بهعنوان مثال در سال گذشته همايشها و نشستهاي بسياري با موضوع «حركت به سوي اصلاح الگوي مصرف» يا «انديشههاي امام خميني(ره)، خودباوري و توسعه فرهنگي» از سوي پژوهشكده قرآن و عترت، پژوهشكده مطالعات ميانفرهنگي و اداره امور بانوان، برگزار شد. همچنين برگزاري جشنواره حكمت مطهر بود كه پس از يك سال برگزاري سير مطالعاتي آثار شهيد مطهري در دانشگاهها (مطهر انديشه)، كار خود را بهصورت رسمي در سال 1383 آغاز كرد. در اولين جشنواره حكمت مطهر كه بهصورت همايش جهاني در سطح بينالمللي برگزار شد، حدود 700 مقاله داخلي و 200 مقاله خارجي به دبيرخانه ارسال شده و 120 مقاله بهعنوان مقالات برگزيده انتخاب شد.
در اين جشنواره بخش دانشجويي در سه محور: فراخوان مقاله، بخش كتابخواني و آثار ادبي – هنري برگزار شد كه آثار ارزشمند و قابلتوجهي به دبيرخانه ارسال شد.
در سال 1387 اين جشنواره در سه بخش كتابخواني در پنج محور: اتحاد ملي و انسجام اسلامي از منظر شهيد مطهري، اصول عقايد، سيره معصومين(ع)، حقوق زن و مسائل فلسفي، كه شركتكنندگان در اين بخش بالغ بر 36 هزار نفر بودند، بخش پژوهش و بخش ادبي فعاليت كرد، كه آثار پژوهشي – ادبي رسيده به دبيرخانه جشنواره قريب به هزار اثر بود. ششمين جشنواره حكمت مطهر نيز كار خود را از دي ماه سال 1389 آغاز كرده است.
برنامه اعزام دانشگاهيان به سفرهاي زيارتي نيز يكي از برنامههاي پرمخاطب معاونت فرهنگي دانشگاه است. اعزام دانشگاهيان به سفر عمره، طي ساليان گذشته انجامشده و هماكنون نيز مخاطبان بسيار دارد. نظر به اهميت اين موضوع، ستادي در معاونت فرهنگي دانشگاه با عنوان «ستاد عمره دانشگاهيان» و كانونهايي در هر واحد دانشگاهي با عنوان كانونهاي «راز عروج» تشكيل شده است. از سويي با توجه به درخواستها و استقبال بينظير دانشگاهيان از سفرهاي زيارتي بهويژه سوريه، معاونت فرهنگي دانشگاه طي هماهنگي با نهادهاي ذيربط مقدمات لازم را بهمنظور اعزام دانشگاهيان به اين سفر فراهم آورد كه اعزام آنان چندي است آغاز شده و در طول سال ادامه خواهد داشت. ضمن آنكه براساس هماهنگيهاي به عمل آمده به زودي اعزام دانشگاهيان به عتباتعاليات ازجمله كربلاي معلي نيز آغاز ميشود. اردوهاي مختلف فرهنگي در سه سطح توجيهي براي دانشجويان جديدالورود، زيارتي براي دانشجويان و استادان و اردوي استادان و دانشجويان منتخب فرهنگي مناطق، از سوي معاونت فرهنگي دانشگاه برگزار ميشود.
تولدي نو؛ جشنوارهاي پرمخاطب
يكي از پرمخاطبترين جشنوارههايي كه امسال به ميزباني معاونت فرهنگي دانشگاه آزاد اسلامي برگزار شد، جشنواره سراسري فرهنگي، ادبي و هنري دانشگاهيان با نام «تولدي نو» بود. اين جشنواره هر ساله با مشاركت معاونت فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، معاونت فرهنگي و دانشجويي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و ستاد عمره و عتبات دانشگاهيان و نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها برگزار ميشود. امسال نيز پنجمين جشنواره سراسري فرهنگي، ادبي و هنري دانشگاهيان با نام «تولدي نو» همزمان با خجسته سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) و سالروز فتح خرمشهر به ميزباني معاونت فرهنگي دانشگاه آزاد اسلامي در واحد شهرري برگزار شد. در اين جشنواره 1179 اثر شامل خطاطي، نقاشي، عكس، پوستر، صنايعدستي به جشنواره رسيد و از سوم الي هفتم خردادماه سال 90 در معرض بازديد عموم قرار گرفت. همچنين از صاحبان آثار برگزيده بخشهاي مختلف جشنواره در مراسم اختتاميه جشنواره در روز يكشنبه هشتم خردادماه در واحد شهرري تقدير شد.
نمايشگاه اين جشنواره با حضور دكتر صالحي مديركل فرهنگي دانشگاه و رئيس جشنواره، مسوولان دستگاهها، وزارتخانهها و نهادهاي دولتي، مديران فرهنگي برخي واحدهاي دانشگاه آزاد اسلامي و جمعي از مسوولان در مجمتع يادگار امام(ره) دانشگاه آزاد اسلامي شهرري افتتاح شد. در اين نمايشگاه آثار منتخب بخشهاي مختلف شامل خطاطي، نقاشي، عكس، پوستر، صنايعدستي و برخي از آثار مكتوب ارسالي به دبيرخانه جشنواره كه در مراحل اوليه داوري مورد تأييد قرار گرفتهاند، در معرض ديد عموم قرار گرفت. به نفرات برتر سهميه عمره، تنديس جشنواره، سكه بهار آزادي و لوح تقدير اهدا شد.
زارع معاون اجرايي و اعزام ستاد عمره دانشگاهيان در اين جشنواره يادآوري آثار عمره در فضاي دانشگاهي را از دستاوردهاي برگزاري اينگونه جشنوارهها ارزيابي كرد و گفت: جشنواره اين دوره نسبت به دورههاي گذشته پيشرفت بسيار خوبي داشته و امسال شاهد ارتقاي سطح برگزاري جشنواره به كل كشور بوديم و انصافا آثار بسيار مطلوبي از اقصينقاط كشور به اين جشنواره ارسال شده است.
حجتالاسلام والمسملين دادگر مسوول نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در واحد شهرري نيز، برگزاري مشترك اينگونه جشنوارهها را در راستاي تحقق بخشيدن به بيانات مقام معظم رهبري در زمينه صرفهجويي در هزينه، امكانات و نيروي انساني مفيد دانست و افزود: آشنايي با فضاهاي فكري متفاوت و انتقال تجربيات و برقراري ارتباط فكري مناسب ميان دانشجويان، استادان و مديران فرهنگي جامعه از نتايج مثبت جشنوارههاي ديني است.
دكتر خواجهسروي معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري درخصوص اينكه آيا برگزاري اينگونه جشنوارهها در توسعه و تعميق ارزشهاي ديني موثر است، گفت: ما توسعه و تعميق ارزشهاي ديني را نبايد در قالب جشنواره خلاصه كنيم. ما بايد فضاي خلاقيت هنري و توليد محتواي فرهنگي و ادبي را تقويت كنيم و جشنوارهها را هم محلي قرار دهيم براي آزمودن و سنجيدن اين فضا، آن موقع است كه توفيق اين جشنوارهها را هم به عينه خواهيم ديد و اندازهها شايد بهتر خود را نشان خواهند داد.
وي به برگزاري اينگونه جشنوارهها به شكل مشترك در ميان دانشگاههاي آزاد اسلامي و دانشگاهها و مراكز آموزشي دولتي اشاره كرد و افزود: به نظرم وقتي صحبت از كار فرهنگي براي دانشجو ميشود، ديگر خيلي نميشود مرزبندي بين دانشگاه آزاد اسلامي و دولتي قائل شد. چون در كار فرهنگي بيشتر با انديشه و روح و روان فرد كار داريم و بر همين اساس بهتر است خيلي از جشنوارهها – بهخصوص جشنوارههاي ديني – را بهصورت مشترك برگزار كنيم تا نتيجه موثر و مطلوب آن را در قشر دانشگاهيان كشور شاهد باشيم.
دكتر عليرضا صالحي رئيس پنجمين جشنواره تولدي نو در گفتوگو با تدبیر خبر با اشاره به اينكه اين جشنواره همهساله با مشاركت، ستاد عمره دانشگاهيان، دانشگاه آزاد اسلامي، وزارت علوم و وزارت بهداشت برگزار ميشود، گفت: در هرسال يكي از اين دستگاهها ميزبان اين جشنواره هستند و امسال نيز به ميزباني دانشگاه آزاد اسلامي در واحد شهرري برگزار شد. وي مهمترين هدف برگزاري جشنواره تولدي نو را ثبت خاطرات، برداشتها و آثار اساتيدي كه به سفر عمره مشرف ميشوند، دانست و افزود: توجه به فرهنگ، هنر و ادبيات ديني و توحيدي با محوريت عمره دانشگاهيان و تأثيرات سفر معنوي حج در قالب امور فرهنگي، ادبي و هنري، بهرهبرداري هر چه بيشتر از بركات معنوي سفره عمره و شناسايي استعدادها و ظرفيتهاي علمي، فرهنگي و هنري و حمايت و پشتيباني از توانمندي دانشگاهيان در گسترش هنر توحيدي از ديگر اهداف اين جشنواره است. او برگزاري اينگونه جشنوارهها را در بازيابي مجدد روحيه حج و توسعه و تعميق باورهاي ديني دانشگاهيان موثر دانست و گفت: خوشبختانه امسال شاهد حضور بسيار پرشور دانشگاهيان در اين جشنواره هستيم. مديركل فرهنگي دانشگاه آزاد اسلامي در ادامه افزود: نگاه عميق شركتكنندگان به مقوله عمره، باعث خلق آثار بديع و زيبايي شده كه تلاشهاي معاونت فرهنگي واحد شهرري در چيدمان غرفهها، فضاي روحاني و معنوي خاصي را بر فضاي اين نمايشگاه حاكم كرده است.
رئيس پنجمين جشنواره تولدي نو بخشهاي اين جشنواره را شامل بخشهاي اينترنتي با موضوعات همچون وبلاگنويسي، حج، طراحي كارت تبريك اينترنتي، طراحي، قالب، گرافيك، تايپوگرافي كامپيوتري و مسابقات چهارگزينهاي اينترنتي و در بخش ادبي شامل: شعر، قطعه ادبي، داستان كوتاه، نمايشنامه، تذهيب سفرنامهنويسي بيان كرد و افزود: عكس، نقاشي، خوشنويسي، تذهيب، صنايعدستي و فيلم مستند داستاني انيميشن ازجمله موضوعات بخش هنري است. صالحي در ادامه با بيان اين مطلب كه حج يكي از تأثيرگذارترين اقدامات فرهنگي است، خاطرنشان كرد: حج يكي از مهمترين و بيشك موثرترين مولفهاي است كه همه اقشار جامعه به آن ايمان دارند و در دانشگاهها مهمترين برنامه فرهنگي محسوب ميشود.
رئيس جشنواره تولدي نو با اشاره به اينكه برگزاري اين جشنواره در راستاي بهرهبرداري فرهنگي صورت ميگيرد، ادامه داد: اين جشنواره محورهاي مختلفي دارد كه از آن جمله ميتوان به بخش رايانهاي و اينترنتي، ادبي، هنري، پژوهشي و بخش ويژه اشاره كرد.
صالحي افزود: سايت جشنواره در راستاي ثبتنام دانشجويان و متقاضيان راهاندازي شده و همچنين آماري از اساتيد و دانشجوياني كه در برگزاري اين جشنواره مشاركت كردند، موجود است.
وي يادآور شد: براي همه كساني كه در اين جشنواره شركت كردند سپاسنامه و گواهي حضور صادر شد كه ميتوانند بهعنوان يك سابقه فرهنگي از آن بهره مند شوند.
او در پايان با اشاره به اينكه برگزاري اينگونه جشنوارهها از سوي معاونت فرهنگي دانشگاه آزاد اسلامي ادامه دارد، گفت: جشنواره بهار، جشنواره حكمت مطهر با موضوع آثار مطهري، همايش تئاتر دانشگاهيان و جشنوارههاي ديگري از سوي معاونت فرهنگي دانشگاه آزاد اسلامي برگزار شده است.

تولدي نو؛ جشنوارهاي پرمخاطب با محوريت عمره دانشگاهيان
سيما فراهاني: حوزه فرهنگي دانشگاه آزاد اسلامي، همهساله همايشهايي پژوهشمحور در واحدهاي دانشگاهي با محوريت نامگذاري سال از سوي رهبر فرزانه انقلاب و موضوع فرهنگي سال برگزار ميكند.