چند روزی میشود که بار دیگر بحث خروج زنان از کشور به موضوع داغ رسانهها تبدیل شده است. حقی که اگر چه رد بیشتر نقاط دنیا جز حقوق طبیعی زنان به حساب میآید اما در ایران هنوز محل بحث است و از جمله شروط هفتگانهیا به حساب میآید که پس از ازدواج زن به شوهر محول میشود.
چند روزی میشود که بار دیگر بحث خروج زنان از کشور به موضوع داغ رسانهها تبدیل شده است. حقی که اگر چه رد بیشتر نقاط دنیا جز حقوق طبیعی زنان به حساب میآید اما در ایران هنوز محل بحث است و از جمله شروط هفتگانهیا به حساب میآید که پس از ازدواج زن به شوهر محول میشود.
اخیرا سرمربی اسکی زنان ایران با ممنوعیت خروج از کشور به وسیله شوهر خود روبرو شده و تیم او بدون حضورش در مسابقات جهانی حاضر شده است. سمیرا از حاکمیت خواسته است که به عنوان فردی که برای ارتقا و نام کشورش فعالیت میکند، در این موضوع از او حمایت کند.
بهشید ارفعنیا، وکیل پایه یک دادگستری درباره ممنوعالخروج شدن سرمربی تیم اسکی کشور بهوسیله شوهرش به تدبیر میگوید: این بدترین حالت ممکن است که فردی در ورزش تا این حد پیشرفت کرده و سرمربی باشد اما قانون یک مملکت به او اجازه خروج از کشور را ندهد و برای خارج شدن اجازه شوهر را لازم داشته باشد.
او درباره راهکار جلوگیری از بروز این نوع مشکلات برای زنان عنوان می کند: در حال حاضر در صورتی که زن در عقدنامه خود شرط کرده باشد که خروج از کشور با اجازه خودش باشد،می تواند از آن استفاده کند.
ارفع نیا درباره اصلاح قانون برای تسهیل خروج زنان از کشور بدون اذن شوهر می گوید: از چند سال قبل این موضوع طرح شده و تلاشهایی برای اصلاح آن صورت گرفته است . حتی لوایحی در این خصوص به مجلس ارسال شده که هنوز مورد رسیدگی قرار نگرفته است. اما وقتی که هنوز زنان نمیتوانند دوچرخه سواری کنند، تسهیلخروج از کشور هم به راحتی ممکن نمی شود.
این وکیل دادگستری در ادامه تاکید میکند: این خیلی اتفاق بیمعنی است که یک زن سرمربی یک گروه ورزشی باشد اما نتواند بدون اینکه از شوهرش اجازه بگیرد، از کشور خارج شود. در قرن ۲۱ زندگی میکنیم اما چنین محدودیتهایی هنوز هم وجود دارد.
او درباره راهکار موقت زنان برای خروج از کشور در شرایط اضطراری بیان می کند: در موارد خاص میتوان از دادستان تقاضا کرد که به این دلیل خاص قصد خروج از کشور را دارم و شوهرم به من این اجازه را نميدهد. البته اینکه چرا شوهر او این اجازه را نداده هم خود جای بجث دارد.
ارفع نیا می افزاید: به هر حال به دادستان محل اقامت خود درخواست خروج از کشور را میدهند و دادستان هم فقط برای یک بار این اجازه را صادر میکند. فعلا از نظر قانونی در این حد انجام میشود.
این وکیل دادگستری در ادامه تاکید میکند: این موضوعی است که حتما باید اصلاح شود و زنان بتوانند خود تصمیم بگیرند که چه کاری انجام دهند. اما با توجه به نبود این امکان در حال حاضر در وهله اول حداقل زنانی که کار میکنند باید از این اولویت برخوردار باشند تا در مواقع لزوم از آن بهره مند شوند.
ارفع نیا می گوید: همه این موارد به نظر من از ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی سرچشمه میگیرد. چون میگوید که ریاست خانواده با شوهر است، این اتفاقات رخ میدهد و از آن تبعیت میکنند. در حالی که زن و شوهر شریک هم هستند و در شراکت رئیس و مرئوسی وجود ندارد. منتها ین موضوع هنوز مورد قبول آقایان قرار نگرفته است.
او عنوان میکند: جالب است که عربستان کشوری بود که تا همین دو سال قبل اگر زن پشت فرمان ماشین مینشست گردن او را میزدند اما الان شاهزاده عربستان در حال جلو زدن از ایران است و مخصوصا مواردی که ایران آزاد نمیکند را آزاد میکند تا به همه بفهماناند که از ایرانیها پیشرفتهتر هستند.