محور مباحث این همایش بیش از آنکه مشکلات مبتلابه نظام بانکی باشد، تقلایی بود برای عبور نظام بانکی از چالش اختلاس. در این میان انتشار خبر بازداشت قائممقام بانک مرکزی موضوعی بود که بیشتر از سایر موضوعات در بین حاضران همایش جلب توجه میکرد. رئیسجمهور و تیم اقتصادیش ترجیح دادند تا به دفاع تمامقد از قائممقام بازداشتی نهاد تصمیمگیرنده بازار پولی و بانکی برخیزند و برگهای برنده خود را برای عبور نظام بانکی رو کنند؛ بنابراین رئیسجمهور از حراست و از ایجاد 5/2 میلیون شغل در هیاهوی مجازات سوءاستفادهکنندگان گفت و رئیسکل بانک مرکزی به آسیب تحریمهای بینالمللی برای نظام در صورت آسیبدیدن بانک مرکزی اشاره کرد.
میخواهند با اشتغالزایی مقابله کنند
احمدینژاد در این همایش برای بار چندم درباره اختلاس صحبت کرد و گفت: عدهای صاحب نفوذ که پشتوانه آنها خارج از سیستم قوه مجریه است با زد و بند سوءاستفاده کردهاند. در این میان یک نفر سوءاستفاده میکند، فحش آن را همه میخورند. رئیسجمهور ادامه داد: شش سال پیش گفتیم سیستم بانکی را اصلاح کنید آنها آمدند و مقابله کردند. همانهایی که مدعی اصلاح سیستم بانکی هستند. وی با بیان اینکه بحث بنده با بحث کسانی که حرف سیاسی میزنند، فرق دارد، اظهار داشت: آنها میخواهند با اصل موضوع که ایجاد 5/2 میلیون شغل است مقابله کنند، از همین رو به دنبال بهانه هستند تا حرکت رو به رشد اقتصاد کشور را کند کنند. احمدینژاد افزود: یک عدهای صاحب نفوذ که پشتوانه آنها خارج از سیستم قوه مجریه است با زد و بند کارهای خودشان را انجام دادند و سوءاستفادهای انجام شده، اما این را بهانهای کردند تا در کارهای کشور اخلال ایجاد شود. وی با تاکید بر اینکه قائممقام بانک مرکزی را تحت فشار قرار دادند و گفتند بگو فلانی پشتیبانی کرده تا تو را آزاد کنیم، تصریح کرد: چهار سال پیش یک آقایی از دو بانک پول گرفته بود تا جنس وارد کند، پول را گرفت اما هیچ جنسی وارد نکرد. آن فرد پول را در بازار مسکن برده بود. رئیسجمهور اکثر مدیران بانکی را جزو افراد خوب دانست و با اشاره به تخلف اخیر بانکی خاطرنشان کرد: این کارها بهانهای برای حمله به سیستم بانکی و دولت است و میخواهند فضای کسبوکار و اقتصاد کشور که رو به رشد است را تحت فشار قرار دهند. احمدینژاد متذکر شد: ما قوه مجریه هستیم که کارها را طبق روال به سیستم بانکی میگوییم و اعلام میکنیم که این کار را بکنید اما چرا غیر از قوه مجریه دخالت میکنند و به بانکها نامه میدهند که این تسهیلات را بده یا آن بدهی را امحا کن. رئیسجمهور همچنین خطاب به مدیران بانکی گفت: یکی از اهداف این سر و صداها این است که نگذارند شما کار کنید یا کار را کند کنند یا پیشرفت ایران دچار خدشه شود در حالی که همه میدانند این دولت پرچمدار مقابله با اینکارها است و وارد زد و بندهای اصحاب قدرت نشدهایم اما آنها میخواهند کارها را سست کنند تا دست کسی به کار نرود. احمدینژاد با بیان اینکه باید نظارت را جدی بگیرید، مجددا مدیران بانکی را مورد خطاب قرار داد و اظهار داشت: از کسی توصیه نپذیرید. وی تصریح کرد: هر کسی نامه داد اگر آن طرف استحقاق داشت به او بدهید و اگر ندارد به او ندهید و محکم کنترل کنید و اجازه ندهید خدمات ارزشمند شما با یکی، دو تا کوتاهی زیر سوال برود. رئیسجمهور همچنین تاکید کرد: بنده اگر به کسی ظلم شود، پایش میایستم و اگر به تکتک شما مدیران هم ظلم شود، پایتان میایستم.
فشار بر بانک مرکزی ایجاد مشکل برای کل نظام است
رئیسکل بانک مرکزی هم در این همایش از دستگیری پورمحمدی سخت اظهار تاثر و ناراحتی کرد و گفت: این موضوع توسط قوه قضاییه مورد رسیدگی قرار میگیرد، اما نظام بانکی کشورمان دارای پاکترین کارمندان است. رئیسکل بانک مرکزی گفت: هجمههای وارده به بانک مرکزی بیانصافی است، بانک مرکزی نگران تحریم نیست بلکه نگران هجمههای داخلی است و اگر این بانک را تحت فشار قرار دهند کل نظام با مشکل مواجه میشود. وی با بیان اینکه فردی سیاسی نیستم ولی باید برخوردها با بانک مرکزی اصولیتر باشد و به دشمنان دستاویزی ندهیم، از رسانهها در برخورد با اخلال در شبکه بانکی انتقاد کرد و گفت: ایران هماکنون با محدودیتهای بینالمللی مواجه است و باید این امر را مد نظر قرار داد.
تقاضای بازار ارز کاذب است
محمود بهمنی رئیسکل بانک مرکزی نیز به محورهای زیادی اشاره کرد که بازار ارز مهمترین آنها بود. وی از کاذب بودن تقاضای بازار ارز خبر داد و گفت: با این وجود بانک مرکزی به موقع وارد بازار میشود و ارز را به بازار تزریق میکند. وی گفت: نمیتوان هر میزان ارز را به نرخ مرجع عرضه کنیم و نرخ ارز مرجع برای نیازهای وارداتی به هر میزان ارائه میشود. وی نرخ ارز مسافری را شناور عنوان و بیان کرد: اختلاف دو نرخ فرعی و مرجع توسط بانک مرکزی کنترل میشود، این بانک نرخ ارز هزار و 170 تومان را برای ارز مسافری مورد نظر قرار داده و انتظار داریم که ارز بازار نیز به این سمت سوق یابد و نرخ ارز در کشور تکنرخی شود.
ارائه لایحه طرح تحول بانکی
تا پایان سال
بخش دیگر این همایش به صحبتهای وزیر اقتصاد اختصاص داشت. سیدشمسالدین حسینی پیرامون سوالاتی درخصوص نرخ سود بانکی در سال آینده با تاکید بر اینکه از هماکنون نمیتوان در مورد نرخ سود بانکی در سال آینده سخن گفت، تصریح کرد: نرخ سودی که در بسته بانک مرکزی ارائه میشود به صورت علیالحساب است و هرگز به صورت قطعی تلقی نمیشود. وی بر نحوه تعیین نرخ سود بانکی پس از اجرای طرح تحول بانکی تاکید کرد و با اشاره به لایحه طرح تحول بانکی اظهار داشت: این لایحه تا پایان سال جاری به مجلس ارائه خواهد شد. وی علاوهبر این تقویت نظارت بر عملکرد بانکها را از محورهای طرح تحول بانکی برشمرد و افزود: تقویت بر عملکرد بانکها باید توسط کنترلهای درون بانکی صورت گیرد. وی واقعی کردن عقود بانکی و استفاده از ظرفیتهای عقود اسلامی را از دیگر محورهای طرح تحول بانکی برشمرد و اظهار داشت: برخی از این عقود ازجمله مرابحه استثنا و خرید دین اجرایی شده و در کنار این موارد باید به تقویت نظارت بر سیستم بانکی بپردازیم. به گفته وی با ایجاد این سازوکارها تخلفات بهشدت کاهش خواهد یافت. وی همچنین با اشاره به فعالیت 18 هزار شعبه گفت: 250 میلیون حساب سپرده در نظام بانکی وجود دارد. به گفته حسینی، در حال حاضر رقم 1300 تومان برای ارز بالا است و باید این نرخ توسط بانک مرکزی در بازار تعدیل شود.
ایرادات نظام بانکی از زبان فرزین
ایرادها و مشکلات نظام بانکی ازجمله محورهای مورد بحث محمدرضا فرزین معاون وزیر اقتصاد بود. وی با اشاره به ایرادهای سیستم بانکی افزود: نظام بانکی منابع را به صورت عادلانه توزیع نمیکند و به همین دلیل مشتریان از عملکرد بانکها راضی نیستند و مردم نقدهای مشخصی در این باره دارند. وی با اشاره به این ایرادات اضافه کرد: با پیروزی انقلاب در سیستم بانکی تحولات گستردهای رخ داد که ملی شدن بانکها و قانون بانکداری بدون ربا ازجمله این تحولات بود که در برنامه اول تا چهارم توسعه تکالیفی درخصوص نظام بانکی براساس شرایط اقتصادی برعهده بانکها قرار داده شد که براساس آن تحولاتی در عملکرد سیستم بانکی به وجود آمد. وی درخصوص انتقادات عنوان شده از سیستم بانکی نیز گفت: اولین مساله این است که نظام بانکی منابع را به صورت عادلانه توزیع نمیکند و به همین دلیل مشتریان از عملکرد بانکها راضی نیستند و مردم نقدهای مشخصی در این باره دارند. وی یکی از نکات مورد توجه در طرح تحول بانکی را توجه به قرضالحسنه عنوان کرد و گفت: باید توجه کنیم که مبانی بانکداری قرضالحسنه با بانکداری ربوی متفاوت است زیرا در بانکداری قرضالحسنه فرد با دریافت سود سپردهگذاری نمیکند.

دغدغه عبور نظام بانکی از پس لرزههای اختلاس
گروه اقتصاد: نخستین همایش تبیین طرح تحول نظام بانکی صبح دیروز در حالی در محل سالن کنفرانسهای بینالمللی صدا و سیما برگزار شد که سایه اختلاس سه هزار میلیارد تومانی و حواشی آن بر همایش سنگینی میکرد.