براساس مطالعات انجام شده از حدود 30 سال پیش در کشورهای اروپایی و صنعتی جهان، ازجمله سوئد، فرانسه، انگلستان، هلند به این نتیجه رسیدند که حدود 65 درصد از مرگومیرها و صدمات جدی ناشی از تصادفات، مربوط به سرنشینان جلو خودروها و 30 درصد از آن مرتبط با سرنشینان عقب بوده و به همین منظور با استفاده از کمربند ایمنی با بالشتکهای مخصوص برای نگهداری سرنشین و جلوگیری از پرتاب شدن به جلو هنگام تصادف، تلاش فراوانی انجام داده و طرح استفاده از کمربند ایمنی را برای کارخانههای خودروساز و شهروندان، الزامیکردند.
براساس آمارهای موجود استفاده نکردن یا استفاده نامناسب از کمربند ایمنی و سایر تجهیزات ایمنی در جاده مانند صندلیهای ویژه کودک در خودرو از علل مهم مرگ و میر و آسیبهای ناشی از سوانح جادهای در کشور است که اجباری کردن استفاده از کمربند ایمنی در افزایش ایمنی سرنشینان و کاهش آسیبها موثر است، به شکلی که استفاده از کمربند ایمنی میتواند خطر مرگ را از 43 تا 65 درصد کاهشدهد.
هر ساله در جهان 2/1 میلیون نفر در تصادفات رانندگی کشته و 50 میلیون نفر مجروح میشوند که نتایج بهدست آمده در مطالعهای که در کشورهای اروپایی صورت گرفته نشان میدهد بهکارگیری کمربند ایمنی در کنار کیسه هوا موجب کاهش خطر مرگ و میر ناشی از تصادفات به میزان 68 درصد میشود. از سوی دیگر سازمان صلیب سرخ جهانی نیز اعلام کرده اتخاذ اقدامات پیشگیرانه سادهای مانند استفاده از کمربند ایمنی جهت سرنشینان جلو و عقب و کلاه ایمنی و محدودیت سرعت میتواند مرگ و میرهای تصادفات جادهای را تا 50 درصد کاهشدهد.
در این حال سرانجام نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اسفندماه سال 89 در تصویب قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، بستن کمربند ایمنی برای رانندگان و تمامی سرنشینان انواع خودروهای در حال حرکت را در تمامی راهها الزامی کردند و به تمامی رانندگان خودروهایی که تاکنون برای سرنشینان خود کمربند ایمنی نصب نکرده بودند و تولیدکنندگان خودروها شش ماه مهلت دادند نسبت به این امر اقدامکنند.
در این حال روز جمعه 20 آبانماه سال جاری مهلت شش ماهه به اتمام میرسد و پلیس در مرحله اول بستن کمربند ایمنی برای سرنشینان عقب خودروها را در جادههای کشور اجباری و اعلام کرده که با متخلفان برابر قانون برخورد میشود.
طرح زمستانی پلیس
همچنین رئیس پلیس راهور ناجا از اجرای زودهنگام طرح زمستانی در استانهای سرد سیر و جادههای کوهستانی کشور خبر داد.
سردار اسکندر مومنی اظهار داشت: طرح زمستانی که از 25 آذرماه آغاز میشد به علت برودت هوا، بارشهای سنگین برف و باران زودتر از موعد مقرر آغاز میشود. این طرح قرار بود در 25 استان کشور اجرایی شود که در استانهای سردسیر و کوهستانی زود آغاز میشود.
سردار اسکندر مومنی، رئیسپلیس راهور ناجا با اشاره به اینکه 7/54 درصد از علت مرگ در تصادفات رانندگی شش ماهه نخست امسال ضربه به سر و 6/23 درصد شکستگیهای متعدد بوده که بخش عمدهای از این افراد سرنشینان عقب خودرو بودهاند که از کمربند ایمنی استفاده نکردهاند، تصریح کرد: براساس تحقیقات صورت گرفته از سوی کارشناسان اگر استفاده از کمربند در صندلیهای عقب همهگیر شود، تلفات جادهای به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد.
در عین حال باید یادآور شویم استفاده نکردن یا فراموش کردن استفاده از کمربند ایمنی به معنای به جان خریدن خطر مرگ است؛ چراکه اکثرا جانباختگان و مجروحان تصادفات جادهای و رانندگی، افرادی هستند که از کمربند ایمنی جلو و عقب خودروهای خود استفاده نکردهاند و هنگامی که خودرو آنها تصادف میکند، افرادی که در صندلی جلوی خودرو نشسته باشند و کمربند ایمنی را نیز نبسته باشند، ممکن است بر اثر شدت ضربه از پنجره خودرو به بیرون پرتاب شوند، بهطوریکه براساس آمارهای رسمی محققان و کارشناسان جادهای در آمریکا و در سال 2004 میلادی، 21 درصد مجروحان و تلفات تصادفات جادهای از افرادی بودند که یا فراموش کردند کمربند ایمنی خود را ببندند ا آنکه علاقهای به بستن کمربند ایمنی نداشتهاند و به همین دلیل بر اثر شدت برخورد، از پنجره جلویی خودرو به بیرون پرتاب شدند.
در اکثر کشورهای جهان قوانین بستن کمربند ایمنی تنها مختص به بزرگسالان نیست و کودکان و نوزادان هم باید کمربند ایمنی مخصوص به خود را ببندند تا در صورت بروز تصادفات جادهای، جان سالم به در ببرند.
تجزیه و تحلیل دادهها و گزارشهای موجود که از سوی «نهاد جهانی جلوگیری از تصادفات و جراحات جادهای» منتشر شد، مشخص کرد تا زمانی که امنیت جادهها و راهها در کشورهای جهان تامین نشود، با وجود انواع مختلف حفاظتهایی که در یک خودرو وجود داشته باشد و بهکار رود، باز هم تصادفات جادهای، دهها هزار نفر را در سراسر جهان سالانه به کام مرگ میکشاند؛ البته باید به این نکته اشاره کرد که استفاده نکردن و نبستن کمربند ایمنی یکی دلایل مهم و شاخصهای اصلی در مرگومیر سرنشینان صندلیهای جلو و عقب خودروها در تصادفات رانندگی بهشمار میرود.
جریمه نبستن کمربند ایمنی در ایالات متحده آمریکا و استرالیا در سال 2007 میلادی، از 200 دلار به 500 دلار برای سرنشینان و رانندگان خودروها افزایش یافت، این در حالی است که اگر راننده یا سرنشین خودرو این خلاف را برای سه بار متوالی تکرار کنند، دادگاه تا سقف 1200 تا 1600 دلار آنها را جریمه خواهد کرد. لازم به یادآوری است هماکنون عدم استفاده از کمربند ایمنی در کشور هفت هزار تومان جریمه دارد.
کمربندهای ایمنی خود را از جمعه محکم ببندید
تدبیر خبر: در حالی رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی از اجباری شدن استفاده از کمربند ایمنی سرنشینان عقب خودرو از روز جمعه 20 آبانماه خبر داده که بر اساس آمارها تنها در صورت بستن کمربند ایمنی صندلی عقب سالانه از مرگ سه هزار نفر در کشور جلوگیری میشود.