بحث آلودگی هوا که این روزها گریبانگیر پایتختنشینان و چند کلانشهر دیگر شده است به حاشیه رانده شد تا دستاوردهای محمدجواد محمدیزاده در نشستهای بالی اندونزی، دوربان آفریقای جنوبی و ابوظبی در مورد راپمی و سفر آینده وی به ارمنستان به اطلاع خبرنگاران رسانده شود. محمدیزاده روز گذشته در یک نشست صمیمی با خبرنگاران سیاستهای آمریکا، روسیه، کانادا و ژاپن در مورد پیمان کیوتو را مورد سرزنش قرار داد و گفت که برخی کشورها بهخاطر منافع اقتصادی خود تلاش کردند تا نشست دوربان در مورد کاهش گازهای گلخانهای را از کار بیندازند اما خوشبختانه با همکاری اعضا و مدیریت رئیسجمهور آفریقای جنوبی در نشست دوربان به اهداف خود رسیدیم. وقتی بهعنوان خبرنگار تدبیر خبر در این نشست از محمدیزاده در مورد شیرهای پیداشده در تهران سوال کردم وی درخصوص تولهشیرهای رهاشده با بیان اینکه این شیرها از نژاد استوایی هستند و ایرانی نیستند، گفت: این شیرها دستآموز هستند و از باغوحش از راه کشور پاکستان به ایران آورده شدهاند. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درخصوص مبادله یوز با شیر ایرانی با هندیها گفت: بیش از 400 قلاده شیر ایرانی در کشور هندوستان وجود دارد که میتوان آنها را خریداری کرد این در حالی است که تقاضای هندوستان مبادله یوز با شیر ایرانی بوده است ولی ما تحت هیچ شرایطی یوز ایرانی را به آنها نمیدهیم. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه گفت که در شهر حیوان وحشی پیدا شده است اما سازمان محیط زیست و سازمان دامپزشکی نباید پاسخگو باشند بلکه طبق قانون این شهرداری است که باید پاسخگو باشد. معاون رئیسجمهور اظهار داشت: ما یقین داریم که این تولهشیرها به صورت غیرمجاز وارد کشور شدهاند و در اثر تصادف یکی از آنها از بین رفته است و دو تای آنها در پارک طبیعت پردیسان به سر میبرند. محمدیزاده ادامه داد: این فرض وجود دارد که این تولهشیرها را در خانه نگهداری میکردند و وقتی متوجه شدند که نگهداری آنها ضرر و زیان دارد آنها را رها کردهاند. محمدیزاده در ادامه به نارسایی قانون در مواجهه با قاچاقچیان اشاره کرد و گفت که متاسفانه مجازات قانون صید و شکار بازدارندگی ندارد و میزان مجازات نیز از هزار تا 100 هزار تومان است ضمن اینکه آخرین اصلاح قانون صید و شکار در سال 76 در مجلس صورت گرفت. بنابراین یکی از دلایل عدم اجرای این قانون نبود بازدارندگی است ولی در این خصوص امیدواریم با مساعدت مجلس این قانون بهروز شود. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: البته ما پیشنهاد بهروزشدن قانون صید و شکار را به مجلس ارائه نکردهایم ولی این قانون باید در کمیسیون زیربنایی دولت برای طرح در مجلس تصویب شود.
معاون رئیسجمهور در مورد بحران آلودگی هوا گفت که طرح جامع کاهش آلودگی هوا برای هشت کلانشهر کشور در کمیسیون زیربنایی دولت تصویب شده و جزو اولین دستورات فعلی دولت است اما سازمان محیط زیست منتظر ابلاغ این دستورالعمل نشده و از ابتدای امسال برنامههای این طرح را عملیاتی کرده است. وی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر پالایشگاه شازند روزانه 5/14 میلیون لیتر بنزین با استاندارد یورو 5 تولید میکند تاکید کرد که تا پایان امسال پالایشگاه تهران، بندرعباس، تبریز، کرمانشاه و آبادان تولید سوخت با استاندارد یورو 5 را آغاز میکنند.
رونمایی از اولین خودروی یورو 5 در هفته هوای پاک
محمدیزاده اظهار داشت: اولین خودرو با استاندارد یورو 5 از 29 دیماه امسال در هفته هوای پاک رونمایی میشود. همچنین تا پایان اسفند سال 91 تمام خودروها باید استاندارد یورو 4 و یورو 5 را رعایت کنند. به گفته رئیس سازمان محیط زیست، همچنین تا پایان سال آینده باید تمام موتورسیکلتها استاندارد یورو 3 و خودروهای وارداتی استاندارد یورو 5 را رعایت کنند.
وی با بیان اینکه برنامه جامع کاهش آلودگی هوا عملا از ابتدای سال 90 آغاز شده است، افزود: ظرف پنج سال آینده ساماندهی تمامی صنایع آلاینده در وزارت صنایع و منابع آلاینده دیگر بر دیگر دستگاهها انجام میشود. محمدیزاده تصریح کرد: طرح قبلی کاهش آلودگی هوا فقط مربوط به تهران بود در حالیکه در طرح جدید هشت کلانشهر موظف به رعایت استانداردهای این طرح هستند. همچنین طرح قبلی تنها جنبه رهنمودی داشت و ضمانت اجرایی نداشت در حالیکه طرح جدید اجرای تمام تعهدات را تضمین میکند. به گفته رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست، از یک میلیون و 200 هزار خودروی اسقاطی که از رده خارج شدهاند حدود 850 هزار مربوط به همین یک سال اخیر بوده که نشاندهنده شتاب سازمان محیط زیست در طرح جدید در اجرای برنامههاست.
معاون رئیسجمهور درخصوص آمار تلفات بر اثر آلودگی هوا گفت: به هیچ عنوان کسی نمیتواند ادعا کند که علت مرگ کسی مستقیما آلودگی هوا بوده اما آلودگی هوا بیماری قلبی و تنفسی را تشدید میکند. محمدی زاده با اشاره به اینکه نسبت به سالهای گذشته میزان آلایندهها بهجز ذرات معلق کمتر از 5/2 میکرون در مورد سایر آیتمها مانند مونوکسیدکربن و دیاکسید نیتروژن کاهش یافتهاند، گفت: در سال 89 در مجموع 263 روز هوای تهران در شرایط پاک و سالم، 74 روز در شرایط ناسالم و 27 روز در شرایط بسیار ناسالم بوده است، در حالیکه در سال 90 تاکنون هوای تهران 105 روز در شرایط سالم و پاک، 165 روز در شرایط ناسالم و سه روز در شرایط بسیار ناسالم بوده است.
وی در پاسخ به این پرسش مبنیبر اینکه فناوری ایجاد ناپایداری مصنوعی از سوی سازمان محیط زیست بهعنوان یک راهحل برای کاهش آلودگی هوای تهران مطرح شده که از نظر کارشناسان اشکالاتی دارد که یکی از آنها نیاز به انرژی معادل سه نیروگاه برای تولید ناپایداری مصنوعی در کلانشهر تهران است، گفت: فناوریهای جدید از سوی جهاد دانشگاهی مطرح شده که یک مورد آن در دانشگاه شیراز و یک مورد دیگر در دانشگاه اصفهان انجام شده است که سازمان محیط زیست کاری که در شیراز انجام شده بود را تایید نکرد اما کاری را که در دانشگاه اصفهان انجام شده برای فضاهای بسته مناسب دانست. به گفته وی جهاد دانشگاهی قرار است به صورت پایلوت در گوشهای از شهر تهران ناپایداری مصنوعی ایجاد کند که اگر مناسب بود این طرح را در مقیاس واقعی در کل تهران اجرا میکنیم و از تجربههای دیگر کشورها در این زمینه استفاده میشود ولی تا پیش از انجام این طرح نمیتوان هیچگونه اظهارنظری مبنیبر مناسب بودن یا نبودن آن ارائه داد.
الاغها، ببر و شیرها را کشتند
محمدجواد محمدیزاده با اعلام اینکه توافق ایران با روسیه برای احیای زیستگاه ببر سیبری همچنان پابرجاست، افزود: روسیه برای تحویل چهار قلاده ببر اعلام آمادگی کرده و ایران میتواند از طریق خرید یا معاوضه با پلنگ، ببرهای جدید را از روسیه تحویل بگیرد.
محمدیزاده گفت: سازمان محیط زیست در حال بررسی شرایط است که در نخستین مرحله هر چهار قلاده ببر سیبری را به ایران وارد کند یا اینکه فقط دو قلاده آن را تحویل بگیرد. وی ادامه داد: میانکاله بهعنوان آخرین نقطهای که ببر مازندران در آن دیده شده، برای پذیرایی از ببرهای سیبری آماده است. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست احیای نسل ببر در ایران را کار تحقیقاتی بزرگی توصیف کرد و افزود: این کار خدمت بزرگی به علم ژنتیک خواهد کرد. محمدیزاده درباره مقصران اصلی واردات الاغهای آلوده به بیماری مشمشه که منجر به مرگ ببر نر سیبری شد، گفت: الاغها به صورت قاچاق از عراق وارد ایران شده بودند. وی افزود: باغوحش ارم نیز الاغها را از کرمانشاه خریداری کرده و بدون اخذ گرفتن مجوز دامپزشکی و دریافت تاییدیه سلامت، این حیوانات را به تهران منتقل کرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اذعان داشت: بیماری مشمشه در عراق شایع بوده و متاسفانه نماینده باغوحش ارم نیز بدون گرفتن مجوز اقدام به انتقال الاغهای آلوده به تهران کرده بود که این عامل موجب مرگ ببر و شیرها در باغوحش شد. وی در رابطه با آخرین وضعیت ببر ماده سیبری، خاطرنشان کرد: برخی دامپزشکان بر معدومسازی این حیوان تاکید داشتند و عده زیادی معتقد به درمان آن بودند. محمدیزاده افزود: در حال حاضر با توجه به آزمایشهای انجامشده بهوسیله یک کشور خارجی، بیماری ببر ماده سیبری بهبود یافته و بهزودی به یکی از به باغوحشها منتقل خواهد شد.

استفاده از فناوری برای حل بحران آلودگی هوای تهران
عارف واحدناوان: مهمترین موضوع محیط زیست کشور در واقع آخرین و البته کوتاهترین بخش از حرفهای رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری روز گذشته بود.