در همین زمینه رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی از تدوین 38 سرفصل علوم انسانی به شیوه کاربردی و مطابق با ارزشهای جامعه خبر داد و گفت: این طرح پس از پایان تحقیق و بررسی به وزارت علوم ارسال شده است. حمیدرضا آیتاللهی با بیان اینکه روند اجرای این طرح با تشکیل کارگروه راهبری و ایجاد و تجهیز دبیرخانه و انتخاب کارشناسان و اساتید آغاز به کار کرد، چراکه برخی از دروس رشتههای علوم انسانی بیش از 30 سال بدون تغییر مانده بودند، افزود: در قالب این طرح نظرات و اطلاعات بیش از سه هزار و 21 استاد، کارشناس و متخصص از 100 دانشگاه کشور درباره سرفصلهای مشکلدار و لزوم ایجاد تغییرات از طریق پرسشنامه جمعآوری شد و گروههای تخصصی با حضور 90 کارشناس در قالب 55 جلسه این دادهها را بررسی کردند. رئیس پژوهشگاه علوم انسانی یادآور شد: این پرسشنامهها از اعضای هیاتهای علمی درخصوص نقش این دروس در افزایش مهارت دانشجویان و انطباق با ارزشهای فرهنگی و دینی جامعه نظرخواهی میکرد و درنهایت این پاسخها از طریق کارگروه راهبری متشکل از کارشناسان خبره تجزیه، تحلیل و جمعبندی شد. این مقام مسوول خاطرنشان کرد: عدمکارآمدی دانشجویان مقطع کارشناسی ازجمله مشکلات جدی در رشتههای علوم انسانی بود که پیش از این کمتر به آن پرداخته شده بود و در قالب این پرسشنامه این موضوع بررسی شد، چراکه باور ما این است که دانشجویان گرایشهای انسانی نباید به اطلاعات صرف بسنده کنند. آیتاللهی به استانداردسازی این سرفصلها نیز اشاره کرد و ادامه داد: این طرح قابلیت تغییر و بهروزرسانی منابع درسی مطابق با آخرین دستاوردهای علمی را داراست و میتواند هر شش ماه یک بار غنیتر شود. به گفته وی در زمینه تدوین منابع درسی تلاش شده بین متون غربی و ترجمهها و منابع تالیفی اندیشمندان ایرانی تعادلی برقرار شود تا ضمن استفاده از دیدگاههای محققان غربی از تلاشها و نظرات ایرانی و اسلامی نیز بتوان بهره گرفت. این استاد دانشگاه نتایج این بازنگری را تطبیق سرفصلهای علوم انسانی با معیارها و ارزشهای اسلامی و اهداف بلندمدت و راهبردی کلان کشور، بهروزرسانی منابع با آخرین دستاوردهای بشری و علم روز و ایجاد انعطاف با مقتضیات زمان و نیازهای جامعه توصیف کرد. به گفته آیتاللهی، طرح بازنگری سرفصلها و منابع 38 رشته علوم انسانی قرار بود ظرف شش ماه نهایی شود که به دلیل طولانی شدن روند کار بیش از هشت ماه زمان برد. عضو شورای تحول در علوم انسانی این طرح را گام نخست و کوتاهمدت در زمینه تحول در علوم انسانی دانست و اضافه کرد: این طرح به وزارت علوم ارسال شده است و روند اجرایی شدن آن پس از بررسی نهایی برعهده این وزارتخانه است.
به گفته وی نگاه بدبینانهای به اساتید دانشگاهی کشور وجود دارد که آنها را غرب زده میداند.اما این دیدگاه مورد قبول من نیست چراکه دغدغه تغییر در دروس و نزدیکی آنها به موازین دینی و بومی برای بسیاری از آنها نیز مطرح بود.
38 سرفصل علوم انسانی کاربردی و مطابق با ارزشهای جامعه تدوین میشود
بعد از هشت ماه کار بازنگری 38 رشته علوم انسانی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به اتمام رسید و این سرفصلها هماکنون برای ارزیابی و تایید نهایی در وزارت علوم به سر میبرند. از آنجا که بسیاری از این 38 رشته عمری بیشتر از 20 سال داشتند، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مهمترین ویژگیهای سرفصلهای بهروز شده و سرفصلهای فعلی را اعلام کرد.