به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز گزارش داد: وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا که روز دوشنبه در بروکسل با یکدیگر دیدار کردند همچنین هرگونه اقدام نظامی را در حال حاضر منتفی دانستند.
در بیانیه پایانی این نشست آمده است: شورای (اروپا) به بررسی تدابیر احتمالی جدید و تقویتشده ادامه خواهد داد و این مساله را به نشست بعدی موکول خواهد کرد تا اقدامات ایران را بررسی کند.
در حالی که آمریکا و اسرائیل (رژیم صهیونیستی) از منتفی دانستن هر راهی برای متوقفکردن برنامه هستهای ایران خودداری کردند، وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا خود را به محکومکردن توسعه برنامه غنیسازی اورانیوم در ایران و بیان نگرانی درخصوص یافتههای گزارش اخیر آژانس محدود کردند.
ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس پیش از این نشست گفت کشورش هنوز اقدام نظامی را در نظر ندارد. وی گفت: ما خواستار اقدام نظامی نیستیم یا آن را طلب نمیکنیم. در عین حال میگوییم که همه گزینهها روی میز قرار دارد. وزیر امور خارجه انگلیس اعمال فشار مسالمتآمیز و مشروع را درمورد ایران خواستار شد.
همچنین براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان هرگونه ایده اقدام نظامی را برای همیشه منتفی دانست و هنگام ورود به بروکسل برای شرکت در جلسه وزیران خارجه اتحادیه اروپا با قاطعیت گفت: ما در گفتوگو درباره مداخله نظامی شرکت نمیکنیم.
وستروله افزود: ما معتقدیم چنین گفتوگوهایی نتایج معکوس دارد و آنها را رد میکنیم. براساس گزارش رویترز وستروله همچنین گفت: تحریمها اجتنابناپذیر است و همچنین در صورتی که ایران به خودداری از همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه دهد تحریمهای شدیدتر هم اجتنابناپذیر خواهد بود.
وی ادامه داد: ایران حق دارد از انرژی هستهای غیرنظامی استفاده کند اما در عین حال وظیفه دارد از تمامی ابزارهای مرتبط با جنگافزارهای هستهای دوری کند و این موضوع را برای جامعه بینالملل روشن سازد.
ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس روز دوشنبه در پاسخ به سوالی درباره محتملبودن اقدام نظامی علیه ایران گفت: ما در حال حاضر این گزینه را در نظر نمیگیریم. ما خواستار اقدام نظامی نیستیم و از آن حمایت نمیکنیم. در عین حال میگوییم همه گزینهها باید در آینده روی میز باقی بمانند.
هیگ در جمع خبرنگاران در بروکسل افزود: البته ما در ماههای آینده به دنبال افزایش فشار قانونی صلحآمیز علیه ایران بهعنوان بخشی از رویکرد دوسویه خود خواهیم بود که مذاکرات واقعی را نیز در بردارد و در عین حال فشار بیشتری را از طریق تحریمها به ایران اعمال میکند. دیپلماتها در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه گفتند که وزیران خارجه 27 کشور عضو اتحادیه اروپا درباره احتمال تحریمهای جدید علیه ایران در صورت فقدان پیشرفت در همکاری تهران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی یا گفتوگو با سران کشورهای جهان صحبت خواهند کرد.
دیپلماتها گفتند اگر ایران بر موضع خود پافشاری کند در دو سه هفته آینده درباره «اقدامات محدودکننده جدید» در یک نشست جدید تصمیمگیری میشود.
آلن ژوپه، وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفت جامعه بینالمللی باید با تشدید تحریمها علیه ایران یک موضع «بسیار محکم» را اتخاذ کرده تا «از یک مداخله غیرقابل بازگشت اجتناب کند.» دیپلماتها گفتند در پیشنویس بیانیهای که قرار است در نشست وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا بررسی شود ادعا شده است «که ایران در حال نقض وظایف بینالمللیاش است.» در این بیانیه آمده است: ما از ایران میخواهیم نگرانیهای جامعه بینالمللی را رفع کند.
همچنین وزیر امور خارجه هلند گفت تحریمهای بیشتر علیه ایران «بدون شک اعمال میشوند»، اما اتحادیه اروپا نباید سایر گزینهها را منتفی بداند.آوری روزنتال، وزیر امور خارجه هلند روز دوشنبه پیش از دیدار با همتایانش در نشست اتحادیه اروپا در بروکسل در جمع خبرنگاران با اشاره به انتشار گزارش جنجالی جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران در واکنش به این گزارش گفت: «من فکر میکنم ما درباره تشدید تحریمها، در صورت امکان از طریق سازمان ملل، صحبت خواهیم کرد، در این شکی نیست.» انتظار میرود وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا درباره اعمال تحریمهای بیشتر علیه بشار اسد رئیسجمهور سوریه، دورنمای عضویت صربستان در اتحادیه اروپا در بحبوحه تداوم تنشها در شمال کوزوو و تمدید مدت ماموریت آموزشی اتحادیه اروپا در افغانستان نیز گفتوگو کنند.
نیاز اتحادیه اروپا به ایران
واقعی است
از سوی دیگر وزیر امور خارجه ایران گفت: تمامی تلاش ما این است که با اتحادیه اروپا روابط خوبی داشته باشیم و نیاز اتحادیه به ایران یک نیاز واقعی است. علیاکبر صالحی در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی دولت درباره برنامه دستگاه دیپلماسی ایران برای توسعه روابط با اتحادیه اروپا اظهار کرد: همواره با بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا بهطور دوجانبه روابط خوبی داشتهایم و در عین حال برقراری روابط حسنه و توسعه روابط با اتحادیه اروپا نیز از اولویتهای دستگاه دیپلماسی بوده است.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از کشورهای اروپایی خواهان برقراری ارتباط با کشورمان هستند، اما اتحادیه اروپا بهعنوان یک اتحادیه، مقید به اجرای مقررات مربوط به خود است که این امر موجب میشود در بسیاری از موارد کشورهای اروپایی برخلاف میل باطنی خود با برخی از مصوبات اتحادیه همراهی کنند.
صالحی تصریح کرد: اما در مجموع تمامی تلاش ما این است که با اتحادیه اروپا روابط خوبی داشته باشیم و معتقدیم ایران و اتحادیه اروپا میتوانند مکمل یکدیگر باشند زیرا نیاز اتحادیه اروپا به ایران یک نیاز واقعی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: اگر ترکیه روزی به اتحادیه اروپا بپیوندد، بزرگترین همسایه اتحادیه اروپا، ایران خواهد بود و بنابراین بهنفع اتحادیه است که روابط خود را با ایران بهگونهای تنظیم کند که در آینده بهنفع کشورهای اروپایی باشد.
وزیر امور خارجه درباره اقدامات دیپلماتیک این وزارتخانه در مواجهه با تحریمهای احتمالی آینده علیه ایران گفت: روابط دیپلماتیک ما همواره تداوم دارد و رایزنیهای مفصلی درباره مسائل و تحولات منطقه داریم. مجموعه مسوولان نظام نیز در مورد تحولات اخیر منطقه در تماس مستمر با یکدیگر هستند. وی همچنین درباره سفر رئیسجمهور به قطر و شرکت در اجلاس اپک گازی گفت: در این اجلاس تعدادی از وزیران و رئیسانجمهور کشورهای عضو اپک شرکت خواهند کرد.
صالحی اظهار کرد: هماکنون وزیر نفت کشورمان در قطر حضور دارد و در حال بررسی جلسات کارشناسی است تا در جلسه رئیسان کشورهای عضو، تصمیمات لازم گرفته شود. وزیر امور خارجه افزود: از دیگر مباحث این اجلاس تصمیمگیری درباره انتخاب دبیرکل اپک است؛ چراکه هماکنون ریاست آن را روسیه به عهده دارد و آنها تقاضا کردند دبیرکلیشان بار دیگر تمدید شود که در این اجلاس تصمیمگیری خواهد شد.
.jpg&w=791&h=483&zc=1)
صالحی: روابط حسنه با ایران بهنفع اتحادیه اروپاست
وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا تصمیمگیری درباره اعمال تحریم درباره ایران را تا نشست بعدی که اول دسامبر (10آذر) برگزار خواهد شد، به تعویق انداختند.