گروه جهان "تدبیر": پاول پیلار، تحلیلگر پیشین سازمان سیا سیاست خارجی دولت اسلامی و میانه روی ترکیه را سیاستهایی مخالف با راهبرد اوباما در سوریه مصر می داند.
به گزارش تدبیر، این تحلیلگر آمریکایی همچنین معتقد است ، بروز اختلافات کنونی میان آمریکا و ترکیه با موضوع قرارداد نفتی ترکیه - اقلیم کردستان رابطه مستقیم دارد. پیلار در مقاله ای که در سایت national interest به چاپ رسیده با بیان اینکه ترکیه هنوز هم برای ایالات متحده کشور با اهمیتی تلقی می شود، می نویسد:" ترکیه یکی از کشورهای قدرتمند در منطقه بحران زده خاورمیانه محسوب می شود. علاوه بر آن ترکیه عضو پیمان آتلانتیک شمالی و نقطه اتصال اروپا و خاورمیانه می باشد. ضمن اینکه ترکیه وارث تاریخی امپراطوری ای است که زمانی قلمرو آن شامل بیشتر کشورهای اطرافش بود. این کشور با اکثریت جمعیت مسلمان دارای دولت اسلامی میانه رویی است که به آن به عنوان الگویی برای یک حکومت اسلامی میانه رو و با ثبات نظر می شود.
پیلار می افزاید:" بروز اختلاف بین ترکیه و آمریکا مساله مهمی است. اختلاف آمریکا و ترکیه در هفته گذشته که اردوغان در سایه بحران رسوایی مالی اخیر در این کشور، تلاش کرد، آمریکا را عامل مشکلات سیاسی داخلی معرفی نماید، شدت بیشتری به خود گرفته است . علاوه بر آن اقامت فتح الله گولن در آمریکا نیز به معضلی در روابط دو کشور تبدیل شده است. گولن یک روحانی ترک است که در گذشته متحد اردوغان بود اما سالها پیش از اردوغان جدا شده و گفته می شود که پیروان گولن در نیروهای پلیس و دستگاه قضایی ترکیه عامل اصلی تحقیقات علیه وزرای رشوه خوار در کابینه اردوغان است".
به نوشته پیلار :" آمریکا باید روابط خود با ترکیه را بر این اساس شکل دهد که ترکیه در برخی از مسائل متحد آمریکا و در برخی دیگر، مخالف سیاست های آمریکاست. با این حال اقدام اردوغان در استفاده ابزاری از آمریکا برای توجیه فساد دولتی، کار نادرستی بوده است و آمریکا باید پنهانی به ترکیه تذکر بدهد". پاول پیلار در تبیین دلایل بروز اختلافات میان آمریکا و ترکیه به مسایل دیگری نیز اشاره می کند و می نویسد:"یکی از موارد خشم آمریکا، توافق نفتی آنکارا با دولت خود مختار کردستان است. آمریکا مایل بود که این توافق از طریق دولت مرکزی عراق صورت بگیرد اما ترکیه مستقیما با کردها وارد مذاکره شد."
تحلیلگر سابق سیا ، مواردی چون مخالفت ترکیه با سرنگونی دولت مرسی و تمایل شدید برای سرنگونی اسد را از دیگر موارد اختلافی معرفی می کند و در پایان می نویسد:" ما دولت اردوغان را یک دولت اسلامی می بینیم حال آنکه فراموش کرده ایم این دولت، دموکراتیک هم هست. دولتی که در عین حال انگیزه نظامیانی را که سابقه کودتا داشتند ،از آنها سلب کرده است ."
به عقیده تحلیلگر سابق سیا: "اکنون اتهاماتی مبنی بر رابطه مشکوک تجاری یک بانک دولتی ترکیه با ایران -که خلاف قوانین تحریم است- توسط کنگره آمریکا علیه دولت ترکیه وارد شده است. نکته قابل توجه اینجاست که لطمه ای که بروز این اتهامات بر روابط پر اهمیت دو کشور وارد کرده به مراتب بیشتر از منافعی است که یک بانک ترکیه با رعایت قوانین سنگین تحریم علیه ایران می توانست متوجه آمریکا کند."
مطالب مرتبط
بسته خبری-تحلیلی«تدبیر» درباره تحولات ترکیه/ به روز رسانی می شود