اوایل شهریورماه بود که زمزمههای افزایش قیمت آب در سال جاری شنیده شد. در آن روز وزرای اقتصاد و نیرو توافق خود را مبنیبر افزایش 14 درصدی قیمت آب اعلام کردند و اینکه قیمت هر مترمکعب آب در یک گام دیگر افزایش یابد. بر این اساس قرار شد تا وزارت نیرو پیشنهاد اصلاح جدول تعرفه آب را به دبیرخانه ستاد هدفمندی یارانهها ارائه کند. این درحالی بود که متوسط قیمت آب در فاز اول اجرای قانون هدفمندی یارانهها، 2500 ریال از سوی دولت و کارگروه طرح تحول اقتصادی تعیین شده بود. ضمن اینکه دولت برای اجرای عدالت ضرایب تبعیض قیمتی را برای آب در نظر گرفته بود تا استانهایی که آب را با کیفیت بالاتری در اختیار دارند، قیمت بالاتری را برای آب بها پرداخت کنند.
افزایش قیمت آب از ماه آینده
میانگین قیمت آب در کشور در صورت تصویب ستاد هدفمندی یارانهها از ماه آینده افزایش خواهد یافت.
بحثها درخصوص قیمت آب بدانجا رسید که چندی پیش محمدرضا عطارزاده، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفته بود قیمت آب امسال 20 درصد افزایش خواهد یافت اما درنهایت ستاد هدفمندی یارانهها تصمیمگیری خواهد کرد. وی همچنین از تصویب افزایش قیمت آب در ماه آینده خبر داده بود، او در پاسخ به سوالی مبنیبر اینکه افزایش 20 درصدی قیمت آب نسبت به قیمت تمامشده است یا نسبت به قیمت پیشین، اعلام کرده بود: سال گذشته چون هنوز قیمت تمامشده آب تصویب نشده بود، دولت بنیانی گذاشت که قیمت موجود متوسطگیری شود و اکنون قیمت مصوب سال گذشته را 20 درصد افزایش خواهیم داد. این زمزمهها باعث شد روز گذشته معاون وزیر نیرو در امور آبفا از برنامه وزارت نیرو برای افزایش 20 درصدی قیمت آب تا پایان سال جاری و احتمال اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه آب خبر داده و گفت: این طرح تنها پیشنهاد به ستاد هدفمندی یارانهها بود و نتیجه آن بستگی به تصویب ستاد هدفمندی یارانهها دارد.
درآمد آب، صرف یارانهها نشود
اسدالله قرهخانی الوستانی عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتوگو با تدبیر خبر با اشاره به افزایش 20 درصدی قیمت آب گفت: در قانون هدفمندی یارانهها دوموضوع وجود دارد؛ اول اینکه قیمتها باید طی مدت پنج سال واقعی شود.دوم اینکه تعیین قیمتها در اختیار دولت است و باید با شیب ملایم و منطقی در طول مدت پنج سال افزایش قیمتها اعمال شود.
وی افزود: همچنین باید دید افزایش قیمت آب برچه اساس و مبنایی صورت میگیرد و بعد قضاوت کرد. اما افزایش 20 درصدی قیمت آب طبق قانون انجام خواهد شد.
وی افزود: نکته دیگر این است که افزایش 20 درصد قیمت آب چه مبلغی میشود و تا چه فاصلهای زمان لازم است تا باقی قیمت در طول پنج سال واقعی شود. البته لازم است در این میان هزینهها و درآمدها نیز برآورد شود.
وی افزود: مساله دیگر این است که به دلیل اینکه هماکنون زمان سالمسازی و استحصال آب است و تمامی این موارد هزینهبر است اگر چنانچه شرکتهای آب و فاضلاب نتوانند هزینههایشان را تامین کنند به شرکتهای زیانده تبدیل خواهند شد و آنطور که باید و شاید به مشترکان خدماترسانی نخواهند کرد.
چالش بدهی شرکتهای آب به پیمانکاران
بحث بدهی شرکتهای آبفا به پیمانکاران موضوع مهم دیگری است که این روزها تبدیل به چالشی شده است که باید هرچه زودتر برای حل آن تدابیر خاص اندیشیده شود. چراکه در غیر این صورت شاهد مشکلات جدیتری دراین بخش خواهیم بود.
قرهخانیالوستانی عضو کمیسیون انرژی مجلس همچنین در گفتوگو با تدبیر خبر با بیان اینکه بدهی این شرکتها به پیمانکاران رقم هنگفتی است، اضافه کرد: با توجه به مکاتبات انجامشده توسط پیمانکاران بخش آب متاسفانه این مطالبات بسیار بالابوده و اگر راهحلی برای آن اندیشیده نشود نهتنها در حوزه آب توسعه لازم را نخواهیم داشت بلکه خدمات لازم به مشترکان بهطور مطلوب صورت نخواهد گرفت.
وی اضافه کرد: از طرفی افزایش قیمت آب میتواند منبع درآمدی برای پرداخت بدهی به پیمانکاران بخش آب باشد. البته نباید این افزایش قیمتها به حساب طرح یارانهها و واریز به حساب سرپرستان خانوار باشد این درحالی است که متاسفانه این اتفاق برای بخش برق رخ داد.
وی افزود: هزینه ناشی از افزایش قیمت آب باید در بخش توسعه آب و بدهی پیمانکاران و توسعه فاضلاب صرف شود.
افزایش قیمت آب با تصویب ستاد یارانهها
محمدرضا عطارزاده معاون وزارت نیرو در امور آبفا به نکات دیگری درخصوص افزایش قیمت آب اشاره کرد و اینکه وزارت نیرو برنامهها و سناریوهای خود را به ستاد هدفمندی یارانهها ارائه کرده است. اینکه افزایش قیمت آب چگونه خواهد بود پاسخی است که عطارزاده در پاسخ به آن گفته است: این موضوع بستگی به نظر ستاد هدفمندکردن یارانهها دارد اما طبق قانون یارانهها میتوان قیمت آب را تا 20 درصد افزایش داد. وی همچنین از ارائه طرحهای وزارت نیرو برای افزایش قیمت آب به ستاد هدفمندی یارانهها خبر داد و گفت: در صورت صلاحدید ستاد هدفمندی یارانهها افزایش قیمت آب تصویب خواهد شد. وی همچنین عنوان کرد: با توجه به اینکه قیمت آب را در مرحله اول اجرای طرح هدفمندی با قیمت بسیار پایینتر از قیمت تمامشده طبق برنامه ستاد هدفمندی یارانهها اجرا کردیم، تلاش داریم تا افزایش قانونی را در حوزه آب اعمال کنیم. وی اضافه کرد: ما در وزارت نیرو راهکارهای مختلفی را در این بخش در نظر گرفتهایم. البته ما زمان دقیق اجرای فاز بعدی و پلکان دوم افزایش 20 درصدی قیمت آب را نمیدانیم و باید از سوی ستاد هدفمندی یارانهها اعلام شود. وی تاکید کرد: در هر حال ما در وزارت نیرو آماده اجرای فاز دوم افزایش قیمت آب و تغییر تعرفهها هستیم، چراکه باید قانون را اجرایی کنیم و طی پنج سال به قیمت تمامشده برسیم. عطارزاده در این خصوص که اگر ستاد هدفمندی در ماههای آینده و قبل از اتمام سال جاری، برنامه افزایش فاز دوم قیمت تعرفههای آب را اعلام کند و مصوبه جدیدی ارائه شود، آیا وزارت نیرو بلافاصله وارد اجرا خواهد شد؟ گفت: این موضوع بستگی به این دارد که مجوز ستاد هدفمندی یارانهها در چه زمانی از سال ارائه شود.
مردم نگران افزایش تعرفههای آب نباشند
گفتههای مسوولان وزارت نیرو درخصوص افزایش قیمت آب در حالی مطرح شده که وزیر نیرو روز گذشته اعلام کرد نگران افزایش تعرفه آب و برق در ماههای آینده نباشید. او علت این مساله را حل مطالبات پیمانکاران از وزارت نیرو دانسته و گفته است: فضای ستاد هدفمندی یارانهها به سمت اجرای مرحله دوم نیست و بنابراین نباید نگران افزایش تعرفه آب و برق بود. وی با اشاره به افزایش 20 درصدی قیمت آب نیز عنوان کرده است: قانون این اجازه را داده است اما باید مسیر خود را طی کند و آن را به ستاد هدفمندی ارائه کنیم و آنها آن را تصویب کنند. وی با بیان اینکه مشکل مطالبات وزارت نیرو در حال رفعشدن است، گفته: وزارت نیرو حدود 10 هزار میلیارد تومان بدهی داشت که هفت هزار میلیارد تومان آن بدهی بانکی است و دولت با مصوبهای که داد آن را به بدهی دولت منتقل کرده است، پس بنابراین بحث این هفت هزار میلیارد تومان بدهی تمام شده است.

قیمت آب 20 درصد گران میشود
ارمغان جوادنیا: در حالی که شرکتهای آبفا از پس بازپرداخت بدهیهای خود به پیمانکاران برنمیآیند، خبرها از تصمیم آبفا برای گرانکردن 20 درصدی قیمت آب حکایت دارد تا از این طریق بتواند قدری از فشار پیمانکاران بکاهد.