این بخشی از نصیحتهای رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به حاضران شصت و چهارمین اجلاس شورای مرکزی دانشگاه بود که وی با طمأنینه همیشگی خود پشت تریبون قرار گرفت. عینکش را بر چشم زد و با نگاهی نافذ، عملکرد روسای دانشگاهها، معاونان و دبیران مناطق را نقد و ارزیابی کرد. سالن همایشهای بیمارستان تدبیر خبر لبالب بود از اعضای خانواده علمی دانشگاه آزاد اسلامی چرا که همه مدیرانش در ابتداییترین ساعات روز آمده بودند، هم از دورترین شهر کشور که شعبهای از دانشگاه آزاد اسلامی را در دل خود جای داده تا زحمت تحصیل را برای متقاضیان علمآموزی به شیرینی بدل کند و از همکلانشهرهایی که چندین شعبه دانشگاه و یک دانشگاه جامع دارند؛ آمده بودند تا در آستانه سیامین سالگرد تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی، دیداری تازه کنند با نخستین مدیر مجموعه علمیشان.
در ابتدای این جلسه که با حضور نمایندگان مقام معظم رهبری در شعب دانشگاهی، معاونان، مشاوران و مدیران سازمان مرکزی و روسای 450 واحد دانشگاه آزاد اسلامی از سراسر کشور برگزار شد، دکتر جاسبی بیتی از شاعری فرهیخته خواند و صحبتهایش را آغاز کرد. در ابتدا موفقیت دانشگاه آزاد اسلامی در کسب مقام برترین نهاد اقامه نماز برای پنجمین سال متوالی را به دستاندرکاران این مجموعه علمی و بزرگ کشوری تبریک گفت.
سپس به مهمترین اتفاقات دانشگاه در یک سال گذشته اشاره کرد و گفت: در شش ماه گذشته از 31 واحد و مرکز دانشگاهی شامل قوچان، اقلید، فیروزآباد، همدان، نورآباد ممسنی، بیضا، فیروزکوه، اراک، دبیرخانه منطقه 5، واحد دبی و... بازدید کردیم و بهطور همزمان نیز پروژههای عمرانی، آموزشی و فرهنگی این شعب را افتتاح کردیم که این آمار نشان از تلاش شبانهروزی دستاندرکاران دانشگاه آزاد اسلامی دارد.
به خاطر همین تلاش و ایمان قلبی است که امروز دانشگاه آزاد اسلامی 17 منطقه، 300 واحد دانشگاهی، 131 مرکز آموزشی فعال و 41 شعبه علوم و تحقیقات که 32 شعبه آن هماکنون فعال است، دارد.
تعداد فارغالتحصیلان دانشگاه از مرز چهار میلیون نفر گذشته و یک میلیون و 700 هزار دانشجو نیز در 21 میلیون مترمربع فضای آموزشی، رفاهی و پژوهشی با 30 هزار عضو هیاتعلمی در حال تحصیل هستند.
تعداد مدارس سما نیز به عدد 600 رسیده و 54 هزار دانشآموز در این مدارس مشغول به تحصیل بوده و 52 مرکز تحقیقاتی و 24 مرکز رشد نیز در حال ارائه امکانات آموزشی هستند که تمام این داراییها باز گوشه چشمی از تلاش شبانهروزی خانواده دانشگاه آزاد اسلامی است.
در ادامه این مراسم جاسبی به اهمیت انتخاب دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان سازمان برتر برای پنجمین مرتبه در امر اقامه نماز اشاره کرد و اینکه 42 مقبره شهدای گمنام در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی ساخته و سامانه آمار و اطلاعات فرهنگی افتتاح و راهاندازی شده است. همچنین معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی 16 دوره مسابقات قرآن و عترت و جشنواره نشریات دانشجوی را در پنج مرتبه برگزار کرده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه سخنان خود افزود: امروز در دانشگاه آزاد اسلامی، مربیان آموزشی علاوهبر تحصیل در دانشگاه برای اخذ دوره دکترا میتوانند در دانشگاههای دولتی نیز ادامه تحصیل دهند بهطوریکه تاکنون نیز 1316 نفر با طی این مسیر توانستهاند عضو هیاتعلمی شوند و دو هزار و 240 رشته تصویب شده است.
در ادامه این مراسم دکتر جاسبی با بیان اینکه تاکنون 50 هزار جابهجایی در حوزه معاونت دانشجویی براساس ضوابط صورت گرفته است و 197 هزار و 455 نفر فارغالتحصیل شدهاند، عنوان کرد که دانشگاه در سیامین سالگرد تاسیس خود وارد مرحله اول طرح «راد» شده و بر همین اساس در 27 واحد دانشگاهی سری مسابقات المپیاد علمی برگزار شده و 12 نفر به وزارت بهداشت معرفی شدهاند.
از سوی دیگر رشتههای پزشکی در واحدهای زاهدان و ساری ایجاد شده و در واحدهای بابل و علیآبادکتول در مرحله ارزیابی است و موافقت راهاندازی 10 بیمارستان 96 تختخوابی نیز اخذ شده است.
چراکه دانشگاه آزاد اسلامی ارتباط و تعامل با دانشگاههای معتبر و بینالمللی دنیا را سرلوحه کار خود قرار داده و برای همین نیز تعداد قابلتوجهی از دانشجویان ایرانی خارج از کشور را بورسیه کرده و شورای اجرایی اتحادیه دانشگاههای جهان اسلام را چند ماه پیش در واحد آموزشی دبی تشکیل داده است. در حوزه معاونت پژوهشی نیز امروز خانواده دانشگاه آزاد اسلامی شاهد آن است که 20 مجله علمی و پژوهشی تولید شده و بیش از 1100 مقاله ISI و علمی پژوهشی و علمی ترویجی نیز به چاپ رسیده است.
به گفته رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، مراکز رشد و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی دائما در حال توسعه و افزایش هستند و مراکز تحقیقاتی نمک و پسته شروع به کار کردهاند. همچنین سه مجله علمی پژوهشی نیز موفق به اخذ مجوز شده و 20 مورد فرصت مطالعاتی فراهم شده. همچنین 14 بیمارستان در قم، اردبیل، تبریز، کازرون، رودهن، یاسوج، دزفول و بجنورد زیرنظر دانشگاه آزاد اسلامی در حال ساختوساز است و تمام این تلاشها صورت گرفته تا برنامه پنجساله و چشمانداز دانشگاه آزاد اسلامی به تصویب برسد و اکنون نیز نوبت هیات امنای استانی است که برنامه پنجساله هر استان را تصویب کند.
به گفته جاسبی، توسعه مکانیزاسیون و فناوری اطلاعات در سیامین سالگرد تاسیس دانشگاه حائز اهمیت است زیرا با آغاز به کار و توسعه این بخش، زمینه کاهش هزینههای اداری و بالا رفتن دقت و سرعت در تبادل اطلاعات فراهم میشود.
وی در پایان این بخش از سخنان خود به اهمیت این دستاوردها اشاره کرد و خطاب به مدیران دانشگاه آزاد اسلامی این نکته مهم را یادآوری کرد که به هیچ عنوان نباید از امکانات دانشگاه آزاد اسلامی برای هزینههای انتخاباتی افراد استفاده کنند. زیرا این کار حرام است و خلاف مقررات دانشگاه که در صورت مشاهده و گزارش آن با عاملان برخورد میشود.
چاپخانه پیشرفته و مجهز دانشگاه
بهزودی افتتاح میشود
در ادامه مراسم شصت و چهارمین اجلاس دانشگاه آزاد اسلامی، جاسبی از افتتاح چاپخانه دانشگاه در آیندهای نه چندان دور خبر داد که مجموعهای بسیار پیشرفته و مجهز پاسخگوی نیازهای دانشگاه است. در همین زمینه نیز سیستم مالی در حال اصلاح شدن است که از سال آینده تغییرات اعمال میشوند.
جاسبی همچنین از چاپ 73 جلد کتاب در زمینه تاریخچه واحدها خبر داد و گفت: 34 مورد زیر چاپ، 42 مورد در دست تالیف و 23 مورد در دست اقدام است که اگر این روند ادامه پیدا کند تا پایان سیامین سال تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی شاهد 200 جلد کتاب خواهیم بود. زیرا مهمترین برنامه جلسات هیات امنا تصویب برنامه پنج ساله و چشمانداز استان است و ما از آنها میخواهیم ماهی یک بار کمیسیون دائمی تشکیل دهند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی همچنین ایجاد دورههای کوتاهمدت آموزشی، تجاریسازی طرحهای پژوهشی، استفاده از انرژیهای نو، صرفهجویی در پرسنل، ایجاد کمیته بهینهسازی و ارتقای کیفیت و استفاده از بودجههای پژوهشی خارج از دانشگاه را از راههای ایجاد منابع مالی جدید در واحدها معرفی کرد و اینکه دستاندرکاران دانشگاه باید در نظر داشته باشند باید بخشی از هزینههای واحدها جدا از شهریه دریافتی از سوی دانشجویان تأمین شود. همچنین دانشگاه در حال اجرای برنامهای است که حسابرسهای مستقل خارج از دانشگاه بر وضعیت مالی دانشگاه نظارت داشته باشند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به نصب دوربین مداربسته برای حفاظت دانشگاه به این نکته مهم اشاره کرد که تاکنون دفتر بازرسی 42 واحد و حسابرسی 48 واحد را مورد بررسی قرار داده و مجموع این کنترلها نشانگر این است که دانشگاه آزاد اسلامی سلامت خود را از نظر رفتاری و حسابرسی حفظ کرده است.
تمام این مهم نیز صورت میگیرد زیرا تغییر ساختار دانشگاه آزاد اسلامی در حال تکامل است و اختیارات به استانها و مناطق واگذار میشود و سازمان مرکزی فقط نقش نظارت، برنامهریزی و کنترل را دارد.
جاسبی همچنین با اشاره به بخشنامه تصویبشده درخصوص تحصیل همزمان با اشتغال کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی به این مهم اشاره کرد که ما همواره خود مشوق ادامه تحصیل پرسنل و کارمندان خود بودهایم اما با گزارشها به این جمعبندی رسیدیم که کار کردن با تحصیل موجب بروز مشکلاتی میشود. اما در بخشنامه ذکر کردهایم که افراد تا دو سال جایشان محفوظ است و حقوق پایه افرادی که در رشتههای مورد نیاز دانشگاه آزاد اسلامی تحصیل میکنند را پرداخت میکنیم.
تشکیل ستاد بزرگداشت سیامین سالگرد تأسیس دانشگاه
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در شصتوچهارمین اجلاس شورای مرکزی از تشکیل ستاد بزرگداشت سیامین سالگرد تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی خبر داد و اینکه ستادها باید فعالیت و تحرک خودشان را در امر اطلاعرسانی بیشتر کنند تا شاهد اطلاعرسانی خوبی در سطح شهرها، استانها، کشور و نهایتا در سطح جهانی باشیم.
وی همچنین به این نکته اشاره کرد که دفتر اطلاعرسانی دانشگاه آزاد اسلامی کمیتههای مشترکی با صداوسیما برگزار کرده و 140 مورد مصاحبه با نمایندگان مجلس شورای اسلامی صورت داده و 56 مورد پیام صادر کرده است که مسوولیت نسبتا سنگینی را در رابطه با سیامین سالگرد تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی دارد که همه باید با آن همکاری کنند.
جاسبی در بخش دیگری از سخنان خود تکریم اربابرجوع را حائز اهمیت دانست و گفت: در ششماه گذشته حدود 56 هزار پیام به دست من رسیده که بخش کوچکی از آن به نارضایتی برخی دانشجویان و خانوادههایشان از برخورد نامناسب برخی مسوولان دانشگاهی اشاره داشته است. در حالی که معتقدم ما همگی خدمتگزار مردم هستیم و به هیچوجه نباید عملکردمان بویی از طلبکاری در برخوردها داشته باشد. نباید هیچ دانشجویی از مدیری ناراضی باشد و این هنر مدیران است که به این مهم دست یابند. چرا که یک مدیر این قدرت را دارد که به خواست مراجعهکنندهاش جوابی منفی اما رضایتبخش بدهد.
وصیتنامه دانشگاه آزاد اسلامی
در حال تدوین است
درست همین جا بود که رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خطاب به روسای واحدها با تاکید بر اینکه به هیچ عنوان تزلزل به خود راه ندهند و هیچگونه نگرانی نسبت به آینده دانشگاه آزاد اسلامی نداشته باشند، گفت: طوری کار کنید که انگار دانشگاه آزاد اسلامی در طول قرنها باقی میماند و همواره با امید، عشق و ایمان کار کنید و حداکثر استفاده را از فرصتها و موقعیتهای خود ببرید چرا که زمان از دست رفتنی است.
به همین منظور نیز در حال تدوین وصیتنامه دانشگاه آزاد اسلامی هستم تا ناگفتهها و نصیحتهای خود را به گوش همه مدیران برسانم. به گفته وی، در بخشی از این وصیتنامه آمده است که «برادران! جاسبی کوچکتر از آن است که ریاست مطلقه بر دانشگاه داشته باشد. پس با ایمان قلبی به تلاش خود ادامه دهید و از هیچ سد و مشکلی نهراسید.»
دکتر جاسبی در بخش دوم سخنان خود در شصت و چهارمین اجلاس شورای مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به راهاندازی اتحادیه تشکلهای اساتید اعلام کرد که تشکلها در دانشگاه آزاد اسلامی فعال شدهاند اما نیازمند کار و تلاش بیشتری هستند.
وی در ادامه گفت: در بازدید از واحد خوراسگان، دیده شد که دانشکده دندانپزشکی با بهترین رشتههای تخصصی و برترین امکانات و تجهیزات افتتاح شد و ضمن بهرهبرداری از بخشهای مختلف واحد قزوین، اتومبیل ساخت این واحد نیز که در استرالیا با قدرتمندترین تیمهای جهان به رقابت پرداخته بود، بازنمایی شد. همچنین بزرگترین رصدخانه کشور نیز توسط دانشگاه آزاد اسلامی در تفت خریداری شده که در نوع خود بینظیر است. تمام این پیشرفتها نشان از تلاش و ایمان قلبی دستاندرکاران دانشگاه آزاد اسلامی دارد. جا دارد از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مسوولان استانی و ائمهجمعه شهرها و استانها به دلیل همراهی دانشگاه آزاد اسلامی در افتتاح پروژههای عمرانی، آموزشی و رفاهی قدردانی شود که همواره از افتتاح پروژهها و پیشرفت دانشگاه حمایت کردهاند. جاسبی همچنین اعلام کرد پیشنهاد تشکیل بنیاد خیریه کمک به شهریه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی چندیپیش در جشن فارغالتحصیلان مطرحشده و امید است که این کار جهت اجرا پیگیری شود.
در پایان نیز رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به کسب عنوان قهرمانی بهداد سلیمی دانشجوی واحد قائمشهر در مسابقات وزنهبرداری جهان گفت: انصافا دانشگاه آزاد اسلامی در تربیتبدنی خوش درخشیده است و ما هر روز شاهد افتخارآفرینی دانشجویان در عرصههای مختلف هستیم. بههمین دلیل در نظر داریم تاریخ دانشگاه آزاد اسلامی را به معنای وسیع کلمه پیگیری کنیم زیرا فعالیتهای روبهرشد دانشگاه الگوی مناسبی برای همه مدیران کشوری است. رئیس دانشگاه آزاد اسلامی همچون سی سال گذشته که با قطعه شعری از شعرای بزرگ تاریخ اجلاس را آغاز میکرد شعری را خواند با اقتباس از سروده بنیادین حکیم ابوالقاسم فردوسی که میگوید:
به نام خداوند جان و خرد
کزین برتر اندیشه برنگذرد
بناهای آباد گردد خراب
ز باران و از تابش آفتاب
پی افگندم از علم کاخی بلند
که از باد و باران نیابد گزند
نمیرم ازین پس که من زندهام
که من بذر دانش پراکندهام

آیندهنگـر باشید
چکاوک ابراهیمی: «آیندهنگر باشید، برای یک لحظه هم تزلزل را به مسیر توسعه فعالیتهایتان راه ندهید و از همه مهمتر اینکه با عشق، ایمان و امید سرمایههای فردای ایران را از بعد علمی توانمند سازید.»