همچنان گفته میشود با کاهش سهمیههای بنزین 400تومانی در سومین هفته مهر مصرف بنزین بدون تغییر بوده و بعضا روند رو به کاهشی داشته است درحالی که نمایندگان مجلس عنوان میکنند کاهش سهمیهها تاثیر چندانی در کاهش مصرف بنزین نداشته است. همچنین آمارها حاکی از افزایش مصرف گازوئیل کشور در فاصله زمانی 16 تا 22 مهر است به گونهای که مجموع مصرف این فرآورده با متوسط روزانه 91 میلیون و 200 هزار لیتر، به 638 میلیون و 700 هزار لیتر رسید که در قیاس با هفته پیش از آن (608 میلیون و 100 هزار لیتر)، 30 میلیون و 600 هزار لیتر (پنجدرصد) افزایش یافت. این درحالی است که مجموع مصرف نفت کوره کشور در فاصله زمانی 16 تا 22 مهر نیز کاهش داشته است تا جایی که مصرف این فرآورده با متوسط روزانه 36 میلیون و 900 هزار لیتر، به 258 میلیون و 600 هزار لیتر رسید که نسبت به هفته پیش از آن (300 میلیون و 900 هزار لیتر)، 42 میلیون و 300 هزار لیتر (14 درصد) کاهش نشان میدهد. همچنین آمارهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گویای افزایش مصرف نفت سفید است.
درحالی که آمارهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران نشان از کاهش مصرف بنزین تهرانیها دارد و گفته میشود مجموع مصرف بنزین در فاصله زمانی 16 تا 22 مهر، 87 میلیون و 700 هزار لیتر بوده و در مقایسه با هفته قبل از آن (88 میلیون و 700 هزار لیتر)، یک میلیون لیتر (1/1درصد) کاهش یافته و میانگین مصرف روزانه بنزین تهرانیها طی هفته گذشته به 12 میلیون و 500 هزار لیتر رسیده است نمایندگان مجلس در گفتوگو با تدبیر خبر عنوان میکنند که مصرف بنزین و دیگر حاملهای انرژی طی چند ماه اخیر کاهش چندانی پیدا نکرده است و همچنان شاهد ترافیک در سطح شهر هستیم. همچنان گفته میشود با کاهش سهمیههای بنزین 400تومانی در سومین هفته مهر مصرف بنزین بدون تغییر و بعضا روند رو به کاهشی داشته است درحالی که نمایندگان مجلس عنوان میکنند کاهش سهمیهها تاثیر چندانی در کاهش مصرف بنزین نداشته است. همچنین آمارها حاکی از افزایش مصرف گازوئیل کشور در فاصله زمانی 16 تا 22 مهر است به گونهای که مجموع مصرف این فرآورده با متوسط روزانه 91 میلیون و 200 هزار لیتر، به 638 میلیون و 700 هزار لیتر رسید که در قیاس با هفته پیش از آن (608 میلیون و 100 هزار لیتر)، 30 میلیون و 600 هزار لیتر (پنجدرصد) افزایش یافت. این درحالی است که مجموع مصرف نفت کوره کشور در فاصله زمانی 16 تا 22 مهر نیز کاهش داشته است تا جایی که مصرف این فرآورده با متوسط روزانه 36 میلیون و 900 هزار لیتر، به 258 میلیون و 600 هزار لیتر رسید که نسبت به هفته پیش از آن (300 میلیون و 900 هزار لیتر)، 42 میلیون و 300 هزار لیتر (14 درصد) کاهش نشان میدهد. همچنین آمارهای شرکت ملی و پخش فرآوردههای نفتی گویای افزایش مصرف نفت سفید است.
کاهش مصرف بنزین چندان چشمگیر نیست
پیمان فروزش عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با تدبیر خبر با اشاره به اینکه مصرف بنزین تا حدودی کاهش یافته است اما این کاهش چندان چشمگیر و معنادار نیست، گفت: ترافیک موجود در شهر حاکی از آن است مردم همچنان از خودروهای خود استفاده میکنند و هنوز مصرف بنزین آنطور که باید و شاید کاهش پیدا نکرده است. وی با بیان اینکه مصرف در دیگر حاملهای انرژی نیز همچون بنزین تفاوت چندانی نداشته است، تصریح کرد: طرح هدفمندی یارانهها تاثیر بسزایی در استفاده بهینه در مصرف بنزین داشته است اما به دلیل اینکه هنوز قیمت گازوئیل و بنزین واقعی نشده است، شاهد کاهش مصرف بهطور جدی نیستیم. وی افزود: باید دو تا سه سال از اجرای طرح هدفمندی یارانهها بگذرد تا شاهد اتفاقات خوبی در تمامی زمینهها بهویژه مصرف حاملهای انرژی باشیم. وی در ادامه از احتمال افزایش قیمت گازوئیل و بنزین در 6 ماهه دوم سال و یا سال آینده خبر داد و تصریح کرد: دولت میتواند طبق قانون یارانهها حدود 20 درصد به قیمت بنزین و گازوئیل طی سال جاری و آینده اضافه کند. وی با اشاره به وضعیت تولید بنزین کشور نیز اضافه کرد: تولید روزانه بنزین خوب است ضمن اینکه نیاز به واردات بنزین نیز کاهش یافته است. وی ازمردم خواست در مصرف بنزین استفاده بهینه داشته باشند و بیشتر از وسایل حملونقل عمومی استفاده کنند.
ضرورت واردات برای کیفیت بنزین داخلی
سیدناصر موسوی لارگانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در گفتوگو با تدبیر خبر با اشاره به وضعیت مصرف بنزین گفت: اگر بخواهیم مصرف بنزین را نسبت به قبل از اجرای هدفمندکردن یارانهها مقایسه کنیم باید گفت مصرف حاملهای انرژی بهویژه بنزین بهطور قابلتوجهی کاهش یافته اما اگر مصرف را نسبت به چند ماه قبل بررسی کنیم باید گفت تغییر چندانی در مصرف بنزین صورت نگرفته است. وی علت اصلی ترافیک شهررا افزایش تولید خودرو عنوان کرد و گفت: متاسفانه روزانه تعداد زیادی خودرو پلاک و هر روز به ترافیک شهر اضافه میشود. تا جایی که با سهمیهبندی نیز مصرف آنطور که باید و شاید تغییر پیدا نکرده است. وی افزود: اگر بخواهیم ترافیک شهر را با چهار و پنج سال قبل مقایسه کنیم که بنزین لیتری 100 تومان بود، تعداد خودروها کم بود و مصرف بنزین نیز پایین بود اما امروز با توجه به افزایش خودروها و افزایش قیمت بنزین همچنان شاهد ترافیک و روند روبه رشد مصرف بنزین هستیم. وی با اشاره به تاثیر کاهش سهمیههای 400 تومانی در مصرف بنزین نیز گفت: کاهش سهمیههای 400 تومانی تفاوت چندانی در کاهش مصرف بنزین نداشته است و میتوان گفت این دست مسائل تاثیر چندانی در کاهش مصرف نخواهد گذاشت. وی با اشاره به کاهش مصرف در سایر حاملهای انرژی نیز اظهار داشت: مصرف نفت کوره، نفت سفید و گازوئیل نیز به دلیل افزایش قیمت کاهش یافته اما کاهش مصرف چشمگیر نبوده است. وی درخصوص تولید بنزین و بینیاز شدن کشور از واردات نیز گفت: حتی اگر تولیدات بنزین بیشتر از مصرف داخلی باشد و صادرات بنزین نیز صورت بگیرد بازهم نیاز به واردات بنزین احساس میشود. وی تصریح کرد: همچنین به دلیل اینکه بنزین داخل کیفیت لازم را ندارد حتما باید درصدی از بنزین وارداتی با بنزین داخلی مخلوط شود تا قابل مصرف در خودروها باشد، بنابراین با توجه به این مساله بازهم نیاز به واردات احساس میشود. وی با اشاره به قیمت بنزین نیز اظهار داشت: طبق وعدههای مسوولان قرار بر این است که در قیمت بنزین سال 90 تغییری صورت نگیرد.
واقعیشدن حدود 80 درصد قیمت بنزین در ایران
از سوی دیگر همزمان با فرا رسیدن تعطیلات ایام شعبانیه و با توجه به کاهش ذخیره بنزین ۴۰۰ تومانی کارتهای سوخت، متوسط فروش بنزین آزاد با نرخ ۷۰۰ تومانی در سطح جایگاهها افزایش قابل توجهای یافته است. پیگیری از شرکت ملی پالایش و پخش نفتی نشان میدهد روزانه بیش از ۱۵ میلیون لیتر بهطور متوسط بنزین ۷۰۰ تومانی در سطح جایگاهها خریداری شده است حتی فروش آزاد این فرآورده استراتژیک نفتی در این روزها از مرز ۲۰ میلیون لیتر عبور کرده بود. هر لیتر بنزین به نرخ فوب خلیج فارس حدود 645 تومان است که در سایت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با تاکید بر بیش از 193 تومان هزینه نگهداشت، انتقال و توزیع و همچنین اضافه شدن حدود 193 تومان مالیات بر ارزش افزوده این رقم بیش از هزار تومان در هر لیتر محاسبه شده است. به نوعی دیگر در حال حاضر قیمت هر لیتر بنزین به نرخ فوب خلیج فارس با هزینههای انتقال و مالیات برای کشور بیش از هزار تومان برآورد میشود. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان مبنای محاسبه قیمت بنزین در شرایط فعلی را 400 تومان نمیدانند و تاکید دارند رقمی که باید به صورت شناور و به قیمت فوب خلیج فارس در هر سال محاسبه شود نرخ 700 تومانی بنزین است. متوسط وزنی قیمت بنزین هماکنون در کشور بالاتر از 50 درصد فوب خلیجفارس است. برنامه واقعی شدن قیمت سوختها مانند بنزین شاخصهای هدفمندی یارانه است اما هنوز بین قیمت بنزین در کشور با شاخص فوب بنزین خلیجفارس فاصله است. در صورت لحاظشدن برابری قیمت بنزین در کشور با قیمت بنزین در فوب خلیج فارس و با توجه به شناور بودن قیمت بنزین در فوب خلیجفارس مسلما این سوال مطرح است که قیمت بنزین در کشور ما نیز پیوسته تغییر خواهد کرد؟ یک شرایط برای مقابله با این احتمال این است که اگر قیمتها در طول سال تا 25 درصد نوسان کند، این رقم از طریق اخذ مابهالتفاوت یا دادن یارانه جبران میشود و اما اگر نوسان بیش از این باشد، باید قیمتها مجددا اصلاح شود. موسوی لارگانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین در پاسخ به سوال دیگر تدبیر خبر مبنیبراینکه با توجه به قیمت بنزین در فوب خلیجفارس تا چه اندازه قیمت بنزین در ایران واقعی شده است، اظهار داشت: با توجه به قیمت فوب خلیج فارس میتوان گفت قیمت بنزین در ایران حدود 80 درصد واقعی شده است ضمن اینکه کل مصرف خلیج فارس وارداتی است و فاقد منابع زیرزمینی هستند. بهعنوان مثال اگر تفاوت قیمت فاحش باشد مشکلاتی برای کشور بهوجود خواهد آمد که بحث قاچاق بنزین یکی از این مشکلات خواهد بود. وی همچنین از کاهش قاچاق بنزین بعد از اجرای طرح هدفمندکردن یارانهها خبر داد و تصریح کرد: اکنون دیگر قاچاق بنزین به دلیل افزایش قیمتها صرفهای ندارد.