روزنامهنگاراني كه در كنفرانس خبري اعلام برنده جايزه حاضر شده بودند، از اينكه شاعري كه متولد استكهلم است، برنده جايزه شده، غرق در شادي شدند. توماس ترنسترومر در حالي جايزه نوبل ادبيات در سال ۲۰۱۱ را به دست آورد كه بسياري از دوستداران ادبيات در سراسر جهان تصور ميكردند كميته نوبل كه اغلب تصميماتش متاثر از سياست است، بهخاطر وقوع بهار عربي، جايزه نوبل را به يك نويسنده عرب اهدا كند. در اين بين شانس آدونيس، شاعر سوري از بقيه بيشتر بود و حتي بهعنوان بهترين شانس اول دريافت جايزه نوبل مطرح شده بود. سال گذشته نيز از آدونيس بهعنوان نامزد اصلي دريافت اين جايزه نامبرده ميشد، اما نهايتاً جايزه به ماريو بارگاسيوسا، نويسنده سرشناس پرويي رسيد. آقاي ترنسترومر ۸۰ ساله، تاكنون بيش از ۱۵ مجموعه شعر نوشته كه بسياري از آنها به زبان انگليسي و ۶۰ زبان ديگر دنيا ترجمه شده است. پس از آنكه وسيواوا شيمبورسكا، شاعر لهستاني در سال ۱۹۹۶ برنده جايزه نوبل ادبيات شد، ۱۵ سال طول كشيد تا بار ديگر يك شاعر برنده جايزه نوبل شود.
اين شاعر سوئدي كه مادرش معلم مدرسه بود و پدرش روزنامهنگار، در رشتههاي ادبيات، تاريخ، الهيات و روانشناسي در دانشگاه استكهلم تحصيل كرد و در سال ۱۹۵۶ فارغالتحصيل شد. او مدتي بهعنوان روانشناس كار كرد. در سال ۱۹۹۰، آقاي ترنسترومر دچار يك ضايعه مغزي شد كه در نتيجه آن، نيمه فلج شد و تقريبا قدرت تكلمش را از دست داد، اما سرانجام بار ديگر نوشتن را آغاز كرد. ترنسترومر ۸۰ ساله بيش از ۱۵ مجموعه شعر منتشر كرده كه بسياري از آنها به زبان انگليسي و زبانهاي ديگر ترجمه شده است. منتقدان، شعرهاي اين شاعر را به دليل آنكه پس از ترجمه نيز دستيافتني است تحسين كرده و به توصيفات زيبا و ظريف او از زمستانهاي سوئد، آهنگ فصلها و زيبايي واضح جوي طبيعت اشاره ميكنند. نيل استلي، مدير انتشارات بلودكس بوكز در بريتانيا، ترنسترومر را «يك شاعرعميق و پيچيده» مينامد. به گفته استلي، او زمان زيادي از زندگياش را بهعنوان روانشناس كار كرد و كار او با بينش روانشناختي به بشر شناخته ميشود.» دانيل هالپمن، مدير انتشارات اكو كه ترجمه انگليسي شعرهاي ترنسترومر را منتشر كرده، ميگويد: «بسياري از شعرها، نهتنها در اين كشور، بلكه در همه جاي دنيا، كوچك و شخصي است و بيروني به نظر نميرسد، دروني است. اما شاعراني هستند كه شعر به معناي واقعي كلمه بينالمللي مينويسند. حس و دركي كه در شعرهاي او خلاصه ميشود، بسيار جذاب است.» به گزارش رسانههاي خبري سوئد، عصر پنجشنبه پلههاي ساختماني كه آپارتمان ترنسترومر در آن قرار دارد، مملو از خبرنگاراني بود كه آمده بودند تا ببينند او چه واكنشي به دريافت معتبرترين جايزه ادبي جهان نشان ميدهد.
سرانجام آقاي ترنسترومر كه بهوضوح دستپاچه نشان ميداد، همراه با همسرش، مونيكا ظاهر شد. مونيكا به نيابت از همسرش گفت كه همسرش بسيار خوشحال است كه جايزه نوبل به شعر او تعلق گرفته است. او خطاب به كساني كه به سرعت وارد راهروي خانهاش شده بودند، گفت: «دريافت چنين جايزهاي بسياز لذتبخش و خوشحالكننده است، اما اين واقعيت كه جايزه به شعر تعلق گرفته، خيلي خوب است.» سوئديها هم كه از زمان انتشار اولين مجموعه شعر ترنسترومر «۱۷ شعر»، آثارش را خواندهاند، اين افتخار را جشن گرفتهاند. او با انتشار اين كتاب، در حالي كه فقط ۲۳ سالش بود درصدر جهان ادبي سوئد نشست. اولا لارمسو، رماننويس و رئيس انجمن قلم سوئد گفت: «اهداي جايزه به اين شاعر كاملا درست بود، چراكه مردم از مدتها قبل انتظار اين جايزه را ميكشيدند. بعضيها فكر ميكردند قطار نوبل در ايستگاه ترنسترومر ميايستد نه به اين دليل كه او شاعر خيلي خوبي است، بلكه بهخاطر اينكه پير است. احساس خيلي خوبي است كه او بهعنوان شاعري ملي و بينالمللي تاييد شده است.» جان فريمن، سردبير مجله ادبي گرانتا گفت: «او براي سوئديها همان چيزي است كه رابرت فراست براي آمريكاييهاست. شخصيت ملي، اگر بتوانيد بگوييد وجود دارد و چشمانداز سوئد تا اندازه زيادي در آثار او منعكس شده است.» اما واكنش رسانههاي آمريكايي درمورد اهداي جايزه نوبل به يك شاعر سوئدي جالب بود. روزنامه نيويوركتايمز نوشت كه انتخاب يك سوئدي بهعنوان برنده نوبل ادبيات – كه هشتمين نوبلي است كه در يك دهه گذشته به اروپاييها رسيده، بار ديگر اين انتقاد را برجسته ميكند كه جايزه نوبل ادبيات، بيش از اندازه اروپايي است. آخرين آمريكايي برنده جايزه نوبل، توني موريسون بود كه در سال ۱۹۹۳ اين جايزه را دريافت كرد. فيليپ راث، نويسنده آمريكايي از سوي بسياري از علاقهمندان ادبيات شايسته دريافت نوبل ادبيات است، اما تاكنون به آن دست نيافته است. كميته نوبل در بيانيه خود كه پنجشنبه منتشر شد اشاره كرد از زماني كه يك سوئدي برنده جايزه نوبل ادبيات شده، سالها گذشته است. پيش از اين ايويند جانسون و هري مارتيسون مشتركا جايزه نوبل ادبيات را در سال ۱۹۷۴ دريافت كرده بودند.
ايده تازه در مراسمنوبل ادبيات سال 2011
شاعر پيانو ميزند
تدبیر خبر: شاعر 80 ساله برنده جايزه نوبل ادبيات، ميخواهد در روز مراسم اهداي اين جايزه، پيانو بزند. توماس ترنسترومر كه از 20 سال پيش تا امروز بهخاطر سكته مغزي قدرت تكلمش را از دست داده، تصميم گرفته تا در اين مراسم مهم به جاي نوشتن متني طولاني و خواندن آن توسط فردي ديگر، براي حاضران در اين مراسم، يادگاري ويژهاي داشته باشد؛ نواختن پيانو با يك دست. ناشر و دوست صميمي اين شاعر سوئدي درباره برنامه او در روز اهداي نوبل ميگويد:« او بيشتر از طريق موسيقي احساساتش را بيان ميكند. او را تصور ميكنم كه روي ويلچر نشسته و از طريق پيانو با مردم صحبت ميكند. ترنسترومر عليرغم مشكلي كه در تكلم داشت، پس از شنيدن خبر برندهشدنش، توانست دو كلمه به زبان بياورد: خيلي خوب.» توماس ترنسترومر شاعر و نويسندهاي سوئدي است كه تا امروز حدود چهارهزارنسخه از مجموعه اشعارش در انگلستان فروخته شده و به فاصله كوتاهي از زمان اعلام نام او توسط آكادمي نوبل ادبيات، 300 نفر آخرين مجموعه شعرش را از آنلاين خريداري كردند.

جايزه نوبل ادبيات ۲۰۱۱ در سوئد ماند
مجتبا پورمحسن: توماس ترنسترومر، شاعر سوئدي برنده جايزه نوبل ادبيات در سال ۲۰۱۱ شد تا آدونيس، شاعر سوري براي دومين سال پياپي تا لب چشمه برود و تشنه برگردد. آكادمي سوئدي نوبل در استكهلم، پنجشنبه ششم اكتبر اعلام كرد توماس ترنسترومر، شاعر سوئدي بهخاطر اينكه «با تصاوير موجز و نيمه شفافش كه دسترسي تازهاي از واقعيت را به ما ميدهد»، جايزه نوبل ادبيات ۲۰۱۱ را دريافت كرده است.