دانشمندان و محققان سالهاست که با شمارش جمعیت بشر و درختان به این موضوع رسیدهاند که به ازای هر انسان چند درخت وجود دارد. بر اساس تصاویر ماهوارههای ناسا برای هر نفر در حال حاضر تنها61 درخت وجود دارد که با گذشت سالها این مقدار کاهش خواهد یافت.
درمورد 61 درخت خود فکر کنید شاید وضعیت خوبی به نظر برسد اما وقتی به فعالیتهایی که در طول زندگی خود انجام میدهید مانند ساختن خانه، مبلمان و کاغذی که مصرف میکنید فکر کنید، این رقم زیاد هم امیدوارکننده نیست. با شنیدن این رقم شاید نگران شوید. شما حق دارید چون 61 اصله درخت هرگز زیاد نیست بنابراین با قطع درختان این مقدار به مرز هشدار نزدیکتر میشود. بهطور مثال 55 درصد از درختان جنگلهای آمازون در سال 2030 از بین خواهند رفت. این آمار تنها نشاندهنده تخریب طبیعت سبز و حیات وحش نیست بلکه حاکی از تخریب مهمترین منبع جذب co2 است که با از بین رفت درختان بر اثر فعالیتهای انسانی گازهای مضر و گلخانهای در جو زمین باقی میمانند، اما باید بدانیم که درختان خوشبختانه جزو منابع باز یافتشدنی و قابل احیا هستند و هنوز همه درختان جهان از بین نرفته است. منابع درختی مانند ذخایر نفتی و گاز نیستند که غیر قابل بازگشت باشند. هدف از این اطلاعرسانی ایجاد احساس گناه نیست. بلکه تلنگری است که به فکر باشیم به همان اندازه مصرف کنیم که درخت میکاریم. یک فعال محیطزیست گفته است بر اساس گزارش برنامه توسعه ملل متحد ایران در کمپین کاشت یکمیلیارد درخت در رده آخر قرار دارد. بر اساس گزارشها و تصاویری که رد پای انسان را در کره زمین و فعالیتهای انسانی، شهرها، جادهها، پروازها و... به تصویر کشانده متاسفانه ایران از جمله کشورهایی است که دخالتهای بشری محسوسی در کره زمین دارد بیآنکه تلاشی در احیای این منابع از دست رفته انجام دهد.
این اطلاعات بسیار مهم و مفید به نظر میرسد. جمعیت جهان چند روز پیش به مرز هفت میلیارد نفر رسید حال تصور کنید با فعالیتهای نامناسب هر سال هر نفر یک درخت از دست بدهیم. آن وقت وضعیت آیندگان اسفناک خواهد بود. به خاطر داشته باشید جمعیت جهان یک نرخ افزایشی است برای اینکه زمین از بین نرود هر نفر باید سالانه یک درخت بکارد. این آمار هشدار خوبی خواهد بود برای دانشگاها، شرکتها و مدارسی که مقدار زیادی کاغذ را بیهوده مصرف و به زباله تبدیل میکنند. به نظر میرسد نظریه تعداد درختان در برابر هر انسان در نظر گرفته شده است این درحالی است که جانداران دیگر هم co2 تولید میکنند. پس این درختان به ازای هر موجود زنده باید محاسبه گردد. پس این 61 درخت شاید به 28 درخت یا کمتر کاهش یابد. بسیاری از همین درختان صرف چاپ مجلات و روزنامهها میشوند و روزانه حدود 12 درخت قطع میشود تا به مصرف و تولید یک تن کاغذ برای چاپ اخبار برسد. روزانه در حدود بیست هزار هکتار، شاید دوبرابر وسعت تهران از جنگلها نابود میشوند تا به مردم جهان درمورد این فاجعه اطلاعرسانی شود. اما متاسفانه خیلی از روزنامهها و مجلات قبل از خوانده شدن به زباله تبدیل میشوند گویی این درختان بیهوده قطع میشوند. شاید خواندن و مطالعه روزنامه، مجلات و کتاب باعث این شود که کمک کنیم درختان بیهوده قطع نشوند.
هر نفر چند درخت داریم؟
سپیده یاسینیان: وقتی کوچک بودم عادت داشتم درختان در خیابان را بشمارم. برایم جالب بود تمامی درختهایی را که میبینم بشمارم. تماشاکردن انبوه درختان گیجکننده بود همانطور که اکنون شمردن انسانها و نگاه کردن جمعیت آنها در جهان گیجکننده است.