اما انگار راست نگفتهاند که «خاک سردی میآورد.» برخی فراقها آنقدر فراقند که هیچچیز نمیتواند آن را به فراموشی بسپارد. انوشیروان ممیز، پسر زندهیاد مرتضی ممیز از همه حاضران در مراسم به ویژه نیکلاوس تراکسلر هنرمند سوئیسی تشکر کرد و آنگاه به ارائه گزارشی از عملکرد بنیاد ممیز پرداخت. اما آیدین آغداشلو رفیق 50 ساله ممیز چون همیشه فرد صالحی برای سخن گفتن از او و ویژگیهای اخلاقیاش بود: «ممیز هنرمندی سختکوش و بلندپرواز بود که توانست آثار تأثیرگذار و ماندگاری را در حوزه گرافیک ایران از خود به جای گذارد. او آرمانخواه بود و برای رسیدن به آرمانهایش از هیچ تلاشی فروگذار نبود و به همین دلیل موفق شد در دوران حیاتش، بخش مهمی از ثمرات تلاش خود را شاهد باشد.» ابراهیم حقیقی اما او را به «رود» تشبیه کرد. رودی که هماره جاری خواهد بود: «برخی از آدمها مانند رود هستند، برخی مانند درخت، برخی مانند تندر و برخی مانند کوه و ممیز همچون رود بود، چرا که جاری است و ثمرات کارش همچنان تجلیبخش حوزه گرافیک ایران است. کتاب «روبهرو» ماحصل حدود یک سال گفتوگوی پیوسته من با مرتضی ممیز است و بسیار خوشحالم که توانستیم این کتاب را امروز بهمناسبت ششمین سال درگذشت ممیز آماده رونمایی کنیم.» دیگران هم آمدند و حرفهایی زدند، ازجمله مجید سرسنگی که مدتی است مدیریت عاملی خانه هنرمندان را برعهده دارد: «ممیز هنرمندی برجسته بود که توانست تاثیر بسزایی در ارتقای هنر گرافیک ایران داشته باشد و آثاری از خود به جا گذاشته است که بدون تردید از جمله بهترین آثار گرافیکی معاصر ایران محسوب میشود و به عنوان یک معلم نیز توانست هنرمندان گرافیست بسیاری را تربیت کند.او هنر گرافیک ایران را درونی کرده و رنگ ایرانی و اسلامی به آثارش بخشیده است و راز ماندگاری مرتضی ممیز و آثارش در این بود که ضمن اقتدار هنری و قدرت بیان از سرچشمههای فرهنگ غنی ایرانی اسلامی بهره میگرفت.» گشایش نمایشگاه «یک نفر همیشه استثناست» شامل پوسترهای هنرمندان ایرانی با موضوع مرتضی ممیز و گزیدهای از آثار طرح جلد مجلات مرتضی ممیز و همچنین نمایشگاه آثار «نیکلاوس تراکسلر» پایانبخش این مراسم بود. مجسمه مومی «مرتضی ممیز» نیز که «حمید کنگرانی» با حضور همسر مرتضی ممیز، سرسنگی مدیرعامل خانه هنرمندان و هنرمندان و دوستان این هنرمند پردهبرداری شد و از این پس او را نیز استوار چون عزتالله انتظامی بر خانه هنرمندان خواهیم دید. شاید این کمی از درد فراق بکاهد؛ اگر بکاهد.
نمایشگاههای منتخب آثار طرح جلد مجلات مرتضی ممیز، پوسترهای نیکلاوس تراکسلر و پوسترهای هنرمندان ایران با موضوع مرتضی ممیز تا پایان آذرماه در خانه هنرمندان ایران دایر است.
او چون رود بود...
سما بابایی: شش سال شد. شش فقط یک عدد است، اما زمانی این عدد به واژهای سهمگین بدل میشود که سالهای فراق از کسی باشد. حالا درست شش سال از خاموشی «مرتضی ممیز» میگذرد. دوستدارانش به سنت هر ساله گرد هم آمدند، چند نمایشگاه گرافیکی دایر شد، از مجسمه مومیاش پردهبرداری کردند.