سحرگاه شنبه هفته جاری توفان استوایی «واشی» با سرعت۹۰ کیلومتر در ساعت، سراسر جزیره «میندانائو» در جنوب فیلیپین را درنوردید و بدترین فاجعه طبیعی تاریخ این کشور را رقم زد. همزمان با توفان مهیب، بارش شدید باران هم آغاز شد. در آن بین، بیش از 10 دهکده به زیر آب رفت، پلها، خانهها، تاسیسات شهری و سدهای کوچک ویران و زندگی دهها هزار نفر فلج شد. در جنوب فیلیپین، رودخانهها هم طغیان کردهاند و سیلاب، هر آنچه بر سر راه بوده را با خود برده است. شاهدان میگویند «میندانائو» شبیه «جزیره ارواح» شده است.
بیش از 20 هزار سربازی که در سواحل شمالی جزیره «میندانائو» و سایر منطقههای توفانزده بهسر میبرند از سحرگاه شنبه تا ظهر دیروز، پیکرهای دستکم 650 نفر را از بین گل و لای بیرون کشیدهاند. این در حالی است که هنوز از سرگذشت افزون بر 810 نفر از ساکنان «میندانائو» خبری در دست نیست.
بنیتو راموس- رئیس مرکز حفاظت از مردم فیلیپین- میگوید: سربازان ارتش، هزاران نفر از ساکنان «کاگایان» و «ایلیگان» را که در بلندیها پناه گرفته بودند نجات داده و با استفاده از تجهیزات نظامی به مکانهای امن بردهاند.
عملیات جستوجو و نجات با بالگردها و قایقها در شرایطی ادامه دارد که جریان برق «میندانائو» قطع شده و بیم این میرود شمار تلفات از 800 نفر فراتر برود.
رسانههای فیلیپین، این رخداد مرگبار را مصیبت ملی خواندهاند: «شمار زیادی از ساکنان میندانائو، در خواب ناز بودند و در سیل و توفان غافلگیر شدند. در این بلای طبیعی، دیوارههایی از گل و لای به سمت شهرهای بندری کاگایان و ایلیگان سرازیر شد و مردم را به فرار از خانههایشان واداشت.»
منطقهای که بیشترین خسارت را دیده است در 800 کیلومتری جنوب مانیل- پایتخت فیلیپین- قرار دارد. تصویرهایی که در «میندانائو» تهیه شده به خوبی نشانگر عمق فاجعه است.
شهردار «ایلیگان» نیز در یک پیام رادیویی از مردم خواست با سربازان ارتش و سایر ناجیان همکاری کنند. وی تصریح کرد: توفان «واشی» ضربه بسیار سنگینی به اقتصاد کشور زده است و برای بازسازی منطقههای ویرانشده، نیازمند کمک فوری دولت هستیم.
همه ساله در فیلیپین 15 تا 25 توفان استوایی به راه میافتد و خسارتهای فراوانی به بار میآورد. دو توفان شدیدی که سپتامبر 2011 به بخشهایی از مانیل- پایتخت فیلیپین- هم رسید افزون بر۱۰۰ قربانی گرفت.
یادآور میشود هفت سال پیش «سونامی» اقیانوس هند در جنوب شرق آسیا، فاجعهای دلخراش رقم زد. در آن بین، افزون بر ۲۲۸ هزار نفر کشته و بیش از دو میلیون نفر آواره شدند. هندوستان، اندونزی، مالدیو، سریلانکا و تایلند کشورهایی بودند که بیشترین خسارت این رخداد غیرمترقبه را متحمل شدند. سازمان ملل با استفاده از پژوهشهای دانشمندان همین کشورها، درسهای این فاجعه و شیوههای مقابله با رخدادهای جوی را به دقت بررسی کرده است.
بان کی مون- دبیرکل سازمان ملل متحد- افزایش شمار رخدادهای مرگبار جوی نظیر «سونامی» را مربوط به تغییرهای آب و هوایی و گرمایش زمین میداند.