ارائه آمارهاي غلوآميز در صنعت گردشگري هميشه موضوع موردچالش فعالان و كارشناسان گردشگري بوده است. آنها ميگويند ارائه آمار غيرواقعي باعث ميشود تا اعتماد به سازمان ميراث فرهنگي و صنعت گردشگري ايران از بين برود اما سازمان ميراث فرهنگي در برابر تمام اين انتقادها پافشاري ميكند و انتقادها را از سوي غيركارشناسان و با هدف تخريب اقدامات انجامشده از سوي اين سازمان ميداند. با اين حال اظهارات چند روز گذشته باعث شده بار ديگر نادرستبودن اين آمار آشكار شود.
افزايش 65 و 300 درصدي ورود گردشگر خارجي در كمتر از يكماه!
به گزارش مهر رئيس سازمان ميراث فرهنگي مردادماه امسال در اظهارنظري اعلام كرد: ورود گردشگران خارجي از سال 83 تاكنون رشدي 300 درصدي داشته است. درست چند روز بعد در شهريورماه، احمدزاده كرماني، در گزارش عملكرد سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در دولت نهم و دهم از افزايش 65 درصدي تعداد گردشگر ورودي به كشور خبر داد!
از سوي ديگر دهقانان، معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي در مصاحبه با خبرگزاري اين سازمان دولتي از رشد 87درصدي ورود گردشگر طي دولت نهم و دهم خبر داد و گفت: تعداد گردشگر ورودي به ايران از يك ميليون و 649 هزار و 479 نفر در سال 83 به رقم سه ميليون و 121 هزار و 281 نفر تا پايان سال 89 رسيده است.
معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي آمار ديگري از گردشگران خارجي هم داد و آن را در محدوده زماني پنجماه نخست امسال مطرح كرد و از رشد 13 درصدي آن خبر داد و گفت: بر اساس آمار بهدست آمده در سال 90، تعداد يك ميليون و 451 هزار و 639 گردشگر خارجي تا ابتداي شهريورماه براي بازديد از جاذبههاي توريستي كشورمان به ايران سفر كردهاند.
تناقض در آمار گردشگران
سال 88
اسفندماه سال 89، شهباز يزداني معاون گردشگري سابق سازمان ميراث فرهنگي درباره ورود گردشگران خارجي به ايران در سال 88 عنوان كرده بود: بر اساس آمار سال88، دو ميليون و 590 هزار گردشگر خارجي به كشورمان سفر كردند. اما در مهرماه 89 حميد بقايي رئيس سابق سازمان در حاشيه سفر به اردبيل آمار گردشگران خارجي سال 88 را حدود 200 هزار نفر كمتر اعلام كرد و اظهار داشت: بر اساس آمار گمركات كشور سال گذشته دو ميليون و 400 هزار گردشگر خارجي به ايران سفر كرده بودند!
مبناي آمار گردشگران خارجي مسافر و گردشگر
اكنون بررسي آمارهاي ورود گردشگران خارجي در سالهاي گذشته نكته ديگري را به ياد ميآورد و ثابت ميكند كه از همان ابتدا اين آمار كه سازمان ادعا ميكند همگي گردشگر خارجي هستند و نه مسافر، متشكل از گردشگران خارجي و ايراني و مسافران بوده است! در سال 84 مديركل سابق دفتر آمار، اطلاعات و برنامهريزي سازمان ميراث فرهنگي تعداد گردشگران ورودي به ايران را در سه ماه نخست همان سال 700 هزار نفر اعلام كرده بود و ميزان مسافران و گردشگران خارجي و ايراني را نيز تفكيك كرده و گفته بود: يك ميليون و 147هزار نفر مسافر وارد كشور شدند كه از اين تعداد مسافر ورودي 833 هزار نفر ايراني و تعداد 314 هزار نفر خارجي بودهاند. اما آمار سال 84 مبناي همه محاسبات اشتباه سازمان ميراث فرهنگي قرار گرفت تا جايي كه متوليان از همان سال در اين سازمان آمار مسافران ايراني و خارجي را تركيب و بهعنوان مبنا و به نام گردشگران خارجي ورودي اعلام كردند. اردشير اروجي مديركل سابق دفتر آمار، اطلاعات و برنامهريزي سازمان ميراث فرهنگي در اين باره گفت: سال 84 آمار ورود گردشگران خارجي را با بررسي آمار سازمان گمرك كه هر سه ماه يك بار اعلام ميشد بررسي كرده و متوجه شديم از آن تعداد تنها 700 هزار نفر گردشگر و بقيه مسافر بودهاند. اروجي گفت: در حقيقت گردشگران واقعي كمتر از آن هم بود، چون يك گردشگر حتما بايد در مراكز اقامتي و گردشگري سكونت داشته باشد. با اين حال فعالان گردشگري بخش خصوصي از ركود صنعت گردشگري و خالي ماندن هتلها خبر ميدهند و معتقدند اگر ورود اين تعداد گردشگر صحيح باشد حداقل بايد استان اصفهان بهعنوان شهر مقصد گردشگران خارجي مملو از گردشگران خارجي باشد.
اقامت گردشگران خارجي نزديك به صفر
علياصغر رضايت رئيس جامعه هتلداران استان اصفهان گفت: در نيمه نخست امسال ميزان اقامت گردشگران خارجي نزديك به صفر بوده است. امين يوسفي، كارشناس گردشگري نيز گفت: چگونه است كه هتلداران و تورگردانان و آژانسهاي مسافرتي از ركود صحبت ميكند اما مسوولان گردشگري از رشد بيسابقه ورود گردشگران خارجي خبر ميدهند!؟ وي ادامه داد: سازمان ميراث فرهنگي بايد آمار بالايي از تعداد گردشگران خارجي و ورودي اعلام كند، چون در غير اين صورت مسوولان دولتي هيچگاه بابت چند صد هزار گردشگر خارجي تسهيلات نميدهند!

ابهام در آمار رشد گردشگران خارجي
تناقض در آمار اعلامشده از زبان مسوولان سازمان ميراث فرهنگي بار ديگر پرده از ارقام غيرواقعي رشد گردشگري برداشت. از سوي ديگر اظهارات فعالان بخش خصوصي مبنيبر خاليماندن هتلها و ركود بازار آژانسها نيز دليلي آشكار بر نادرستبودن اين مدعاست.