه بايد نيروگاه را تكميل ميكرد تاخيرهايي دارد، اما اين تاخيرها با ذهنيتي كه برخي دارند متناسب نيست. پرداختهايي كه به روسيه صورت گرفته است كاملا هم مشخص است. اگر ارزش ساختمانها و تجهيزاتي كه از زمان آلمانها باقي مانده و در اختيار روسها قرار گرفته است بهعلاوه هزينههايي كه خودمان انجام داديم را حساب كنيم، باز هزينه تمامشده واحد يكم نيروگاه از متوسط هزينههايي كه در دوره زماني مشابه براي نيروگاههاي اتمي در دنيا شده است، كمتر است.
او افزود: البته طولانيشدن اين پروژه به لحاظ اقتصادي به ما لطمه زده است كه بخشي از آن به دليل تاكيد بر استفاده از تجهيزات و ساختمانهاي بجامانده از طرح آلمانهاست. معاون سازمان انرژي اتمي درباره اطمينان از زلزلهخيز نبودن منطقهاي كه نيروگاه بوشهر در آن ساخته شده است، گفت: محل موردنظر به لحاظ انتخاب خوب بوده و محدوده زلزله در نظر گرفته شده در طراحي محتاطانه بوده است.

ساختگاههاي نيروگاههاي جديد تا مهر منتشر ميشود
در حالي كه قرار بود نيروگاه اتمي بوشهر در سال 1354 با وجود بزرگبودنش در بين نيروگاههاي اتمي دنيا در كوتاهترين زمان ممكن ساخته و راهاندازي شود، امروز پس از 36 سال براي بهرهبرداري مقدماتي و انجام برخي تستها جهت بهرهبرداري نهايي و اتصال به شبكه برق سراسري كشور آماده ميشود.