گروه سیاسی تدبیر: "جک استراو" وزیر امور خارجه پیشین انگلیس که هفته گذشته برای دیدار با مقامات ایرانی به تهران سفر کرده بود در مقاله ای که در روزنامه بریتانیایی "ایندیپندنت" منتشر شده به عزم جدی دولت "روحانی" برای ایجاد تغییرات در ایران اشاره می کند و خاطر نشان می سازد که کشورهای غربی بایستی در روابط با تهران بازنگری ای جدی به عمل آورند.
به گزارش "تدبیر"، وزیر امور خارجه پیشین بریتانیا در روزنامه "ایندیپندنت" با اشاره به تغییرات گسترده زیربنایی ایجاد شده در شهر تهران می نویسد "هفته گذشته به عنوان نماینده پارلمان بریتانیا به تهران سفر کردم. در مسیری که از فرودگاه امام خمینی تا هتل طی کردیم من متوجه ایجاد تغییرات گسترده زیربنایی در تهران شدم تغییراتی که از 9 سال یعنی آخرین باری که به تهران سفر کرده بودم در این شهر ایجاد شده بود که از جمله آن ها می توان به ساخت خطوط متروی جدید در این شهر اشاره کرد. علیرغم تحریم های وضع شده تهران بیشتر به شهرهای "آتن" و "مادرید" شباهت دارد تا به "بمبئی" یا "قاهره".
وزیر امور خارجه پیشین بریتانیا با اشاره به بازتر شدن فضای اجتماعی ایران پس از روی کارآمدن دولت حسن روحانی می نویسد "در پنج سفر قبلی ام به ایران میزان راحتی مردم از وضعیت اجتماعی را بررسی می کردم اکنون می بینم که دختران و زنان از نظر اجتماعی احساس راحتی بیشتری می کنند. اولین سفر من به تهران در اواخر ماه سپتامبر سال 2001 میلادی بود درست پس از وقوع حادثه 11 سپتامبر. در آن زمانی "محمد خاتمی" رییس جمهوری وقت ایران که از مشی اعتدالی پیروی می کرد در اقدامی اخلاقی و عملگرایانه از مبارزه دولت آمریکا علیه القاعده حمایت کرد."
جک استروا با ذکر خاطره ای از دوران نخست وزیری "آریل شارون" در اسرائیل ضمن محکوم کردن رویکرد رژیم اسرائیل در قبال فلسطین و ایران می افزاید "در آن زمان، من پس از سفر به تهران به اسرائیل رفتم. پس از رسیدن به اسرائیل به دلیل کاربرد واژه "فلسطین" به جای صفت "فلسطینیان" مقامات آن رژیم دیدار من با "آریل شارون" تا چند ساعت به تعویق انداختند. از آن زمان تاکنون هنوز این موضوع پابرجاست که آیا اسرائیل خواهان پایان انزوای ایران از جامعه بین المللی است یا اینکه بازهم می خواهد برای همیشه از ایران به عنوان یک "دولت خطرناک" یاد کند."
وزیر امور خارجه پیشین بریتانیا معتقد است که دولت آمریکا نیز بایستی موضع خود را در مورد ایران مشخص کند و در این مورد می نویسد "موضع آمریکایی ها نیز هم چون اسرائیلی ها نامشخص و پیچیده است، هنوز این پرسش اصلی بی پاسخ مانده است که علیرغم آن که بیشتر اعضای کابینه "روحانی" افراد تحصیل کرده در ایالات متحده بوده اند آیا دولت این کشور بازهم هم چون دوره ریاست جمهوری "خاتمی" در ایران می خواهد فرصت بهبود رابطه را از دست بدهد. در آن زمان "جورج دابلیو بوش" رییس جمهوری وقت آمریکا با قرار دادن ام ایران در کشورهای عضو "محور شرارت" بهترین فرصت برای بهبود رابطه با ایران را از دست داد. در واقع، دولت آمریکا با جهت گیری اشتباه خود باعث شد تا اصلاح طلبان پس از دوره ریاست جمهوری خاتمی نتوانند قدرت را حفظ کنند و پس از آن "محمود احمدی نژاد" به قدرت رسید."
وزیر امور خارجه پیشین بریتانیا با شگفت انگیز خواندن پیروزی "روحانی" در انتخابات ریاست جمهوری اخیر ایران می نویسد "پیروزی "حسن روحانی" در انتخابات تابستان گذشته شگفت انگیز بود. یکی از هواداران او به من گفت که "روحانی" در آغاز کمپین انتخاباتی خود و طبق نظرسنجی های اولیه آرای زیادی را با خود به همراه نداشته است. در ایران، قدرت دولت "روحانی" در فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی شکست و یا پیروزی او در آینده را رقم خواهد زد. او کارش را خوب آغاز کرده است. بهبود وضعیت اقتصادی بخشی از اصلاحات داخلی است اما اغلب به کاهش تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران ارتباط دارد."
"جک استراو" با اشاره به سیاست های دوره "احمدی نژاد" در واردات بی رویه کالاهای غیر ضروری می نویسد: "تحریم ها تاثیرات عجیبی داشته اند. در سال گذشته 500 دستگاه خودروی پورشه به ایران وارد شده بود، نوشابه کوکاکولا در این کشور وجود داشته و این در حالی است که بیماران سرطانی به داروهای ضروری برای ادامه حیات شان دسترسی نداشتند."
"استراو" با استقبال از برداشته شدن بخشی از تحریم ها علیه ایران می نویسد "مفاد توافق "ژنو" میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 از روز دوشنبه اجرا خواهند شد. این خبر خوبی برای ایران و بریتانیاست که در نهایت تمامی تحریم ها لغو شوند. در چنین شرایطی فرصت های بزرگ اقتصادی و تجاری به وجود خواهند آمدند و بر اثر عادی سازی روابط همگان سود خواهند برد."
وزیر امور خارجه پیشین بریتانیا با ابراز امیدواری در مورد غلبه "اوباما" بر فشارهای وارده از سوی "نتانیاهو" و نئومحافظه کاران آمریکایی می نویسد: "آریل شارون" زمانی که "بنیامین نتانیاهو" با عقب نشینی اسرائیلی ها از غزه مخالفت کرد مجبور به ترک حزب لیکود شد. اکنون نیز او با توافق جامع ایران با غرب مخالفت می کند. نتیجه توافق به توان مقاومت "اوباما" در مقابل تشدید فشار لابی موافق تحریم ها علیه ایران بستگی دارد لابی ای که مورد حمایت مالی نتانیاهو قرار دارد و اعضایش در کنگره آمریکا حضور دارند. امیدوارم "اوباما" در این راه موفق باشد."
"جک استراو" در بخش پایانی مقاله خود اشاره می کند که دوره کنونی متفاوت از دوره زمامداری "احمدی نژاد" است و ایران در حال خارج شدن از انزوای سیاسی و اقتصادی است و در این مورد می نویسد "ایران به سوی کاهش تحریم ها حرکت می کند. روسیه و چین در یک سو قرار دارند و صادرکنندگان اروپایی به خصوص از ایتالیا و آلمان خواستار روابط بیشتر با تهران هستند با این حال هیچ گونه تضمینی در مورد آینده فعالیت های هسته ای ایران وجود ندارد. در مورد اسرائیل گمان می کنیم که اگر "شارون" هم زنده بود متوجه این موضوع می شد باید دید آیا "نتانیاهو" این مسئله را درک می کند یا خیر."
مطالب مرتبط
دموکرات های امریکا اسرائیل را دوست ندارند
اختلاف"دموکرات"ها درباره تشدید تحریم ایران
نگرانی سناتورهای جمهوری خواه از مذاکره پنهانی ایران و امریکا
مردم امریکا از مذاکره با ایران حمایت می کنند
گیتس: تشدیدتحریم ایران"اشتباهی وحشتناک"است
واشنگتن تایمز: به ایران امتیازات زیادی داده ایم
پایان جنگ سرد ایران و آمریکا به نفع همه است
ایران،متحدموقت آمریکا درخاورمیانه
آمریکا در حمایت از ایران اسناد 11 سپتامبر را منتشر می کند
میانجی گری معاون وزیر خارجه آمریکا میان ايران و عربستان
عربستان برای ارتباط با ایران دست به دامن پاکستان شد
عربستان خواستار تحریم همیشگی ایران است
سرمقاله روزنامه "بوستون گلوب" در مورد هراس عربستان سعودی از توافق ایران و آمریکا
الجزیره: خشم و سردرگمی عربستان و اسرائیل از توافق ایران و آمریکا در ژنو
نیاز باشد در ایران دخالت هم می کنیم
الشرق الاوسط: نقش "هاشمی" در تعامل ایران و آمریکا "کلیدی" است
اوباما برای به نتیجه رساندن پرونده هسته ای ایران 6 ماه فرصت دارد
الجزیره: خشم و سردرگمی عربستان و اسرائیل از توافق ایران و آمریکا در ژنو
بسته خبری-تحلیلی "تدبیر" درباره فساد مالی ترکیه ؛ اردوغان در بحران/ضراب در زندان/ابرو گریان/ زنجانی سرگردان