سال 85 مصرف روزانه بنزین کشور به اوج خود (73 میلیون و 660 هزار لیتر) رسید با وجود اینکه سهمیهبندی توانست تا 5/12 درصد از مصرف روزانه بنزین بکاهد، اما سال بعد دوباره مصرف افزایش یافت اما در سال89 این میزان به 59 میلیون لیتر رسید و در نوروز سال جاری به 66 میلیون و 900 لیتر رسید.
از طرفی سال گذشته برخی از کشورهای فروشنده بنزین همچون هند، روسیه و امارات از فروش این فرآورده پرطرفدار نفتی به ایران خودداری کردند. برای پاسخگویی به افزایش مصرف بنزین در کشور و بینیازی از واردات، وزارت نفت راه حل افزایش ظرفیت پالایشگاههای موجود و ساخت هفت پالایشگاه جدید را برگزید.
افزایش تولید بنزین
در مجتمعهای پتروشیمی
طرح ضربتی افزایش تولید بنزین به دنبال افزایش تحریمهای بینالمللی در شش مجتمع پتروشیمیایی شازند اراک، جم، برزویه (نوری)، امیرکبیر، واحد آروماتیک بندر امام و بوعلی سینا با ظرفیت تولید روزانه ۱۵ تا ۱۷ میلیون لیتر بنزین و ۹ میلیون لیتر گازوئیل آغاز شد. در مرحله اول این طرح همه واحدهای پتروشیمی درگیر نشدند بنابراین تولید با ۱۴ میلیون لیتر در روز شروع شد که با در نظر گرفتن ۴۴ میلیون لیتر تولید قبلی پالایشگاهها، توان تولید بنزین داخلی به ۵۸ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر در روز رسید. پس از آن تولید بنزین در مجتمعهای پتروشیمی رو به افزایش گذاشت و به بیش از 66 میلیون لیتر رسید. این در حالی است که وزارت نفت قصد دارد تا دو سال آینده میزان بنزین تولیدی را به روزانه 191 میلیون لیتر، برسانند. بدینترتیب ایران میتواند تبدیل به یک صادرکننده خالص بنزین شود.
ارتقای کیفیت بنزین تولیدی
در پالایشگاهها
پس از اجرای طرح ضربتی تولید بنزین، علاوه بر 9 پالایشگاه نفتی که به تولید روزانه 44 میلیون لیتر بنزین میپرداختند، مجتمعهای پتروشیمی نظیر بندر امام و برزویه نیز دست به کار شدند تا مصرف 67 میلیون لیتری بنزین کشور را پوششدهی کنند. البته به بهانه ثبات وضعیت مصرف و تولید برخی پالایشگاهها تولید بنزین را متوقف کردند این بار برنامه خودکفایی در تولید بنزین پالایشگاهها را هدف قرار دادند و افزایش فازهای تولید در پالایشگاهها و بهرهبرداری تک به تک از ظرفیتهای تولید راه خودکفایی را هموارتر کرد. امسال نیز قرار است با بهرهبرداری از مرحله دوم طرح بنزینسازی پالایشگاه آبادان ظرفیت تولید بنزین در این پالایشگاه به روزانه 5/13 میلیون لیتر همچنین ظرفیت تولید بنزین سوپر در پالایشگاه شازند از کمتر از یک میلیون لیتر به 3 میلیون و 600 هزار لیتر و بنزین معمولی از 3 میلیون و 700 هزار لیتر به 12 میلیون و 300 هزار لیتر برسد. پیش از این نیز شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از راهاندازی یک واحد جدید بنزینسازی پالایشگاه نفت شازند خبر داده بود. بنا به پیشبینیها با بهرهبرداری از این واحد جدید ظرفیت تولید بنزین کشور حدود 5/1 میلیون لیتر افزایش یافت. در مجموع ظرفیت تولید بنزین فاز دوم پالایشگاه نفت شازند به بیش از 3/4 میلیون لیتر رسید. قابل ذکر است هدف از طرح توسعه پالایشگاه شازند افزایش ظرفیت پالایشی از روزانه 170 هزار بشکه به 250 هزار بشکه، افزایش دو میلیون لیتری روزانه در تولید بنزین و ارتقای کیفیت محصولات پالایشگاه به استاندارد سال 2005 میلادی اتحادیه اروپا است.
چشمانداز بهرهبرداری از 10 طرح توسعه پالایشگاههای کشور
باید خاطرنشان کرد یکی از مهمترین طرحها و برنامههای وزارت نفت در سالهای اخیر اجرای 17 طرح توسعه، بهینهسازی و بهبود کیفیت، بنزینسازی و ساخت پالایشگاههای جدید نفت خام و میعانات گازی است تا با افزایش تولید فرآورده حیاتیای چون بنزین وابستگی به واردات این سوخت استراتژیک به حداقل کاهش یابد و ایران به جمع باشگاه صادرکننده فرآوردههای پالایشی، بهویژه بنزین بپیوندد. پیشبینی میشود با بهرهبرداری از 10 طرح توسعه، بهینهسازی و بهبود کیفیت پالایشگاه کشور در کنار افزایش 100 هزار بشکهای ظرفیت پالایش نفت ایران، روزانه حدود40 میلیون لیتر بنزین باکیفیت و استاندارد بینالمللی وارد چرخه سوخت کشور میشود و به این ترتیب ایران به یکی از بزرگترین قطبهای صادرکننده بنزین در جهان تبدیل خواهد شد.
افزایش 20 میلیون لیتری ظرفیت تولید بنزین با اجرای طرح ضربتی در مجتمعهای پتروشیمی، کاهش مصرف بنزین به 61 میلیون لیتر در سال 89، هدفمندسازی یارانههای و صرفهجویی در مصرف فرآوردههای نفتی همزمان با اجرای این قانون، جذب سرمایهگذاری خارجی و افزایش مشارکت شرکتهای توانمند داخلی در اجرای پروژههای پالایشگاهی، صدور مجوز صادرات یک میلیارد لیتری بنزین در سال 89 و پیوستن به جرگه صادرکنندگان این فرآورده ازجمله دستاوردهای کشور در زمینه تامین و مدیریت مصرف این فرآورده استراتژیک در سال گذشته همزمان با اعمال تحریمها بود.

مردم صرفهجویی کنند صادرکننده میشویم
صغری عباسنژاد: ظرفیت تولید بنزین ایران به 70میلیون لیتر در روز نزدیک میشود. تا بهار سال 91 ایران قصد دارد چهار طرح جدید پالایشگاهی با ظرفیت تولید 5/8 میلیون لیتر در روز را به بهرهبرداری برساند که با بهرهبرداری از آن ظرفیت تولید بنزین تا اسفند به 70 میلیون لیتر در روز افزایش مییابد و احتمالا با تحقق این موضوع باید در انتظار سرریز تولیدات به بازارهای صادراتی هم بود. ایران با وجودی که چهارمین صادرکننده بزرگ نفت در جهان و دومین در اوپک است، تاکنون به دلیل عدم ظرفیت پالایش نفت به اندازه کافی برای پاسخ به تقاضای داخلی، 40 درصد بنزین و 11درصد سوخت گازوئیل مصرفی خود را وارد میکرد.